Alonso kívánsága teljesült, mégis Verstappen nyert

Max Verstappent Montrealban sem tudták megfékezni a riválisai, így a címvédő nyerte meg vasárnap a Formula–1-es Kanadai Nagydíjat. A Red Bull holland pilótáján kívül további két világbajnok, Fernando Alonso és Lewis Hamilton állt dobogóra. Verstappen a maga 41., a Red Bull a századik futamgyőzelmét húzta be.

2023. 06. 18. 21:44
F1 Grand Prix of Canada Max Verstappen
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2023 in Montreal, Quebec. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Alonso (Aston Martin) megkapta, amit akart. A kétszeres világbajnok spanyol abban reménykedett, hogy a kanadai versenyhétvége egy pontján leszakad az ég. A 41 éves pilóta kívánsága teljesült, az időmérőn megérkezett az eső, és alaposan megkavarta a kártyákat. A Ferrari nem hallgatott Charles Leclerc megérzéseire, aki emiatt lemaradt a kvalifikáció harmadik szakaszáról, Carlos Sainz pedig magának okozott károkat, kis híján óriási balesetet okozott, aminek három rajthelyes büntetés lett az eredménye, így a 11. helyről indult, míg csapattársa előrelépett a tizedikre. Sergio Pérez (Red Bull) ezúttal sem brillírozott, zsinórban harmadszor nem jutott be a Q3-ba, csak a 12. lett – a mexikóinak ez különösen fájhatott, mert a vb-éllovas Max Verstappent (Red Bull) cseppet sem zavarta meg az eső, és simán övé lett a pole pozíció. Mögötte a meglepetésember, Nico Hülkenberg (Haas) végzett, de a piros zászlós szakasz alatti gyorshajtás okán hátrasorolták. Így Alonsóé lett a második rajthely, majd a két Mercedes következett George Russell sorrendben, őket pedig Hülkenberg és Esteban Ocon (Alpine) követte.

F1 Grand Prix Of Canada Qualifying Nico Hülkenberg, Max Verstappen, Fernando Alonso
Hülkenberg (balra), Verstappen (középen) és Alonso Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Verstappen a rajt után nem került csatába, Alonso viszont elveszítette a második helyét Hamiltonnal szemben, utána Russell is megtámadta az Aston Martin spanyol pilótáját, de nem járt sikerrel. Ocon és Hülkenberg helyet cseréltek.

Verstappen ellépett az élen, Alonso Hamilton nyakában maradt, támadási pozícióba azonban nem került. A középmezőnyből indult Leclerc, Sainz, Pérez trió tagjai a kilencedik körre összesen egy helyet léptek előre, a Ferrari monacói pilótája volt az előzés elkövetője.

A 12. körben Russell mutatott rossz példát a társainak, mivel eltalálta a falat, de egy bokszkiállást követően folytatni tudta a versenyt. A romok eltakarítása idején a biztonsági autó vette át az uralmat a pályán, ezalatt Verstappen, Hamilton, Alonso és Ocon is letudta az első kerékcseréjét. Leclerc, Sainz, Pérez ekkor kint maradtak, és ezzel sokat nyertek.

Alonsónak a 22. körben sikerült levadásznia Hamiltont, majd nyomban el is tűnt a brit szeme elől. Az élmezőnyben ezután nyugalom honolt, Nyck de Vries (Alpha Tauri) és Kevin Magnussen szórakoztatta a közönséget, akik kakaskodásuk után átmenetileg együtt parkoltak le a pálya szélén, majd mindketten visszatértek a helyes útvonalra.

Pérez a 38. körben kapott új abroncsokat, a Ferrari párosa még ennél is tovább bírta, a cseréjük után pedig bebetonozták magukat a negyedik–hatodik helyre Leclerc, Sainz, Pérez sorrendben.

Verstappen csak elvétve került képernyőre, senkitől sem zavartatva autózott az élen. Sokáig ugyanez volt a helyzet Alonsóval és Hamiltonnal is, amíg a spanyol pilótának fékproblémái nem akadtak. Hamilton az utolsó tíz körben megpróbált a riválisa nyomába érni, de Alonso megnyugtatta a csapatát, kézben tartja a dolgokat. Így is lett, a futamgyőztes Verstappen mögött Alonsót és Hamiltont intették le a második és harmadik helyen, Leclerc, Sainz, Pérez, Alexander Albon (Williams), Ocon, Lance Stroll (Aston Martin) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) szerzett még pontot.

Különleges győzelem volt a vasárnapi: Verstappen 41. sikerét jegyezte a Formula–1-ben, az örökranglistán ezzel utolérte az ötödik helyezett Ayrton Sennát. A Red Bull-istálló pedig immáron száz győzelemmel büszkélkedhet a száguldó cirkuszban.

Folytatás két hét múlva Ausztriában.

Végeredmény, Kanadai Nagydíj, Montréal (70 kör, 305,270 km, a pontszerzők):
1. (holland, Red Bull) 1:33:58.348 óra
 2. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 9.570 másodperc hátrány
 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 14.168 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 18.648 mp h.
 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 21.540 mp h.
 6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 51.028 mp h.
 7. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:00.813 perc h.
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:01.692 p h.
 9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:04.402 p h.
10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 1:04.432 p h.
leggyorsabb kör: Pérez (1:14.481 perc, 70. kör)

A vb-pontversenyek állása 8 futam után (még 14 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 195 pont
 2. Pérez 126
 3. Alonso 117
 4. Hamilton 102
 5. Sainz 68
 6. George Russell (brit, Mercedes) 65
 7. Leclerc 54
 8. Stroll 35
 9. Ocon 29
10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 15
11. Lando Norris (brit, McLaren) 14
12. Albon 7
13. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
14. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 5
15. Bottas 5
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 4
17. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 2
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 2

csapatok:
 1. Red Bull 321 pont
 2. Mercedes 167
 3. Aston Martin 154
 4. Ferrari 122
 5. Alpine 44
 6. McLaren 17
 7. Alfa Romeo 9
 8. Haas 8
 9. Williams 7
10. Alpha Tauri 2

Borítókép: Max Verstappen a Kanadai Nagydíjon (Fotó: AFP/Getty Images North America/Jared C. Tilton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.