Merész tipp: Alonso és Hamilton harcol a győzelemért Spielbergben

Max Verstappen zsinórban és egyben spielbergi ötödik futamgyőzelmére készül. A riválisok az elmúlt futamokon nem állították nagy kihívás elé a regnáló világbajnokot. Elképzelhető, hogy az osztrák sprinthétvégén sem a többi versenyző okozza majd a hollandnak a legtöbb fejtörést, hanem inkább az időjárás, mivel minden nap eső várható.

2023. 06. 30. 4:47
F1 Grand Prix Of Canada Lewis Hamilton, Fernando Alonso
Lewis Hamilton of Mercedes and Fernando Alonso of Aston Martin Aramco on the podium after the Formula 1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve in Montreal, Canada on June 18, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egymás hegyén-hátán lesznek az autók ezen a meglehetősen szűk és rövid pályán. Csak hét kanyarból áll az egész, nagyjából egy perc alatt véget is ér egy kör. 

Problémát jelent majd a pilótáknak, hogy tiszta kört fussanak.

 Emiatt kissé mindenki ingerlékennyé válik, és a levezető körök alatt akaratlanul is feltartják a társaikat.

Spielberg
Idén is nagy lehet a tumultus a spielbergi pályán Fotó: AFP/Joe Klamar

Fent 1996 világbajnokának, Damon Hillnek az előrejelzése olvasható, aki közlekedési dugóra számít a spielbergi versenypályán az előttünk álló hétvégén. 

Ha pedig a zsúfoltság nem okozna elég bonyodalmat, keverjünk egy kis esőt is a hozzávalók közé, és máris kialakul a káosz.

 A Formula–1-es világbajnokság következő állomásán, Ausztriában erre lehet számítani. Az előrejelzések szerint mindhárom nap várható égi áldás, a legcsapadékosabbnak pedig a szombat, azaz az idény második sprintnapja (sprintidőmérő, majd maga a minifutam) ígérkezik. 

 

Legyőzhető a csúcstartó Spielbergben?

Legutóbb éppen az idei első sprinthétvégén volt némi meglepetésben részünk. Április végén Azerbajdzsánban Charles Leclerc (Ferrari) megtörte a Red Bull kvalifikációs hegemóniáját, és a pénteki, illetve a szombati időmérőn is az első helyen végzett. 

A futamokra viszont „helyreállt a rend”, és ismét a bikák kerültek az élre, nevezetesen az akkor még szárnyaló Sergio Pérez. 

A 33 éves pilóta azóta viszont csak egy második helyet tud felmutatni, a legutóbbi három versenyen még csak dobogóra sem állt, miközben csapattársa, az összes nagydíjat megnyerte, tehát zsinórban ötödik győzelmére készül.

– A sprint mindig hektikusabb és összetettebb, mint maga a nagydíj, ráadásul most az időjárás is kiszámíthatatlannak tűnik, megkavarhatja a kártyákat – vetítette előre a címvédő Verstappen, aki eddigi négy sikerével csúcstartó a spielbergi pályán. 

– Ez a hazai futamunk, remélhetőleg izgalmas show-val tudjuk megörvendeztetni a kilátogatókat. Mindig szívesen térünk vissza Ausztriába, ahol volt már néhány jó eredményünk.

 Meglátjuk, most mire leszünk képesek, mindenesetre izgatottan várom, hogy megpróbáljuk újabb trófeával bővíteni a csapat gyűjteményét – tette hozzá.

 

Mint azt már említettük, Pérez hozzájárulására is szükség lenne a Red Bull jó szerepléséhez. Ezzel természetesen a bukdácsoló mexikói versenyző is tisztában van.

– Az időjárás kavarodást okozhat, és mivel sprinthétvégéről van szó, kevés időnk lesz a megfelelő beállítások megtalálására, szóval a felkészülés alatt tökéletes munkát kell végeznünk. A legutóbbi sprinthétvégén, Bakuban nagyon sikeres voltam, de az a pálya nagyon eltér a mostanitól. Ezúttal is hasonló eredményt szeretnék elérni, és tudom, hogy ehhez szintet kell lépnem – ismerte el a tabellán második Pérez, aki 69 ponttal (195–126) marad el az éllovas Verstappentől.

A fejlesztéseinek köszönhetően a közelmúltban sokat lépett előre az Aston Martin és a Mercedes istálló is.

 Ők általában csak „a lepattanóért” vannak versenyben, de az expilóta Mika Häkkinen a körülményeket figyelembe véve merész forgatókönyvet vázolt fel a hétvégére.

– A sprint és az eső kombinációja esélyt biztosíthat Max Verstappenen kívül valaki másnak is, hogy nyerjen. A Mercedes tagjainak megítélése szerint az osztrák versenypálya a kanadainál is jobban kedvez az autójuknak, és mindent megtesz majd, hogy lenyomja Fernando Alonsót a győzelemért folyó harcban. A Red Bull mind a nyolc futamot megnyerte eddig, talán a mostani lesz a változás hétvégéje – bizakodott a finnek kétszeres világbajnoka (1998, 1999).

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, időmérő 17.00
Szombat: sprintidőmérő 12.00, sprintfutam 16.30
Vasárnap: Osztrák Nagydíj 15.00

Borítókép: Lewis Hamilton (szemben) és Fernando Alonso a kanadai dobogón (Fotó: AFP/Nurphoto/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.