A címvédő magyar csapat nem lesz ott az Euroliga négyes döntőjében

Az Euroligában címvédő Sopron Basket kedden 82-62-re kapott ki Isztambulban a világválogatottal felérő Fenerbahcétől, és ugyanez az eredmény született a soproni visszavágón is, ezúttal is a török együttes javára, amely 2-0-ra megnyerte a negyeddöntő párharcát. Így a magyar bajnok 2018 óta először nem lesz ott a kontinens elitsorozatának négyes döntőjében.

2023. 03. 17. 19:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszpontos vereség Isztambulban nem hangzott jól, ám a női Euroliga rájátszása nyert meccsekre megy, ezért a különbség közömbös. A címvédő Sopron Basket tehát úgy léphetett pályára hazai környezetben, hogy elég egy bármennyire szoros győzelem a bombaerős Fenerbahce ellen, azzal kiegyenlít, és kicsikarja a harmadik, mindent eldöntő meccset. 

 

Erre azonban sok esélye nem volt. Az már a keddi találkozón kiderült, hogy képes felvenni a versenyt a világválogatottnak is beillő török sztárcsapattal, ám az jóval több klasszist tud bevetni, nagyobb a rotációja, és a végét ezért sokkal jobban bírja. Ráadásul ebben a párharcban a magyar bajnok nem számíthatott Európa legmagasabb centerére, 

a 208 centire nőtt Határ Bernadettre. Ő tavaly áprilisban szenvedett súlyos sérülést, február végén térhetett vissza, de kiderült, tisztítóműtétet kell végezni a térdében, amelyet a héten megtörtént, és egy hónapot vesz igénybe az újabb lábadozás.

A soproniak, rossz szokásukhoz híven, most is több pontatlan távoli dobással kezdtek, a Fenerbahce jóval hatékonyabban rajtolt el. Öt perc után Gáspár Dávid vezetőedző úgy kért időt, hogy az ellenfél 16-11-re vezetett, és csapatának az összes pontját Jelena Brooks szerezte. Később csatlakozott hozzá Ezi Magbegor, és egészen a 13. percig csak ők találtak a törökök gyűrűjébe. Ez is megmagyarázza, a vendégek magabiztos vezetését, ám ahhoz hozzájárult az is, hogy a Sopron roppant híres védekezése is sebezhető volt ekkor.

Fotó: Fiba.com

A második negyed maga volt a káosz, a két csapat rohant és tervszerűtlenül, rosszul összpontosítva támadott, és hazai részről továbbra sem nagyon akadt társa a pontszerzésben Ezi Magbegornak és Jelena Brooksnak. Szerencsére a Fener játékosai egyénileg akartak villogni, és ez visszavetette a hatékonyságukat. 

Így is 49-38-cal fordultak a szünetben, majd egy 11-0-s rohanással húsz fölé vitték a különbséget, és ezzel el is döntötték a mérkőzés sorsát. A hátralévő másfél negyed nem volt több puszta formalitásnál, a magyar bajnoknak esélye sem volt a felzárkózásra.

 Ezi Magbegor 15, Jelena Brooks 21 pontig jutott, a többiek közöl senki sem került tíz pont fölé, viszont rengeteg ziccer és könnyű dobás is kimaradt. 

A vége ugyanúgy 82-62 lett a Fenerbahce javára, mint Isztambulban, és ezzel a török együttes gond nélkül 2-0-ra megnyerte a párharcot. A Sopron Basket 2018 óta nem hiányzott az Euroliga négyes döntőjéről, tavaly megnyerte a kontinens elitsorozatát, most viszont már a negyeddöntőben búcsúzott. Nagyon úgy néz ki, hogy egy roppant sikeres korszak lezárult.

Gáspár Dávid: – Kemény Euroliga-szezonon vagyunk túl, tudjuk miként végeztünk a negyedik helyen és kaptuk ellenfélül a Fenerbahce együttesét, amelynek gratulálunk a fölényhez, amit kialakítottak, és a megérdemelt továbbjutáshoz. Büszke vagyok a csapatunkra, volt tartásunk! A két csapat között minőségbeli és játéktudásbeli különbség van, ezt el kell ismerni. Csapatként mindent megpróbáltunk, ez a legfontosabb!

Jelena Brooks: – Nehéz most mit mondani. Ezzel véget ért az idei Euroliga-szezonunk, de ha visszatekintünk, szerintem összességében jó teljesítményt nyújtottunk. Az idény elején nagyon jól ment a játék, később, mikor jöttek a magyar bajnokságban a nehezebb meccsek, kissé elfáradtunk, nem tudtuk a szintet tartani, ezért a negyedik helyre csúsztunk vissza a csoportban, és így a Fenerbahcét kaptuk. A negyeddöntő párharc során jól játszottunk, büszke vagyok arra, amit ebben az évadban nyújtottunk.

Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés: Sopron Basket–Fenerbahce 62-82 (19-32, 19-17, 10-16, 14-17), a párharc végeredménye: 2-0 a Fenerbahce javára.  

Borítókép: A remekül játszó Jelena Brookst is kiszorította a Fenerbahce a Final Fourból (Fotó: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.