Sokkoló bejelentést tett az Euroliga tavalyi magyar győztese

Szurkolói ankétot tartott Török Zoltán, a Sopron Basket női kosárlabda-csapatának az ügyvezetője. Ismertette a keretet, amelyben nincs egyetlen légiós sem, majd elmondta, hogy a közelmúlt egyik legeredményesebb magyar és európai csapataként nem tudják vállalni a nemzetközi szereplést. A Sopron Basket tavaly megnyerte a kontinens legrangosabb sorozatát, az Euroligát.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 21:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás: megrázó bejelentést tett Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. Szurkolói ankéton ismertette a bajnoki és kupagyőztes csapat keretét a következő évre, és a klub hívei hiába vártak ismeretlen nevet, esetleg légióst.

Fotó: Sopron Basket

– Harminc év lezárására gyűltünk ma össze. Hogyan jutottunk el idáig, és mi fog történni ezután, erre igyekszem a mai este a legjobb tudásom szerint választ adni – kezdett bele egy időutazásba az első bajnoki címtől kezdve Török Zoltán, amelynek a végén részletes elemzést adott az elmúlt esztendő rengeteg nehézségéről és természetesen a pozitívumairól. Utóbbi bázisa az alapcsapat volt, az a mag, amely évek óta jól teljesít.

Sőt, nem is jól, hanem fantasztikusan, amire bizonyíték, hogy a Sopron Basket 2018 óta a legrangosabb női sorozatnak, az Euroligának négyszer is bejutott a négyes döntőjébe, és két negyedik hely, valamint egy ezüstérem mellé tavaly meg is nyerte a trófeát. A legutóbbi kiírásban elbukott a negyeddöntőben, ám a 2022-es bravúrt, az Euroliga megnyerését csoda lett volna megismételni. Török Zoltán joggal mondta, hogy a klub évek óta túlteljesít, és a Sopron Basket az újkori magyar kosárlabda legsikeresebb klubja.  

 

– Senkit nem lehet azért hibáztatni, mert nem akar bennünket támogatni. Senkire nem lehet azért haragudni, mert nem ezt a közösséget választja  – világított rá Török Zoltán, hogy miért nem sikerült a klubot egy olyan dimenzióba helyezni, amelyet megérdemelne. – Szilveszter éjszakáján vált világossá, hogy ennek nincs realitása, neki kell állni egy reális tervet felállítani, amely fontos eleme, hogy egyik nemzetközi kupában sem indulunk. Nehéz kérdés volt ez. Ez az életünk, harminc éve ezt csináljuk, ebben alkotunk.

 

Ezért az idény végén az ügyvezető négy légiósnak nem ajánlott új szerződést. Czukor Dalmának igen, de ő szeretné kipróbálni magát külföldön, ezért másutt folytatja a pályafutását. Akik maradtak, bevállalták, hogy nem szerepelnek a következő idényben a nemzetközi porondon.

– Nagyobb áldozat az én szememben ennél nincs! – tette hozzá Török Zoltán.

A következő szezonban is a Sopron Basketben kosárlabdázik 

Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Brooks Jelena, Varga Alíz, Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna és Erdélyi Alexandra. A Vasas Akadémiától érkezik a klubhoz a mezőnysorba Papp Klaudia,

 aki a 3x3-as válogatott tagjaként pár napja jutott ki a szeptemberi Európa bajnokságra. A keret üres helyeire a saját akadémia fiataljai közül választanak játékosokat a felkészülés utolsó hetében. Gáspár Dávid marad a vezetőedző, a munkáját továbbra is segíti másodedzőként Laczka Miklós, illetve mentorként Stevan Karadzic. Az edzői stábhoz csatlakozik David Brooks, aki az egyéni képzésekért lesz felelős. 

A tavalyi Euroliga-diadala előtt a soproni csapat 2018-ban ezüstérmes, 2009-ben, 2019-ben és 2021-ben pedig negyedik helyezett lett a kontinentális elitet felvonultató sorozatban. Legutóbb a 2014/2015-ös idényben fordult elő, hogy a zöld-sárgák nem szerepeltek az Euroligában, akkor a második vonalnak számító Európa Kupában indultak. Arra, hogy egyik európai kupába sem nevez a klub, még sosem volt példa azóta, hogy 1993-ban megszületett az első bajnoki siker. A Sopron Basket az elmúlt idényben begyűjtötte 16. bajnoki címét és 11. kupaaranyát

Borítókép: Az isztambuli döntő után óriási bravúrt ünnepelhettek tavaly a soproniak (Fotó: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.