Verstappen beszólt Hamiltonnak: Korábban ez bezzeg nem zavart

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton egy felvetéssel fordulna a Nemzetközi Automobil-szövetséghez (FIA), amely a véleménye szerint segítene izgalmasabbá lehetne tenni a Formula–1-et. Hamilton ötletére a címvédő Max Verstappen is reagált, és emlékeztette kollégáját, hogy a brit néhány éve még teljesen másképp vélekedett erről a kérdésről.

2023. 06. 30. 10:40
F1 Grand Prix of Canada Max Verstappen Lewis Hamilton
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Second placed Fernando Alonso of Spain and Aston Martin F1 Team and Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Third placed Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes talk during a press conference following the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2023 in Montreal, Quebec. Clive Mason/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE MASON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riválisok az idény eddigi nyolc nagydíján bottal üthették a Red Bull nyomát, hat győzelme mellé Sergio Pérez kettőt tett hozzá. Az osztrák istálló az üldözői előrelépéseinek ellenére is toronymagasan vezet, ezért (Mercedes) úgy gondolja, hogy a Red Bull már az idei autója fejlesztése helyett főképp a jövő évire koncentrál. A hétszeres világbajnok szerint ez azt vetíti előre, hogy az energiaitalosok 2024-ben is előnyben lesznek a többiekhez képest, mivel a győzelmekről csak álmodozó Aston Martin, Ferrari és Mercedes a tabella második helyéért küzd a konstruktőrök között, tehát egyelőre egyik csapat sem tudja minden idejét a következő évi versenygépének tervezésére fordítani.

Lewis Hamilton
Hamiltont a Mercedes dominanciája nem zavarta Fotó: MTI/EPA/Getty/Clive Mason

 

Hamilton javaslata

Éppen ezért Hamilton egy javaslattal állt elő, amellyel szerinte a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) megakadályozhatná, hogy egy-egy csapat éveken keresztül domináljon.

– Az autóval a jó irányba haladunk, és valószínűnek tartom, hogy az év végére utolérjük a Red Bullt. Ez viszont csak azért történhet meg, mert ők már a jövő évi autójukra összpontosítanak. Annyival megelőznek mindenkit, hogy a mostani autójukon már nem kell változtatniuk – magyarázta a Sky Sportsnak a brit pilóta. 

– Úgy gondolom, hogy az FIA-nak meg kellene szabnia egy időpontot, amikortól az istállók megkezdhetik a következő évi autójuk fejlesztését. Mondjuk augusztus elsején kezdhetne dolgozni mindenki, és akkor senki sem kerülhetne előnybe a következő évre – pocsék dolog, ha egy autó kiemelkedik. 

Ennek a megoldásnak több értelme lenne. Mi sosem kezdtünk el annyira hamar fejleszteni a következő évre, mint ők. Változtatásra van szükség, ennek köszönhető, hogy egyes csapatok hosszú éveken keresztül dominálnak. Amikor a Ferrari volt előnyben, ugyanez történt, majd később a Red Bull és Sebastian Vettel esetében is – idézte fel.

Érdekes, hogy Hamilton bár akkor még nem versenyzett, a 2000-es évek eleji Ferrari-dominanciára jól emlékszik, ahogy a Red Bulléra is, amelynek köszönhetően Vettel 2010 és 2014 között zsinórban négy vb-címet söpört be. A legnyomasztóbb fölény az elmúlt évtizedekben talán mégis a Mercedesé volt. Az Ezüstnyilak sikerkorszaka 2014-től 2021 végéig tartott, nyolc konstruktőri világbajnoki címet és hét egyénit hódítottak el – Nico Rosberg egyet, Hamilton hatot vállalt magára, és utóbbi csak egy hajszállal csúszott le a hetedikről 2021-ben, amelyet Max Verstappennel szemben bukott el. Hamiltonnak a Mercedes dominanciájáról lehetnének tehát a legfrissebbek az emlékei, azonban a saját csapata szárnyalását valamiért kifelejtette a sorból. 

 

Természetesen Verstappen is véleményét is kikérték az ügyben az osztrák versenyhétvége előtt. A címvédő először két mondattal elintézte a kérdést: – Az élet igazságtalan, nem csak a Formula–1-ben. Meg kell tanulnia az embernek elfogadni ezt.

Később viszont a Sky Sports kérésére többet is mondott Verstappen, és egyúttal felfrissítette Hamilton memóriáját.

– Nem került szóba ilyesmi, amikor ő nyerte sorban a vb-címeket, vagy igen? Így nem gondolom, hogy most erről kellene beszélnünk – jelentette ki a kétszeres vb-győztes holland. – Így működik a Formula–1. Ha versenyképes autód van, az remek, de eljön az idő, amikor már a következő évre is gondolnod kell. Érthető, hogy a hátrányban lévő csapatok ilyesmivel állnak elő. De nem kellene elfelejteniük, hogy milyen volt a helyzet, amikor ők voltak az élen, mit mondtak akkoriban az emberek.

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Lewis Hamilton Kanadában (Fotó: AFP/Getty Images North America/Clive Mason)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.