Kár, hogy Verstappen mindig mindent elront

Bosszankodásra nemigen volt okuk a Formula–1-es Brit Nagydíj szombati időmérőjén első háromban végzett pilótáknak. Max Verstappennek azért, mert ismét megkaparintotta az első rajthelyet, mögötte pedig a két McLaren-versenyző zárt, és Lando Norris, valamint Oscar Piastri váratlanul nagyot ugrottak előre.

2023. 07. 09. 6:20
Lando Norris, Max Verstappen
Pole position winner Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (R) and second placed McLaren's British driver Lando Norris interact after the qualifying session for the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 8, 2023. (Photo by Ben Stansall / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) diadalmenete folytatódott Silverstone-ban is, a kétszeres világbajnok pilóta idén hetedszerre is megszerezte az első rajtkockát. A különbség csak annyi az előző versenyhétvégékhez képest, hogy míg Kanadában Fernando Alonso (Aston Martin), Ausztriában pedig Charles Leclerc (Ferrari) szerezte meg a holland mögött a második helyezést, addig Nagy-Britanniában váratlanul az egyik hazai kedvenc, Lando Norris (McLaren) ugrott előre. Magát Verstappent is meglepte a szomszédja kiléte.

Norris rajtol Verstappen mellől a Brit Nagydíjon
Norris rajtol Verstappen mellől a Brit Nagydíjon. Fotó: AFP/Andrej Isakovic

– Őrületes időmérő volt, elég hektikus. Néhol csúszós volt a pálya, de végül sikerült mindig összerakom a köröket. A Q1-ben és a Q2-ben még voltak nedves foltok a pályán, de ott még nem kellett a határon autózni. A Q3-ban rátettem egy lapáttal, és igazán meglepett, amikor megláttam a McLareneket mellettem. Gyorsak voltak, jó őket itt látni, mi pedig örülünk a pole pozíciónak. Már alig várom a futamot – lelkendezett a kvalifikáció után a Red Bull pilótája.

Norrist két tized választotta el Formula–1-es pályafutása második pole pozíciójától (2021-ben Oroszországban szerezte meg az elsőt). A McLaren brit versenyzője viccelődve dohogott egy sort emiatt.

– Ez nagyon közel volt… A Q1-ben és a Q2-ben is csak két tizeddel maradtam el az első helytől, ami fantasztikus eredmény nekem és a csapatnak is. Hálás vagyok a közönségnek is, nagyon várom a versenyt. Egy ilyen eredmény mindent megváltoztat, pláne, ha hazai közönség előtt éri el az ember. Csak az kár, hogy Max mindenhol ott van, megint tönkretett mindent – értékelt mosolyogva Norris.

 

Oscar Piastri (McLaren) legalább annyira repesett az örömtől, mint a csapattársa. Az ausztrál újoncé lesz a harmadik rajtkocka a Brit Nagydíjon.

– Ez egészen elképesztő. A Q1-ben majdnem kiestem, végül mégis mindketten a legjobb háromba kerültünk. Ez csodálatos eredmény, rendkívül boldogok vagyunk. Már tegnap is gyorsabbak voltunk, mint azt kívülről látni lehetett, de akkor még a legjobb beállításokat kerestük. Voltak már hasonló időmérőink Barcelonában és Monacóban is – azokon is jól teljesítettünk, de most minden összejött. Ez hatalmas lépés a csapatnak – mondta Piastri.

 

Míg Verstappen az élen, Pérez ismét a bizonyítványát magyarázza

Sergio Pérez (Red Bull) lassan ott tart, hogy több lesz az elrontott, mint a jól sikerült időmérője ebben az idényben. A 33 éves mexikói versenyző egymás után ötödször volt képtelen bejutni a legjobb tízbe, ezúttal a tizenhatodik lett, majd Valtteri Bottas (Alfa Romeo) büntetése okán nyert egy rajthelyet. A sokadik rosszul sikerült kvalifikációt az energiaitalosok pilótája a változékony időjárással magyarázta.

– Sokkal hosszabb ideig tartott a piros zászlós fázis, mint azt vártuk, emiatt sokáig rostokoltunk a bokszutca kijáratánál. Ezek után nem tudtam eléggé felmelegíteni az abroncsaim. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a változékony körülmények között szenvedek a leginkább az autóval. Rá kell jönnünk, hogy miért van ez így – sajnálkozott Pérez. – Nagy balszerencse emiatt kiesni, mert pénteken remek volt a versenytempónk, ennek ellenére vasárnap megint a kármentésre kell fókuszálnunk. 

Borítókép: Lando Norris (balra) és Max Verstappen (Fotó: AFP/Ben Stansall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.