Csercseszov után a Ferencváros feladhatja eddigi stratégiáját

Csütörtökön története első Konferencialiga-selejtezőjét Máté Csaba irányításával vívja a Ferencváros. A klub szívesen lemondott volna a történelmi alkalomról, amelyhez a feröeri bajnoki elleni BL-selejtezős búcsú kellett, a kudarc Sztanyiszlav Csercseszov állásába került. Az orosz szakember helyére akár újabb korábbi sikeres szövetségi kapitány érkezhet Vladimir Petkovic személyében, de lehet, hogy meglepőbbet húz a klub.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 9:57
Máté Csaba
Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav már az ötödik vezetőedzője volt a Ferencvárosnak, akinek a stábjában Máté Csaba is helyet kapott. A magyar szakember Ricardo Moniz, Thomas Doll, Szergej Rebrov és Peter Stöger ideje alatt is másodedzőként dolgozott a klubnál, Moniz és Stöger távozása után is kapott néhány meccset megbízott vezetőedzőként, s ugyanez a helyzet most, amikor Máté Csaba irányításával készül a Ferencváros a Shamrock Rovers elleni Konferencialiga-selejtezőre.

Sztanyiszlav Csercseszov Ferencváros
A Ferencváros feröeriek elleni kudarca Csercseszov állásába került (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A feröeri KÍ Klaksvík elleni váratlan kudarc után a Shamrock elleni lesz az FTC történetének első Kl-selejtezős párharca, de lehet, hogy más szempontból is új fejezet kezdődik a klub életében.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke úgy jellemezte az elmúlt évtized stratégiáját, hogy mindig olyan edzőt kerestek a labdarúgócsapat élére, aki „eggyel nagyobb, mint a csapat”. A sportvezető két éve megjelent könyvében is hangsúlyozta, hogy csak külföldi vezetőedzőt tud elképzelni a Ferencváros élén.

A Csakfoci viszont úgy tudja, hogy most Máté Csaba mégis megkaphatja a lehetőséget hosszabb távon is vezetőedzőként. A portál többek között arra alapozza ezt, hogy Máté Csaba és új segédedzője, az eddig a tartalékcsapatot irányított Leandro de Almeida megkapták a vezetőedzői irodát a Ferencváros népligeti székházában.

A Fradi-szurkolók a KÍ Klaksvík elleni meccsen másik magyar edző, a ferencvárosi klublegenda, Lipcsei Péter nevét skandálták, s ha a Ferencváros valóban szakít az elmúlt években mutatott stratégiával, akkor annak is megnő az esélye, hogy a drukkerek vágya előbb-utóbb teljesül, és a zöld-fehérek másodosztályú partnercsapatát, a Soroksárt irányító Lipcsei is leülhet majd az FTC kispadjára.

A Nemzeti Sport viszont az eddigi stratégia folytatását valószínűsíti, s úgy tudja, Csercseszov után ismét olyan edző érkezhet, aki szövetségi kapitányként alkotott nagyot. Vladimir Petkovic 2014 és 2021 között irányította a svájci nemzeti csapatot, amelyet búcsúképpen története első Európa-bajnoki negyeddöntőjébe vezette, az akkori világbajnok Franciaország kiejtésével.

Petkovic azóta a francia Bordeaux-nál megbukott, a nagy múltú klub a vele elkezdett 2021/22-es idény végén kiesett az élvonalból.

Borítókép: Máté Csaba hosszabb távon is megkapja a lehetőséget (Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.