A Veszprém legyőzése után több mint két évtizeddel nyert BL-t a Magdeburg

A német Magdeburg nyerte meg a férfikézilabda Bajnokok Ligáját. A döntőben a Kielcét négygólos hátrányból visszakapaszkodva győzte le hosszabbítás után 30-29-re.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 20:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magdeburg kezdte frissebben, aktívabban a döntőt. Az első tíz percben a németek a játék gyorsítására törekedtek, és Damgaard, valamint a másik dán Saugstrup góljaival vezettek. Elex Dujshebaev tartotta a lelket a 2016-ban győztes, a tavalyi döntős Kielcében, és a 10. perc környékén a PSG elleni elődöntő hőse, a lengyelek német kapusa, Andreas Wolff is felvette a fonalat. 

Paris St. Germain - KS Kielce
Wolff  Fotó: ATP/Marius Becker

Döbbenetes bravúrokat bemutatva tüntette el a hátrányát a Kielce, amely a 15. percben vette át a vezetést. A második tíz perc végén beállt a Magdeburgba az elődöntőben megsérült magdeburgi irányító, Gisli Kristjjansson, akit percekig ápoltak a pályán a Barcelona ellen, és alig volt esély a játékára, ehhez képest az izlandi irányító két góllal kezdett. Visszavenni azonban nem tudta a vezetést a Magdeburg, ennek elsősorban Wolff és az első harminc percben hat gólig jutó Alex Dujshebaev volt az oka. 

Ilyen gólokat is szerzett a lengyelek átlövője:

14-13-as állásnál az utolsó percben, hat másodperccel a félidő vége előtt időt kért a Kielce: hét az öt elleni támadást be tudott fejezni a dudaszó előtt, Arkadiusz Moryto volt a gólszerző.

Kristjansson gólja:

2018 óta mindig az a csapat nyerte a döntőt, amelyik vezetett a félidőben. A Kielce éppúgy kétgólos előnyben volt a szünetben, mint a PSG elleni elődöntőben, és a Magdeburg csakúgy, mint a Barcelona ellen, kétgólos hátrányban várta a második félidőt.

A kapusokon is múlott, hogy nem volt túl sok gól:

A második félidőt emberelőnyben kezdte és az első támadást góllal fejezte be a Kielce, kialakult az addigi legnagyobb különbség a Kielce javára. Három góllal korábban nem vezetett a Kielce. A háromból négy lett. Wolff továbbra is hozzátette a magáét hátul, Dujshebaev támadásban volt meggyőző. 

Egy a Wolff-bravúrok közül:

Okosan menedzselte az előnyét a tavalyi döntős. Két és három gól volt a jellemző differencia a két csapat között. Kay Smits hétmétereseivel tartotta magát életben a Magdeburg. 22-20-as Kielce-előnynél percekig állt a játék, a Sport Tv információi szerint egy újságíró lett rosszul, ezért kellett mentőt hívni.

Ez sem volt csúnya:

A hosszas várakozás után Damgaard pattintott Wolff kapujába, majd egy Portner-védés után a Magdeburg az egyenlítésért támadhatott. Ez nem sikerült, de az emberelőnybe került Kielce támadása után Portner újabb bravúrt mutatott be. Dusche egyenlített nyolc perccel a vége előtt.

Tournat és Pettersson gólváltása után megint egyenlő volt az állás. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt átvette a vezetést a Magdeburg, a norvég Christian O’Sullivan szerezte a 25. német gólt. Moryto egyenlített. 26-25-re a Kielce vezetett Dani Dujshebaev góljával 1 perc 18 másodperccel a vége előtt. 

Damgaard kiegyenlített, de az utolsó támadás a lengyeleké volt. Ezt túlélte a Magdeburg, 26-26 lett a rendes játékidő vége. 

Következett a hosszabbítás.  Az emberelőnyben támadó Kielce támadása végén Karaljok lövését Portner védte. Kristjansson góljával újra a Magdeburg vezetett. Wolff védése után Sicko egyenlített. A hosszabbítás első félidejének záró akkordjaként Smits hetesével a Magdeburgnál volt az előny.

Handball: EHF Champions League Final 4 - final match SC Magdeburg v Barlinek Industria Kielce
Damgaard 11 lövésből hat gólt szerzett      Fotó: ROBERTO PFEIL/AFP

A németek kezdték a második félidőt. Damgaard góljával már kettő volt a német előny. Dani Dujshebaev szépített, Kristjansson állította vissza a kétgólos különbséget. Tournat szépített. Bő másfél perccel a vége előtt a győzelemért támadt a Magdeburg. Még az is belefért, hogy a támadásból nem lett gól, mert a másik oldalon a Kielce gólképtelen maradt. 

30-29-re nyert a Magdeburg, és története során másodszor megnyerte a Bajnokok Ligáját. Először 2002-ben ünnepelt, akkor a Veszprémet győzte le az akkor még oda-visszavágós rendszerű BL-döntőben.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, döntő: Magdeburg–Kielce 30-29  (26-26, 15-13), hosszabbítás után.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható.

Borítókép: A magdeburgi szurkolók örültek a végén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.