„Ha Djokovics megteheti”: így esett ki az új közellenség

Ötvenöt év után vívhat ismét női egyesben Grand Slam-negyeddöntőt brazil teniszező. A huszonhét éves Beatriz Haddad Maia maratoni mérkőzésen nyert a spanyol Sara Sorribes Tormo ellen a Roland Garros hétfői játéknapján. Haddad Maia a meccs után elárulta: Novak Djokovics egyik nyilatkozata segített neki.

2023. 06. 05. 17:58
Beatriz HADDAD MAIA
Párizs, 2023. június 1. A brazil Beatriz Haddad Maia az orosz Diana Snaider ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének második fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez

Ötvenöt év után vívhat ismét női egyesben Grand Slam-negyeddöntőt brazil teniszező. A huszonhét éves Beatriz Haddad Maia maratoni mérkőzésen nyert a spanyol Sara Sorribes Tormo ellen a Roland Garros hétfői játéknapján. Haddad Maia a meccs után elárulta: Novak Djokovics egyik nyilatkozata segített neki.

A Roland Garros női versenyének idei leghosszabb meccsét játszották hétfőn. A brazil Beatriz Haddad Maia 3 óra 51 perc alatt nyert a spanyol Sara Sorribes Tormo ellen, így 1968 óta először játszhat brazil játékos Grand Slam-negyeddöntőt női egyesben. A tizennegyedik kiemelt Haddad Maia a fordulatos mérkőzés után elárulta: segített neki Novak Djokovics korábbi nyilatkozata, amelyről edzője küldött neki videót.

Sara Sorribes Tormo ( Djokovics )
Sara Sorribes Tormo (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Haddad Maia az első szettet úgy veszítette el, hogy kétszer is adogatott érte, a második játszmát viszont 0:3-ról fordította meg 6:3-ra. A harmadik szettben is megremegett a brazil játékos, de végül a negyedik meccslabdáját kihasználta.

– Izgultam a meccsen – ismerte el Haddad Maia, aki ugyan tizennegyedik kiemeltként esélyese volt a találkozónak, de korábban még a harmadik fordulóba sem jutott be Grand Slam-tornán, nemhogy a negyeddöntőbe. – Azzal nyugtattam magam, hogy ha én izgulok, akkor az ellenfelem is. Az edzőm küldött egy videót Djokovicsról, aki szintén az idegességéről beszélt. És ha Djokovics megteheti, hogy izgul, akkor ki vagyok én, hogy ne érezzek ugyanígy?

Beatriz Haddad Maia előtt brazil női játékos legutóbb 1968-ban játszhatott egyesben Grand Slam-negyeddöntőt: abban az évben a korábbi hétszeres GS-bajnok Maria Bueno a Roland Garroson és Wimbledonban is a legjobb nyolcig jutott, míg a US Openen elődöntőt játszhatott.

Haddad Maia következő ellenfele a tunéziai Unsz Dzsábir lesz, aki tavaly Wimbledonban és a US Openen is döntőt játszott. Bejutott a negyeddöntőbe a Roland Garros tavalyi női és férfi döntőjének vesztese, Cori Gauff és Casper Ruud is. 

 

Sorribes Tormo kiesését nem bánták a rajongók

A maratoni meccs vesztese, Sara Sorribes Tormo párosban még versenyben van Párizsban, a cseh Marie Bouzková oldalán vívhat majd negyeddöntőt, miután vasárnap leléptették ellenük a Kato, Sutjiadi japán, indonéz kettőst.

Kato Miju eltalálta az egyik labdaszedőt a labdával, a japán a harmadik fordulós szereplésért járó ranglistapontokat és pénzdíjat sem kapja meg, ugyanakkor vegyes párosban folytathatja szereplését a Roland Garroson.

A közösségi médiában a teniszrajongók többsége azonban nem Kato, hanem Sorribes Tormo és a 2020-ban WTA-Fair Play-díjas Bouzková ellen fordult, mindkettejük Instagram-profilját gyűlölködő üzenetek lepték el. A székbíró ugyanis elsőre csak figyelmeztette a japánt, Bouzkováék protestálása is kellett ahhoz, hogy a versenybíró és a supervisor közreműködésével leléptetéssel végződjön az eset.

A teniszezőket is megosztotta az eset, a legutóbbi hatvannégy Grand Slam-tornán kivétel nélkül pályára lépett Alizé Cornet és a párosban háromszoros GS-bajnok Bruno Soares is az európai párost kritizálta. A kétszeres Roland Garros-döntős Alex Corettja szerint is szigorú volt az ítélet, a tavalyi wimbledoni döntős Nick Kyrgios és a hatszoros Grand Slam-elődöntős Tim Henman viszont egyetértett a döntéssel.

Utóbbi 1995-ben, Wimbledonban járt hasonlóan, ám nagy különbség, hogy ő dühből ütötte el a labdát, amely labdaszedőt talált el. Külön érdekesség, hogy az akkori székbíró, Wayne McKewen most supervisorként vett részt a döntésben.

Roland Garros, 4. forduló

Női egyes
Haddad Maia (brazil, 14.)–Sorribes Tormo (spanyol) 6:7, 6:3, 7:5
Dzsábir (tunéziai, 7.)–Pera (amerikai) 6:3, 6:1
Gauff (amerikai, 6.)–Schmiedlová (szlovák) 7:5, 6:2

Férfi egyes
Ruud (norvég, 4.)–Jarry (chilei) 7:6, 7:5, 7:5

Borítókép: Beatriz Haddad Maia bejutott a Roland Garros negyeddöntőjébe (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.