Meglett a hatalmas bravúr, nyolc közé került a magyar válogatott

Kimondani egyszerű volt: legalább öt ponttal kell legyőzni a címvédő Szerbiát az Európa-bajnokságon Ljubljanában a csoportelsőséghez. A magyar válogatott azonban ezt meg is tette, egy remek harmadik negyedet produkálva és végig nagyszerűen harcolva 81-75-re nyert, amivel egyenesen a nyolc közé került a kontinenstornán, és csak a keresztbejátszások után derül ki, melyik válogatott lesz az ellenfele csütörtökön a negyeddöntőben.

2023. 06. 18. 17:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A továbbjutás biztos tudatában, de cseppet sem tét nélkül lépett pályára a magyar válogatott az Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén. A legrosszabb lehetőség a harmadik hely volt, de lehetett még második is, viszont egy legalább ötpontos győzelem a címvédő szerbek ellen csoportelsőséget jelentett volna, azaz kedden nem kellene játszani a nyolc közé jutásért. Szlovákia ellen egy parádés, Törökország ellen pocsék utolsó negyeddel sikerült nyerni, illetve kikapni, ám utóbbi esetében tetézte a bajokat, hogy Határ Bernadett műtött térde megfájdult, és a ponterős Cyesha Goree is sántikált a meccset követően. A szombati pihenő sem volt elég, hogy utóbbi rendbe jöjjön, így Határ vállalta a játékot, a honosított csupaszív Goree viszont csak civilben ülhetett a kispadon.

Fotó: fiba.com

A szerbek honosított játékosa, Yvonne Anderson ellenállhatatlanul kezdett, gyorsan dobott nyolc pontot, a magyar együttes Dubei Debóra és Kiss Virág pontjaival tartotta a lépést. Az első negyed derekára viszont a címvédő el tudott húzni hat egységgel is, mert kiválóan élt a laza védekezésből eredő lehetőségekkel. Ruff-Nagy Dóra triplájával sikerült felzárkózni, majd Horváth Bernadett hárompontosával 16-15-re a magyar válogatott vezetett. Végül sok kosárral, 23-23-mal zárult a játékrész.

A két apró játékos, Horváth és Ruff-Nagy kosaraival szaporította pontjait Székely Norbert csapata, Szerbia pedig Anderson révén volt eredményes, az ő semlegesítése megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Fej-fej mellett haladt előre a két csapat, mindkét oldalon kimaradtak ziccerek, percekig csak hibás megoldásokat láthattunk mindkét együttestől. Három másodperccel a félidő vége előtt Jovanovics triplát dobott úgy, hogy faultolták, és ez a négy pont kellett ahhoz, hogy a nagyszünetben Szerbia 44-39-re vezessen.

Fotó: Fiba.com

A fordulást követően Szerbia öt percig nem talált a gyűrűbe, és bár a magyar válogatott is elkövetett néhány buta hibát, a 25. percben 49-44-re újra itt volt az előny elsősorban Kiss Virág dobásaival. A center ekkor tarthatatlan volt, támadásban és védekezésben is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Később Horváth két újabb triplájával tizenháromra is nőtt a különbség, végül a harmadik negyedet 27-11-re nyerte a csapat – nagy kérdés volt, hogy most milyen negyedik negyedet produkál, olyat, mint a szlovákok, vagy mint a törökök ellen.

 

Ez a játékrész 66-55-ös vezetéssel indult, és két perc múlva egy szerb hárompontos volt az első kosár, majd Anderson hatra faragta le a hátrányt. Most a magyar együttes gyengélkedett támadásban, sajnos ezúttal is fájóan pontatlanul dobta a büntetőket, és a védekezés sem működött jól. Az ellenfél roppant agresszíven játszott, de nagyot harcoltak a magyar játékosok is. Tényleg a harc dominált, a játékosok sokat hibáztak, de sikerült tartani a kellő távolságot. 

Egy triplával Szerbia közelebb került, de Kiss Virág és Studer Ágnes pontjaival sikerült visszaállítani a különbséget hatra. Fél perc volt hátra, az ellenfél támadott, feljött négy pontra, 12 másodperce volt a magyar csapatnak egy pontot szerezni az üdvösséghez – Kiss Virág kettőt szerzett, ám a szerbeknek még maradt hat másodpercük. Sasa Cadjo homályt dobott, és meglett a bravúr: a magyar válogatott 81-75-re győzött, ezzel csoportelső lett, egyenes ágon a nyolc közé jutott, és legközelebb csak csütörtökön játszik.

 Székely Norbert szövetségi kapitány: – Minden álmunkat felülmúlja, ahogyan ma kosárlabdáztunk. Magas színvonalon játszottunk, együtt voltunk, és rákényszerítettük a szerbeket arra játékra, amiben mi picivel jobbak vagyunk. Szerbiának ott a helye a négy között, de talán nekünk is. Összefogtunk, ennek meglett az eredménye, a stáb tagjai is fantasztikus munkával segítettek. 

Európa-bajnokság, csoportkör, D csoport: Magyarország–Szerbia 81-75 (23-23, 16-21, 27-11, 15-20), legjobb magyar dobók: Kiss V. 21, Horváth B. 12Törökország–Szlovákia 20.45. 

Borítókép: Kiss Virág klasszis teljesítménye is kellett a hatalmas bravúrhoz (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.