Hamilton nem lesz boldog az FIA elnökének szavaitól

Lewis Hamilton legutóbbi javaslata nem az általa remélt fogadtatásban részesült. A hétszeres világbajnok egy szabályváltoztatással tenné izgalmasabbá a Formula–1-et, de Hamilton ötletét annak lehetséges kárvallottjai, Max Verstappen és Christian Horner után a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke, Mohammed bin Szulajm sem támogatja.

2023. 07. 07. 9:58
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Mercedes before sprint shootout ahead of the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-ben jobb üldözöttnek lenni, mint üldözőnek. Ezt jól tudja (Mercedes) is, aki több mint fél évtizeden keresztül az előbbi szerepkört gyakorolta, de 2022-től kezdve csak a távolból figyeli, hogy más (általában Red Bull) pilóta győz. Ezt megváltoztatandó, a hétszeres világbajnok egy javaslattal állt elő, amely szerinte megakadályozná, hogy egy-egy csapat hosszú időn keresztül dominálni tudjon a királykategóriában. A brit pilóta arra jutott, egy istálló azért lehet egyeduralkodó, mert ha a zajló idényben nagy az előnye, ezáltal nem kell már az az évi autója fejlesztésére koncentrálnia, jóval előbb elkezdhet a következő versenygépén dolgozni, mint azok a riválisok, akik nem engedhetik meg maguknak ezt a „luxust”, mert harcban vannak egy-egy helyezésért. Hamilton ezért azt javasolta, a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA) meg kellene szabnia az idény során egy időpontot, amikor a csapatok elkezdhetnek a következő évi modelljükön dolgozni.

Mohammed bin Szulajm nem támogatja Hamilton ötletét
Mohammed bin Szulajm nem támogatja Hamilton ötletét Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A rekordbajnok hangsúlyozta, ötlete nem a Red Bull mostani, hanem általában egy istálló dominanciája ellen szól. Ez csak azért furcsa, mert Hamilton ezt annak idején nem vetette fel, amikor degeszre nyerte magát az F1-ben. Erre hívta fel a figyelmet Max Verstappen (Red Bull), majd az osztrák versenyhétvége alatt főnöke, Christian Horner is, aki szerint egyébként is kivitelezhetetlen ez a terv.

– Hamilton nyilvánvalóan személyes tapasztalatból beszél. Ezt rendkívül nehéz lenne ellenőrizni. Azt kellene mondanunk egymásnak, hogy eljött augusztus elseje, kezdhetjük? Miként lehetne megakadályozni az embereket, hogy elkezdjenek gondolkozni, építetni a következő autót? – tette fel a kérdést a Red Bull csapatfőnöke. Horner szerint továbbá azt sem kell elfelejteni, hogy a Formula–1-ben már működik egy rendszer, amely az erőviszonyok kiegyenlítését szolgálja: minél előkelőbb helyen végzett egy istálló a konstruktőri tabellán, annál kevesebb időt fordíthat a szélcsatornás fejlesztésre.

 

Most pedig az FIA elnöke is reagált Hamilton felvetésére. A Mercedes versenyzője alighanem más választ várt.

– Ha elkezdjük megkérdőjelezni, hogy mi a jó és mi rossz, kinyitunk egy ajtót. A Mercedesnek annak idején ez jó volt? – vágott vissza Mohammed bin Szulajm

– Ez most Verstappen és a Red Bull ideje. Most a jól teljesítőket kellene megbüntetnünk? Nem, a hátrányban lévőket kellene felhoznunk. Senki sem áll a többi csapat útjába, hogy jobbak legyenek. Azért nem lehet megbüntetni valakit, mert jobb, keményebben dolgozik. Az igazságtalan lenne – ecsetelte a The Associated Press kérdésére a sportvezető.

 

Hamiltont elkényeztette a siker

Nem ez volt az első alkalom, hogy Hamilton a Red Bull előretörése, esetleg saját csapata lemaradása miatt sajnálkozott. Inkább azt lehet mondani, hogy elég gyakori, hogy a hétszeres vb-győztes sopánkodik. Ez kollégájának, Nico Hülkenbergnek (Haas) is feltűnt, aki tömören összefoglalta, hogy mi Hamilton baja: 

– Én úgy látom, hogy Lewist kissé elkényeztette a sok siker. Mostanában elég gyorsan panaszkodni kezd – állapította meg a ServusTV-nek nyilatkozva a német pilóta.

Borítókép: Lewis Hamilton Ausztriában (Fotó: AFP/Nurphoto/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.