Önveszélyes ujjgyakorlat: a magyar kenus megcsonkítva készül a vb-re

Korisánszky Dávid és Fekete Ádám eltökélten készül a jövő csütörtökön kezdődő kajak-kenu világbajnokságra. A magyar kenusok az elmúlt években Adolf Balázs egy-egy részsikerét leszámítva adósak a jó eredménnyel, de a két tapasztalt versenyző határozottan állítja, olimpiai kvótát szereznek a duisburgi vb-n. Korisánszky Dávid idén többszörösen is új esélyt kapott az élettől, hogy valóra váltsa az álmát.

2023. 08. 15. 16:22
Korisánszky Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korisánszky Dávid a magyar kajak-kenu elnyűhetetlen alakja. Kolonics György, Kozmann György és Vajda Attila egyik utódjaként, trónkövetelőjeként robbant be a nemzetközi élmezőnybe, csupán 18 éves volt, amikor 2011-ben kenu egyes ötszáz méteren kivívta az indulás jogát a hazai rendezésű, szegedi világbajnokságon. Bejutott a döntőbe, ahol ugyan csupán nyolcadikként végzett, de az eredményéért így is Junior Prima-díjjal jutalmazták, egyöntetű véleményként a következő évtized nagy kenus reménységeként tartották számon.

Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
Korisánszky Dávid és Fekete Ádám ünnepli a győzelmét a szegedi világkupán (Fotó:  MTI/Kovács Tamás)

Ugyan évről évre tagja volt a válogatottnak, de az igazán nagy áttörés rendre elmaradt. 2013-ban megszerezte az első világbajnoki érmét, harmadik lett a C-4 1000 méteren indult egységgel, de lemaradt a 2012-es londoni, a 2016-os riói, majd a 2021-es tokiói olimpiáról is. Elkeseredésében az egyik alkalommal úgy fakadt ki, fogalma sincs, mit kellene tennie, mert annál többet, amennyit ő, már nem lehet edzeni.

 

Korisánszky már-már lemondott a kenuzásról

Két éve aztán az élet új kihívás elé állította. A barátnője várandós lett, s immár nem tehetett fel mindent a sportolásra, el kellett tartania a családját. Munkát vállalt, nem csupán a szakmájában, szobafestőként, hanem alkalmi jelleggel is, kamerásként, autóalkatrészeket pakolt, heti húsz órát dolgozott, amellett edzett, de természetesen kevesebbet, mint korábban.

Kenusként akkor mosolygott rá a szerencse, amikor már-már letett arról, hogy igazán nagy eredményt érhet el. Idén februárban Fekete Ádám és az edzője, Martinkó Gábor azzal az ötlettel kereste meg, hogy térdeljen össze a verseny-, addig egyben a vetélytársával. Fekete állandó partnere, Hajdu Jonathán – aki 2016-ban hepatitiszen is átesett – ugyanis lebetegedett, s biztosnak tűnt, hogy a válogatóig nem tud megfelel formába lendülni.

– Az előzményekhez tartozik, hogy Párizsban kenu párosban az ötszáz méteren lesz verseny. Mintha nekem, helyesebben nekünk kedvezve változott volt a program. Akárcsak Ádámnak, a kétszáz méter nekem is kicsit rövid, az ezer pedig hosszú, az ötszáz méter az igazi távunk. Az olimpiai számoknak érthetően anygilag is nagyobb a megbecsülésük, újra mindent a kenuzásra tettem fel. Már az első összetérdeléskor lehetett érezni, hogy nagyon passzolunk egymáshoz. Két hónap alatt ledobtam a tizenkét kiló súlyfeleslegemet, s már áprilisban olyan időket eveztünk, hogy tátva maradt a szánk – elevenítette fel az újrakezdést a beszélgetésünkkor Korisánszky Dávid.

A Korisánszky, Fekete duó győzelme 500 méteren a szegedi világkupán:

 

Márványlappal legénykedett

A duó a versenyeken is bizonyított. Két és fél másodperces előnnyel nyerte meg a hazai válogatót, majd május közepén a szegedi világkupán is győzött. Két héttel később Poznanban ugyan csak nyolcadik lett, de nem ez volt az igazi tragédia, hanem az, hogy Korisánszky kis híján két ujját is elvesztette. A kenus korábban annyit árult el a balesetről, hogy egy márványlap zúzta össze az ujjait. Na de hogyan?

 

– Kicsit ellazultunk és legénykedtünk a verseny után. Például azzal, hogy ki tud megemelni egy méretes márványlapot. Nekem majdnem sikerült, csak éppen amikor kicsúszott a kezemből, a két ujjam beszorult alá – mesélt a kenus részletekről.

 

Lengyelországban csak ellátták, már itthon műtötték meg, a két ujja kicsit rövidebb lett, a középső több mint egy centivel.

– A lapátfogásban, a kenuzásban szerencsére nem akadályoz, s nem is kellett sokat kihagynom – tette hozzá.

Krakkóban, az Európa Játékok kajak-kenus versenyein Fekete azonban a régi társával, Hajdu Jonathánnal indult, és nem is szerepelt rosszul, negyedik lett. Nem csak Korisánszky, Fekete is állítja, mégsem bizonytalanodott el egyikük sem, egyértelmű volt, hogy együtt folytatják.

 

Világbajnokság, kvóta, olimpia...

– Nem akarom elkiabálni a dolgot, de újra nagyon jó időket evezünk. Duisburgban a döntőbe jutás lényegében kvótát jelent. Sikerülnie kell, sikerülni fog! Még senkivel sem siklott alattam úgy a hajó, mint Fekete Ádámmal, ráadásul kiváló formában vagyunk – bizakodik Korisánszky Dávid.

Természetesen az olimpiai kvóta is csupán köztes cél, igaz, fontos, szükséges feltétel. A duó Párizsban szeretne nagyot durrantani. Korisánszky amondó, a sikeres olimpiai szereplés érdekében nem is olyan nagy áldozat, hogy egy-egy ujjperccel megrövidült a teste...

Hatalmas a tét

Döbbenetes, hogy a kvalifikációs versenyen több év munkája dőlhet el egy nap leforgása alatt – mondta Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára Dunavarsányban, ahol meglátogatta a jövő heti, duisburgi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra készülő magyar csapatot. Az edzőtáborban a férfi kajakosok és kenusok, illetve a para válogatott tagjai tréningeznek a jövő szerdán rajtoló viadalra.

Schmidt Ádám a sajtónyilvános edzésen arról beszélt, hogy egy ilyen versenyre a sportoló természetesen azért megy, hogy érmeket szerezzen, de talán most mindenki arra fókuszál, hogy a magyar csapat megszerezze a lehető legtöbb kvótát. Hozzátette, hogy ő is ezért szurkol és szorít. Az államtitkár megjegyezte, a legnagyobb izgalom a férfi kajaknégyesek küzdelmét előzi meg, ezért is nézte meg őket Boros Gergely szakmai igazgatóval és Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal.

Schmidt Ádám arra utalt, hogy K-4 500 méteren kizárólag a duisburgi vb-n lehet indulási jogot szerezni a jövő évi párizsi játékokra, ebben a számban viszont az első 12 csapat nagyságrendileg egy másodpercen belül van egymáshoz képest, így ahogy fogalmazott: bármilyen apróságon egy pillanat alatt évek munkája veszhet kárba. A magyaroknak az első hat vagy hét között kell végezniük, hogy négy versenyzői kvótát gyűjtsenek az országnak.

Férfi és női kajakban 6-6, férfi és női kenuban pedig 3-3 kvóta gyűjthető, az indulási jogok nagy hányada Duisburgban talál gazdára.

Borítókép: Korisánszky Dávid megrövidült ujjakkal is tudja markolni a kenulapátot (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.