Bejelentette a visszavonulását három ország magyar gólkirálya

Nikolics Nemanja a magyar, a lengyel és az észak-amerikai első osztályban is gólkirály lett, a magyar válogatottban 43 mérkőzésen nyolc találatig jutott el. Az utóbbi csaknem két évtized leggólerősebb magyar támadója messziről indulva jutott el a csúcsra, most pedig 35 évesen bejelentette, hogy felhagy az aktív labdarúgással, visszavonul.

Magyar Nemzet
2023. 06. 11. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég érkezett a hír, hogy a ciprusi AEK Limassol nem hosszabbította meg Nikolics Nemanja szerződését. A 43-szoros válogatott csatár vasárnap délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, és mindenki azt sejtette, hogy bejelenti, hol folytatja a pályafutását. Mivel a helyszín Székesfehérvár volt, kínálkozott, hogy visszatér korábbi klubjába, a ma Fehérvár FC néven futó csapatba, ám kiderült: az egykori gólkirály visszavonul a labdarúgástól.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Átgondoltam mindazt, ami mögöttem van, ami történt, és ahogy szokták mondani, semmi sem tart örökké – kezdte a válogatott csatár. – Mindig eljön egy pillanat, amikor tovább kell lépni, az elengedés pedig nagyon fontos az életünkben. A pályafutásom során sohasem féltem meghozni a nehéz döntéseket. Mindig sok szempontot kellett mérlegelnem, de voltak prioritások, a legfontosabb a családom. Attól mindig féltem kicsit, hogy mi lesz, ha egyszer azt kell elengednem, ami csaknem húsz éve kitölti az életemet, azt, amit teljes szívvel és alázattal csináltam. Amikor elkezdtem a futballt, nagyon messze voltam a profi világtól. Nagyon szerettem a futballt, de ez csak egy játék, a családom, a gyerekeim a legfontosabbak, és amikor kimondom, hogy vége, akkor tudom, ez a pályafutás kerek volt, büszke lehetek rá. Ezért sem volt nagyon nehéz úgy dönteni, hogy befejezem az aktív labdarúgást.

Nikolics Nemanja még köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette őt ebben a csaknem két évtizedben, kiemelte az edzőit és a játékostársait. Ahogy mondta, tényleg büszke lehet a pályafutására. Az egykori Jugoszlávia területén fekvő Zentán született, itt is kezdte meg labdarúgó-karrierjét. Magyarországon először Barcson, majd Kaposvölgyén játszott, ezt követően pedig Kaposvárra igazolt. Első NB I-es mérkőzését 2008. március 1-jén játszotta későbbi csapata, a Fehérvár ellen. Ekkor még senki sem sejthette, hogy innen milyen magasba jut. A Rákócziban 49 találkozón harminc gólt szerzett, remek teljesítménye után pedig a 2010-es téli átigazolási időszakban Székesfehérvárra, a Videoton FC-hez szerződött, ahol az első idényében bajnoki ezüstöt és gólkirályi címet szerzett – 18 góljából nyolcat lőtt a Fehérvár mezében. Nikolics a Székesfehérváron töltött időszakában két bajnoki címet ünnepelhetett, megnyerte a Szuperkupát, bejutott az Európa-ligába, és háromszor az NB I gólkirálya volt.

A lengyel Legia Warszawában a 2015–2016-os idényben 28 góllal a lengyel első osztály (Ekstraklasa) gólkirálya lett, klubjával a bajnokságot és a kupát is megnyerte – utóbbiban is ő szerezte a legtöbb találatot, szám szerint hatot. A következő idényben a Legiával bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, 2016 decemberében búcsúzott a Legiától, kiemelkedő éve után pedig az év legjobb játékosának választották az Ekstraklasában. Az Egyesült Államok, a Chicago Fire következett, berobbant az MLS-be, első évében 24-szer vette be az ellenfelei kapuját, gólkirály lett, bekerült az év álomcsapatába, és klubcsúcsot döntött az egy idényen belül szerzett gólok szempontjából. Ezt követően két idényt játszott még a Chicagóban, összesen 104 meccsen 54-szer köszönt be, mielőtt visszatért Székesfehérvárra.

Második fehérvári periódusában meglőtte a 100. gólját a piros-kékek színeiben.Miután 2022 nyarán elhagyta a Fehérvárat, a török másodosztályban szereplő Pendiksporhoz írt alá, ahol egy fél idényt töltött el. Az idei év januárjában a ciprusi AEK Larnacához igazolt, ahol Gyurcsó Ádám csapattársaként játszott, szerződése az évad végén lejárt, ezt nem hosszabbították meg.
 

Borítókép: Nikolics Nemanja az utóbbi két évtized legeredményesebb magyar futballistája (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.