Nem kapkod a Fradi, Máté Csaba tudja, meddig érdemes tervezni

Máté Csaba kínosan kerülte a hangzatos mondatokat a Shamrock Rovers elleni, csütörtöki (Groupama Aréna, 19.00, tv: M4 Sport) konferencialiga-mérkőzés előtt. A Ferencváros megbízott vezetőedzője egyrészt pontosan tudja, hogy a Fradit válságos helyzetből kell talpra állítania, másrészt véletlenül sem akar tiszteletlen lenni az ír csapattal szemben. Máté Csaba a saját jövőjét firtató kérdések elől igyekezett kitérni, pontosan tudja, mennyi időre van értelme terveznie.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 17:05
Máté Csaba
Forrás: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Természetesen győzni akarunk, de tiszteletlenség lenne most olyan eredményt mondani, amivel elégedettek lennénk, mivel múlt héten mélyre löktük magunkat – jelentette ki Máté Csaba, a Ferencváros megbízott vezetőedzője az ír Shamrock Rovers elleni, csütörtöki konferencialiga-mérkőzésre készülve. Az 53 éves trénernek minden oka megvan a visszafogottságra. A Fradi hatalmas meglepetésre és persze csalódásra a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában 3-0-s összesítéssel kiesett a feröeri KÍ Klaksvík ellen. Kubatov Gábor, az FTC elnöke a kudarc után menesztette Sztanyiszlav Csercseszovot, a csapat orosz vezetőedzőjét. 

Shamrock Rovers, Csercseszov, Máté Csaba
tavaly még a Shamrock Rovers ellen sem volt nyugodt. Aztán beletörődött a dolgokba… Máté Csaba nehéz örökséget vett át. Fotó: Getty Images

Azóta eltelt egy hét, s még csak találgatni is nehéz, ki lehet Csercseszov utódja. A Nemzeti Sport Vladimir Petkovic nevét dobta be, aki 2014 és 2021 között irányította a svájci nemzeti csapatot, az Index pedig az olasz Vincenzo Montellát, a Roma korábbi játékosát nevezte meg, aki edzőként dolgozott már a Milannal és a Sevillával is, de egyelőre ez sem több spekulációnál. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy Máté Csaba – és a segítője, Leandro – maradhat a csapat élén, feltéve persze, ha a Ferencváros nem szenved el újabb fájdalmas kudarcot.

Máté Csaba immár negyedszerre ugrik be edzőváltás után. Először Ricardo Moniz, majd Thomas Doll, végül Peter Stöger távozása után irányította ideiglenesen a csapatot (Szergej Rebrov a holt idényben köszönt el, Stögert már a felkészülés kezdetére kinevezték). Máté szavaiból azt hámozhatjuk ki, megbízottból szívesen előlépne kinevezett vezetőedzővé, de azzal is tisztában van, egyelőre nem érdemes messzire tervezni.

 

Máté Csaba: Három kör, de egyelőre csak két meccs

– Nem ma kezdtem a szakmát, így azt már megtanultam, hogy nagyon hosszú távra nem kell tervezni – vágott bele, majd meg is indokolta, hogy miért. – Még talpon vagyunk a nemzetközi porondon, ám az a bizonyos védőháló kikerült alólunk. Az elmúlt években nemigen voltunk ilyen helyzetben, ha hibázunk, búcsúzunk a konferencialigától is. A csoportkörig ráadásul három fordulót kellene sikerrel venni, de egyelőre csak két mérkőzésre tekinthetünk előre – jelentette ki.

A tréner beszélt arról is, hogyan próbálnak meg felállni az egy héttel ezelőtti pofonból.

– A vereség okozta sokkból kellett kirángatni valahogyan a játékosokat. A szakmai résszel is kellett foglalkozni, de napról napra jöttünk ki a gödörből. A hétvégéig érezni lehetett, hogy a játékosok feszültek, váratlanul érte őket a vereség, a kiesés. Kezdünk beállni a helyes irányba, láttam biztató jeleket. Pozitívan tekintek a Shamrock Rovers elleni találkozóra, bízom benne, a szurkolók is beállnak a csapat mögé. Tudjuk, nekünk is tenni kell azért, hogy ez így is maradjon a mérkőzés végéig.

Ryan Mmaee, Ferencváros, Shamrock Rovers
Ryan Mmaee egy éve nyerőember volt, most a keretből is kikerült. Forrás: Fradi.hu

Máté Csaba dolgát megnehezíti, hogy megsérült a KÍ elleni visszavágón, Henry Wingo régóta harcképtelen, a klubtól elvágyódó Ryan Mmaee pedig kikerült a keretből, állítólag az angol másodosztályú Stoke City csábítja.

 

A Shamrock kerete szinte változatlan, a Fradi kicserélődött

Figyelemre méltó, hogyan is készül Máté Csaba a Shamrock Rovers elleni párharcra. Azt emelte ki, hogy miközben az ír együttes kerete szinte változatlan, a Fradié alaposan kicserélődött. A szavai arra utalnak, ő maga nagyobb állandóságot tartana üdvösnek.

– Elég megszámolni, hogy a Shamrocknál hány játékos lesz a kezdőben azok közül, akik ellenünk játszottak a legutóbbi mérkőzésen, és hány nálunk. Nos, az íreknél kilenc ilyen futballista is lehet, s a vezetőedző is ugyanaz, míg a mi keretünk alaposan átalakult. Az íreké összeszokott együttes, napról napra, hétről hétre fejlődött, éppen ezért még véletlenül sem szabad azt hinnünk, hogy ezúttal is simán, 4-0-ra nyerhetünk. Biztos vagyok benne, a riválisunknál is tanultak az akkori hibákból.

Máté Csaba arra utalt, hogy a Ferencváros egy évvel ezelőtt az Európa-liga főtáblájára jutásért itthon 4-0-s előnyre tett szert, s az idegenbeli 1-0-s vereség dacára magabiztosan jutott tovább. Ezúttal a Fradi kisebb előnnyel is beérné, de a továbbjutás ezúttal is elvárás, mondhatnánk, kötelező.

Konferencia-liga, a magyar csapatok programja

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzések

17.00: Alashkert (örmény)–Debreceni VSC – tv: M4 Sport
19.00: Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) – M4 Sport
19.00: Kecskemét–Riga FC (lett) – Duna World
21.00: Osijek (Eszék, horvát)–ZTE

Borítókép: Máté Csaba tisztelettel beszélt a Shamrock Rovers együtteséről (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.