A Fradi nem lett nagyobb, Sztanyiszlav Csercseszov viszont összement

Csúfos, ám megérdemelt 3-0-s vereséget szenvedett szerda este hazai pályán a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőinek első fordulójában, és ezzel szertefoszlottak a sorozat csoportköréről szőtt álmai. A kudarc után Sztanyiszlav Csercseszov azt mondta, alszik egyet a történtekre, és csak utána hoz döntést, de Kubatov Gábor elnök nem várt tegnap reggelig, a mérkőzés után néhány órával menesztette az orosz vezetőedzőt. Az elnök azt ígérte a szurkolóknak, hogy a játékosok sem ússzák meg a felelősségre vonást.

2023. 07. 20. 14:55
CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Budapest, 2023. július 19. Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője (b) a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtező fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav Csercseszovnak kínos kérdésekre is felelnie kellett. Nem csoda, hiszen mitől lett volna könnyű helyzetben a feröeri KÍ Klaksvíktól elszenvedett több mint kínos 3-0-s hazai vereséget követő sajtótájékoztatón… 

– Szörnyű este volt ez mindannyiunknak, egy álom véget ért, nem jutunk be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Csalódottak vagyunk, de a BL-selejtezős kiesés után tavaly végül Európa-liga-nyolcaddöntőig jutottunk. Én most sem fogom feladni.

Sztanyiszlav nem akart gyorsan dönteni  Fotó: Csudai Sándor/Origó

Ez volt a felelet, a kérdés pedig cseppet sem meglepő módon arra irányult, hogy benyújtja-e a lemondását, és azt is mondta, hogy ilyenkor aludni kell egyet a történtekre, azután lehet jó döntést hozni. Az orosz edző balszerencséjére Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke másként gondolkodik erről, ő nem várt másnap reggelig, még szerda későn este ezt posztolta a közösségi oldalán: „A Sztanyiszlav Csercseszovval történő személyes megbeszélésem eredménye, hogy nem dolgozunk tovább együtt.”

 

Véget ért Csercseszov korszaka

Azt nem tudni, hogy mi hangzott el  a megbeszélésen, talán nem is fontos, csak a végeredmény számít: Sztanyiszlav Csercseszov belebukott a súlyos kudarcba. Igen, súlyos, hiszen a Ferencváros kimondott célja a Bajnokok Ligája csoportköre volt, ahhoz alakította a keretét a mennyiséget és nyilván a minőséget tekintve is, bár utóbbival kapcsolatban a selejtező két mérkőzésén nyújtott borzalmas játék alapján okkal fogalmazódhatnak meg kétségek. Ha a magyar bajnok ki is verekszi magát a Konferencialiga főtáblájára, ott vitézkedhet bármennyire, a bevételei meg sem közelítik még az Európa-ligával járó pénzeket sem, a Bajnokok Ligájából várható összegtől pedig fényévnyi a távolság.

nagyot hibázott a harmadik gólnál   Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Véget ért tehát egy érdekes korszak a magyar futballban, azon belül pedig a Ferencváros történetében. Sztanyiszlav Csercseszovot 2018-ban a világ tíz legjobb edzője közé választották, így amikor a Fradi vezetői 2021 decemberében bejelentették az érkezését, a szerződtetése igazán nagy fogásnak számított. Kubatov Gábor csaknem egy évvel később, 2022. szeptember 30-án a Scruton Belváros rendezvényén ezt mondta róla: – Mindig eggyel nagyobb edzőt kell igazolni, mint a csapat. Most ez hasonlóan van Sztanyiszlav Csercseszovval is, akivel kapcsolatban szintén úgy gondoltam: á, ez a csávó biztosan nem lesz az edzőnk! Sokat kellett vele beszélgetni és találkozni, jó anyagi feltételeket kellett kitalálnunk, hogy mindenki megtalálja a számítását. De Csercseszov is egy olyan szakember, aki eggyel nagyobb, mint a csapat.

 

Csercseszov elveszítette az öltözőt

Az orosz vezetőedző érkezése után tavasszal magabiztosan megnyerte a bajnokságot s mellé a Magyar Kupát is. A következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörébe ugyan nem, de az Európa-liga főtáblájára eljutott a Ferencvárossal. Az igazi bravúr azonban az volt, hogy Csercseszov irányításával az FTC a Monaco, a Trabzonspor és a Crvena zvezda előtt meg is nyerte a csoportját, a klub az 1975-ös KEK-döntője óta először megélte a kupatavaszt. Csercseszov nevéhez fűződött a fradisták számára érzelmileg nagyon fontos két siker, a Slovan Bratislava otthonában aratott 4-1-es és az Újpesten elért 6-0-s győzelem. Az Európa-liga-nyolcaddöntő mellett pedig amolyan kötelező feladatként az újabb hazai bajnoki címet is begyűjtötte a Fradi.

Ryan Mmaee is gyengén játszott  Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Ez utóbbi azonban nem okozott felhőtlen boldogságot, ugyanis a Ferencváros, miután kiesett az Európa-ligából – a német Leverkusen mindkét meccset megnyerte 2-0-ra a nyolcaddöntőben –, látványosan visszaesett, a csapat motiválatlan társaság benyomását keltette, szerencséjére addig szinte behozhatatlan előnyre tett szert a tabella élén. Sztanyiszlav Csercseszov többször is nyilvánosan bírálta a játékosait, ám nem történt változás, ami arról árulkodott, hogy képtelen úrrá lenni a helyzeten, ahogyan mondani szokás, elveszítette az öltözőt. Ennek ellenére a klubvezetés lehívta a szerződésében szereplő opciót, és ezzel 2024 nyaráig kötötte magához az orosz edzőt – most pedig azonnali hatállyal menesztette.

 

Ki lehet Csercseszov utódja?

Várhatóan nem egyedül ő viszi el a balhét a BL-kudarc miatt. Kubatov Gábor a vereség után azt ígérte a szurkolóknak, hogy nemcsak a stábban, hanem a játékosok között is lesz felelősségre vonás. Bár két mérkőzésből talán korai határozott következtetéseket levonni, a látottak alapján hiába érkezett kilenc új futballista a keretbe, a KÍ Klaksvík ellen nem láthattunk egyetlen igazán karakteres labdarúgót sem a zöld-fehér mezben, senkiről nem derült ki, hogy vele erősebb lesz a magyar bajnok, mint volt a legutóbbi bajnokság befejezésekor. Ez pedig felveti azoknak a felelősségét is, akik a keretet formálják, akik döntenek a játékosok szerződtetéséről.

 

Adódik a kérdés: ki lehet Sztanyiszlav Csercseszov utódja? Átmenetileg az eddigi pályaedző, Máté Csaba veszi kézbe az irányítást, de nem ő lesz a válasz a kérdésre. A szurkolók a stadionban már elmondták a véleményüket, amikor a második félidőben a klublegenda Lipcsei Péter nevét skandálták, aki jelenleg a Fradi fiókcsapatának, a Soroksárnak a kispadján ül. Egyáltalán nem biztos, hogy a vezetők teljesítik ezt az óhajt, a korábbi döntésekből kiindulva alighanem ismét külföldi szakemberre bízzák a csapat szakmai irányítását. Egész biztosan nem úgy kalkuláltak, hogy az edzőkérdés napirendre kerülhet a KÍ elleni selejtezők lezárultával, ezért szerda este előtt még csak meg sem fordultak nevek a döntéshozók fejében, és most kell gyorsan körülnézni a piacon, ki lehet az, aki a Ferencvárost visszavezetheti arra az útra, amelyről márciusban letért. Egy olyan edzőt pedig nem könnyű csak úgy leakasztani valahonnan, aki – ahogyan Kubatov Gábor mondta – eggyel nagyobb, mint a csapat…

Fradisták szelfiztek a feröeriekkel

A KÍ játékosai természetesen roppant boldogan ünnepelték a győzelmüket, és az ünnepléshez nem várt helyről kaptak társakat – a lelátóról. A ferencvárosi szurkolók a mérkőzés hajrájában már olléztak, amikor a feröeri játékosoknál volt a labda, majd sportszerűen megtapsolták a bravúrt végrehajtó, nagyot küzdő ellenfelet. Sőt, a két gólt szerző Frederiksberget néhányan felhívták a széksorok közé, és közösen szelfiztek vele. Nem véletlen tehát, hogy Magne Hoseth, a KÍ vezetőedzője a sajtótájékoztatón megköszönte a Ferencváros és Budapest vendégszeretetét, majd ezt mondta:

– Edzőként ez óriási pillanat, és nagyon büszke vagyok a csapatomra. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a hazai szurkolók így mögénk álltak, pontosan tudom ugyanis, hogy a Ferencvárosnál a szimpatizánsok mennyire fontos részét képezik az egyesületnek. Ez a futball színtiszta esszenciája, végtelenül boldoggá tett ez az irányunkba mutatott szimpátia.

Kérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy a Ferencváros kedden este a hivatalos közösségi média bejegyzésében biztosra vette a továbbjutást, azaz lebecsülte az ő csapatát, ő pedig ezt válaszolta:

– Talán én is ezt gondoltam volna a helyükben. De nyilván szerencsésebb lett volna a szempontjukból, ha megnyerik a mérkőzést.

 

Történelmi pillanat

Gyönyörű, örökké emlékezetes nap marad 2023. július 19-e a feröeri KÍ Klasvik játékosainak, edzőinek és szurkolóinak. A feröeri lapok a Ferencváros ellen Budapesten 3-0-ra megnyert BL-selejtező után szinte egyhangúan jelentették ki, hogy ez az ország futballtörténelmének egyik, hanem a legnagyobb sikere.

„A kékek zseniálisak, határozottak, megállíthatatlanok voltak, és akkor indultak be igazán, amikor a hazaiak hibáztak– kezdte az írását a Roysni. – A KÍ kérdés nélkül az utóbbi évek legnagyobb sikerét érte el, de az sem kizárt, hogy ez a győzelem minden eddiginél hatalmasabb. Az FTC megpróbált faragni a hátrányából a második félidőben, de folyamatosan problémákba ütközött. Ha reálisan nézzük, akkor egyértelműen a vendégeknek volt több lehetőségük.”

A Nordlysid című lap is hasonlóan véleményt alkotott a mérkőzés jelentőségéről:

„Ez egy felejthetetlen győzelem a KÍ számára, ami körbejárja majd a világsajtót. Azt az ellenfelet győzték le, amely papíron a legkiemelkedőbb volt az utóbbi években. A játékosok szívből játszottak, a saját kezükbe vették a sorsukat, hogy mi itthon büszkén nézhessük és halhassuk a győzelmüket. Ez történelmi pillanat.”

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov ideje kitelt a Ferencvárosnál (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.