Csipes Tamara és Varga Ádám robog a vb-arany felé

Varga Ádám az előfutam után,a középfutamot is megnyerte a Duisburgban zajló olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, így továbbra is veretlen ebben az évben. Ezt a mérleget már csupán további egy futamig, a szombati fináléig kell fenntartania. Adolf Balázs is magára talált, szintén futamgyőzelemmel lapátolt a szombati döntőbe kenu egyes ezer méteren. Két női egységünk is döntős ugyancsak olimpiai számban: kajak egyes ötszáz méteren Csipes Tamara, kenu kettes ötszázon pedig Nagy Bianka és Bragato Giada. Csipes formája is biztató.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 19:55
VARGA Ádám, kajak-kenu világbajnokság
Kajak-kenu vb Duisburgban Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpián mögött ezüstérmes Varga Ádám a tőle megszokott stílusban hozta a középfutamot. A KSI 23 éves kajakosa idén még veretlen – a világbajnoki részvételt K–1 1000-es pályafutása során először azzal vívta ki, hogy két világkupán is legyőzte Kopaszt –, és semmit sem bízott a véletlenre, olyan tempóban lapátolt a középfutamban, hogy ez a sorozat véletlenül se szakadjon meg. Féltávnál, 500 méternél már óriási volt az előnye, a többiek csak kicsit megközelíteni tudták a hajrában, de így is egy hajóval utasította maga mögé a mezőnyt.

– Sokkal nehezebb volt, mint a tegnapi előfutam, mert bár nem voltak a nyomomban, ez már egy maxos pálya volt, főleg az első ötszáz méter. Az időeredményeket nem nézem, a döntő teljesen más verseny lesz, főleg fejben. Abban a három és fél percben mindent ki kell adnunk magunkból. Várom már a szombati napot – beszélt az érzéseiről Varga Ádám. A magyar kajakosnak az első hat között kell végeznie a kvótaszerzés érdekében, de a vb előtt is kijelentette, hogy érmet akar szerezni.

Adolf Balázs presztízsmeccset nyert Brendellel szemben

Adolf Balázs a tokiói olimpia után a koppenhágai világbajnokság bronzérmet szerzett, ezért is volt kellemetlen meglepetés, hogy tavaly Kanadában nem jutott be a döntőbe. A Varga Ádámhoz hasonlóan 23 éves versenyző most javított, imponáló versenyzéssel nyerte meg a középfutamát.

A táv első felében még a németek háromszoros olimpiai bajnoka, Sebastian Brendel mögött haladt, de amikor rutinos riválisa fáradni kezdett, átvette a vezetést, és egy hajóhossznyi előnnyel ért elsőként célba.

– Így terveztem, nyerni akartam, bár tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom. Brendel még mindig gyors, nagyon tapasztalt, de szerintem én jobban osztottam be a pályámat. Ötszáztól megindultam, elé kerültem, kétszer ugyan megpróbált betámadni, de mindkettőt visszavertem, az utolsó ötvenen pedig kis túlzással már csak becsónakáztunk. Összességében ez egy nagyon kemény, de jó pálya volt – elevenítette fel a versenyt Adolf Balázs, akinek a szombati fináléban az első öt között kell majd zárnia a párizsi kvóta megszerzéséhez.

ADOLF Balázs, kajak-kenu vb
Adolf Balázsnak van oka az elégedettségre. Fotó: MTI/Kovács Tamás

kirobbanó formában

A négyesben kétszeres olimpiai bajnok, egyesben Tokióban ezüstérmes Csipes Tamara is remekül lapátolt a középfutamában, végig kontrollálta a versenyt. Egyedül a dánok menője, Emma Jörgensen tartott vele, de a hajrában őt is faképnél hagyta. A 34. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő magyar kajakos a futamgyőzelem mellett az 1:46.862 perces idejének is nagyon örült.

CSIPES Ferenc; CSIPES Tamara
Csipes Tamara és Csipes Ferenc. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Apa (Csipes Ferenc, Tamara edző-édesapja) azt kérte tőlem, hogy az elején rakjam előre a hajómat, majd a folytatásban kontrolláljam az egész pályát, hogy ne nekem kelljen loholnom a végén. De Emma is szívós, úgyhogy ez egy jólesően fájdalmas pálya volt. Enyhe hátszél van, ilyenkor sokkal jobb időket lehet menni. Remélem azért, hogy ebben van még három-öt tized – mondta Csipes Tamara, aki a négyesben is szerepel a vb-n.

 

Szinte már megvan a kvóta női kenu párosban

A Bragato, Nagy kettős tavaly vb-bronz- és Eb-ezüstérmes volt C–2 ötszázon, így papíron nem okozhat gondot számára a kvótaszerzés, az első nyolc közé kerülés. A döntőbe középfutamból másodikként jutottak be, a harmadik helynek jobban örültek volna.

– Szerettünk volna egy olyan pályát menni, ami után elégedetten, jóleső érzéssel szállunk ki a hajóból. Szerintem ez sikerült. A rajtunk elég jól sikerült, aztán a végén szinte megálltunk, hogy visszacsússzunk a harmadik helyre, hogy jobb pályát kapjunk a döntőben, de az ukránok is ezt szerették volna – árulta el a tiszaújvárosi

 

 

Tartalékolt a magyar férfi kenu páros

Csütörtökön további két olimpiai számban, férfi C–2 500 és női K–2 500 méter is rendeztek versenyeket, egyelőre csak előfutamokat. A magyar egységek nem nyújtottak meggyőző teljesítményt, de továbbjutottak a szombati középfutamba.

Kenu kettesben Korisánszky Dávid és Fekete Ádám a megismételt rajt után harmadikként ért célba a kínai és a román egység mögött. A mieink elégedetlenek voltak a teljesítményükkel.

– Mi mind a két rajtot jól elkaptuk, nem is ezzel volt a probléma. Kicsit még tapogatózunk, hogy milyen is a mezőny. Sajnos ötszáz méteren nem lehet összevissza iramot váltani, s mivel a rajt után visszavettünk a tempóból, elmentek mellettünk a riválisok. Olyan előnyt adtunk nekik, amekkorát nem szabad, maximum fél hajón belül kell maradni. De pánikra semmi ok – nyilatkozott Fekete Ádám.

– Kicsit keressük még magunkat, de aggodalomra szerintem sincs ok. A táv közepén javulnunk kell, nem számoltam az enyhe hátszéllel, kicsit nagyobb csapással kellett volna mennünk. Van negyvennyolc órám, hogy fejben összerakjam a dolgokat, ez meg fog történni – tette hozzá Korisánszky, aki a szezon során kézsérüléssel küzdött, de most azt mondta, már százszázalékos állapotban van.

– A szegedi világkupa-győzelem után megjött az étvágyunk, érmet szeretnénk nyerni, de rajtunk kívül még van másik öt-hat páros, amely ugyanígy van ezzel. Ha a döntőben tökéleteset megyünk, és ötödikek vagyunk, akkor el fogjuk fogadni, de azt nem szeretnénk, hogy úgy szálljunk ki, mint most, hogy maradt a pályában több mint egy másodperc. Úgy szeretnénk befejezni, hogy semmi ne maradjon bennünk, az egy szép eredményre lehet elég – mondta eltökélten Korisánszky. A legfontosabb persze a kvóta, ehhez a döntőben elég egyetlen hajót megelőzni, tehát a nyolcadik is már jó, de miként mondták, a mieink éremre vágynak.

 

„Még soha nem mentünk ilyen rossz pályát”

Női kajak kettesben Fojt Sárának és Pupp Noéminek is gondot okozott a rajt, de kicsit másként, mint a férfi kenusoknak. A magyar kettős alaposan beragadt, és csak az ötödik helyen ért be. A továbbjutás szerencsére így is megvan, de a döntő a cél, sőt ott az első hat között kellene végezni a kvóta érdekében.

– Még soha nem mentünk ilyen rossz pályát, ennél sokkal jobbat tudunk – kezdte csalódottan a vezérevezős Fojt. – Nem tudom, hogy tudtam ilyen rosszul rajtolni, és utána szétestem, nem tudtam azt csinálni, amit kellett volna vagy amit Noncsi mondott hátulról. A folytatásban jobban kell koncentrálnom.

Pénteken már döntőket is rendeznek, méghozzá túlzás nélkül a két legfontosabbat, a férfi és női kajak négyesek szállnak vízre. Négy-négy olimpiai kvóta a tét.

Borítókép: Varga Ádám evezése nem csupán stílustanulmány, hanem hatékony is (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.