Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csipes Tamara bírálja a legjobb „ever” szövetségi kapitányt

A csütörtöki ötszáz méteres döntőkben, egytől egyig olimpiai számban egyetlen érmet, egy bronzot szereztek a magyar kajak-kenusok a Krakkóban zajló Európa Játékokon, női kenu párosban Bragato Giada és Nagy Bianka lett harmadik. Különösen fájdalmas, hogy a női kajak négyes kevéssel lemaradva a dobogóról negyedik lett. Ez a szám hosszú éveken át a mieink felségterülete volt, de az olimpiai bajnok klasszisokat a fiatalok egyelőre nem képesek pótolni, noha Csipes Tamara és Gazsó Dóra is benne ült a hajóban.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 19:07
női kajak négyes, Csipes Tamara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön négy olyan döntőt rendeztek az Európa Játékok kajak-kenus versenyein, amelyek mind szerepelnek az olimpia programban. Ezért is fájó, hogy a mieink egyetlen érmet lapátoltak össze: a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy Bianka kenus duó harmadik lett. A magyar páros jól jött ki a rajtgépből, féltávhoz a címvédő ukránok, valamint a spanyolok mögött harmadikként érkezett, a hajrára pedig beleerősített, és egy pillanatra a második helyre is feljött. A spanyolok azonban visszatámadtak, így a tiszaújvárosi–szegedi kettősnek ezúttal meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A győzelmet az ukránok szerezték meg.

BRAGATO Giada; NAGY Bianka
Bragato Giada és Nagy Bianka a krakkói dobogón (Fotó: Czeglédi Zsolt)

– Számomra megfejthetetlen, mi történik – nyilatkozta az M4 Sportnak Nagy Bianka. – Mostanában minden versenyre úgy utazunk ki, hogy jó formában vagyunk, jól megy az előfutam, érezzük, hogy van még benne, és aztán a döntőben soha nem jön ki, de úgy, hogy a közelében nem vagyunk annak, ami bennünk van.

Bragato Giada is úgy érezte, hogy nem volt tökéletes a pályájuk, kicsit külön eveztek.

– Hajót váltottunk, ez egy kicsit instabilabb. Tudtuk, hogy kicsit rizikós a döntés, de úgy voltunk vele, hogy bevállaljuk, mert nyerünk két hetet a vb-felkészülésben – indokolta a döntést, majd az augusztusi kvalifikációs vb-re előretekintve hozzátette: – Ennek ülepednie kell. Mentálisan fáradtak vagyunk, mert ez az első év, amelyben az esélyesség terhe is nyom minket.

Csipes Tamarával is csak apró lépés előre

A Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra összetételű női kajak négyes gyenge rajt után sokáig a mezőnyben lapátolt, majd a hajrában feljebb jött, de végül négy századdal lemaradt a dobogóról.

A negyedik hely a magyar hajótól egyértelműen csalódás, hiszen a női négyes hosszú éveken át a mieink felségterülete volt, a magyar négyes győzött a legutóbbi három olimpián, Londonban, Rióban és Tokióban.

Két éve a mieink Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételben nyertek. Tavaly egyikük sem versenyzett, és a váltást megérezte a női kajakos szakág, a magyar kvartett (Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra) csupán hatodik volt a világbajnokságon, a dobogós helyezésekről ráadásul alaposan lemaradva.

Az olimpiai bajnokok közül Kárász bejelentette a visszavonulását, Kozák és Bodonyi szülés miatt szünetelteti a pályafutását, Csipes Tamara újra versenyez, de az eredmény alapján ettől nem változott meg minden egy csapásra. A kétszeres olimpiai aranyérmes az M4 Sportnak nyilatkozva hosszasan ecsetelte a csapat szereplését.

– Technikailag nem volt sokkal jobb, mint az előfutam, viszont sokkal összeszedettebbnek éreztem a csapatot. Más stílusú versenyzők vagyunk és technikailag is más stílust képviselünk. Egyébként nem mentünk lassan, egyszerűen a rutintalanságot éreztem a közepén. A lányok nagyon el vannak kenődve, tudom, hogy mit éreznek, én is voltam negyedik – vágott bele Csipes az értékelésbe, majd arról beszélt, hogy Fojt még csak 19 éves, s annak idején, amikor nagy klasszisokkal ült össze, ő is annyira izgult, hogy majdnem elhányta magát (igen, ezt a kifejezést használta). 

Fojt Sára: Szerettem volna ezzel a csapattal megszerezni az első felnőttérmemet. Fáj, de dolgozunk tovább, és remélem, még idén összejön a felnőtt nemzetközi érem.

Pupp Noémi: Nyilván többször kell összeülni és éles pályákat kell lejönnünk. Nagyon megerősödött a nemzetközi mezőny, úgyhogy most már nem elég, ha a négyes háromszor összeül egy Eb előtt.

Gazsó Dorka: Csalódott vagyok én is. Nekünk még van egy számunk Tamival, úgyhogy fel kell állnunk a gödörből.

– Általában évről évre maximum két ember szokott cserélődni a négyesben, jó esetben egy – Csipes azzal folytatta, szerinte min múlott az éremszerzés. – Szóval csak egy félig-meddig rutinos egységről van szó, nem mentegetőzöm, ez tény. Soha nem ültünk négyen egy hajóban, technikailag más stílust képviselünk, amit egyébként össze lehet csiszolni, csak ez a három nap nagyon kevés rá.

Sajnálom, hogy a szövetségi kapitányunk, nem szidom, imádom őt, a legjobb szövetségi kapitány „ever”, de megszavazhatta volna nekünk a bizalmat, hogy háromszor összeüljünk Szolnokon.

Annyira sajnálom, hogy nem tettük meg, akkor is, ha azt mondaná, hogy fölösleges. A dobogó pont ezen múlott, de az olimpián kell majd jól menni.

Hüttner Csaba: Minél jobb egységet kell összehozni a világbajnokságra

Hüttner Csaba kétségkívül sikeres szövetségi kapitány, az irányítása mellett a magyar csapat Tokióban három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, de hogy ő lenne minden idők legjobb kapitánya, arra talán ő maga sem mert gondolni eddig. Azt azonban ezúttal is bizonyította, hogy nem tartja magát tévedhetetlennek. Igazat adott Csipesnek, igaz, azt is elmagyarázta, a két hazai válogatóverseny miatt nem jutott több idő a közös gyakorlásra, éppen ezért ő az egy válogató híve, mert ez esetben kevesebb a terhelés.

– De jönnek a fiatalok, akikben nagy a bizonyítási vágy. Nekik ugyanakkor még föl kell nőniük a feladathoz, amit az elődeik jelöltek ki. Abszolút tehetséges fiatalok, csak nem fog egyik pillanatról a másikra menni, mint ahogy annak idején se ment – jegyezte meg, arra is kitérve, a krakkói körülmények messze nem ideálisak az összecsiszolódásra. Az a cél, hogy a világbajnokságon – akár ebben, akár más összetételben – előrébb végezzen a magyar hajó.

– A bronzérem kicsit jobb lett volna, de sajnos most ebből kell táplálkozni és egy minél jobb egységet összehozni a világbajnokságra – jelentette ki.

Csupán két tizedre a dobogótól a kenupáros

A férfi kenupárosok fináléjában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám jól rajtolt, majd 250 méternél a harmadik-negyedik helyen haladt, végül csupán két tizeddel maradt el a harmadik lengyel hajótól, így negyedikként zárt. A régi-új magyar egység, amely évekig együtt versenyezett, 2021-ben pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett ebben a számban, tavaly ötödik lett az Eb-n.

HAJDU Jonatán; FEKETE Ádám
Hajdu Jonatán és Fekete Ádám (Fotó: Czeglédi Zsolt)

– Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ha utazás előtt valaki azt mondja, hogy negyedikek leszünk úgy, hogy másfél tizedre van a dobogó, akkor bárhol aláírom. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ebből az egységből most nem száz százalékot, hanem száztízet hoztunk ki, így nagyon megérdemeltük volna ezt a dobogót. De ez egy megnyert negyedik hely, nem pedig egy elveszített harmadik – vélekedett Fekete Ádám, aki nehéz döntés előtt áll, hiszen a válogatókon Korisánszky Dáviddal nyertek, csak éppen Korisánszky megsérült, s nagy kérdés, hogy ha fel is épül a világbajnokságig, vajon milyen állapotban lesz.

– Most ennyi volt benne, dolgozni kell tovább, ha külön, ha közös úton is, menni kell előre, és jönni fognak a jobb eredmények – Hajdu Jonatán sem tudja, mit hoz majd a jövő.

A férfi kajak kettesek döntőjét magyar egység nélkül rendezték, a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó legalább a B döntőt megnyerte, így összesítésben a tizedik helyen zárt. 

Eredmények:
Férfiak:
K-2 500 m:
1. Oleh Kukharik, Ihor Trunov (Ukrajna) 1:28.928 p
2. Felix Frank, Martin Hiller (Németország) 1:29.825
3. Holpert Ervin, Marko Dragoszavljevics (Szerbia) 1:29.855
...10. (a B döntőben 1.) Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

C-2 500 m:
1. Gabriele Casadei, Carlo Tacchini (Olaszország) 1:40.168 p    
2. Cayetano Garcia, Pablo Estevez Martinez (Spanyolország) 1:40.513
3. Aleksander Kitewski, Norman Zezula (Lengyelország) 1:40.553    
4. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:40.728

Nők:
K-4 500 m:
1. Lengyelország 1:31.701 p
2. Németország 1:32.619
3. Dánia 1:33.656
4. Magyarország (Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara) 1:33.699

C-2 500 m:
1. Ludmila Luzan, Valerija Tereta (Ukrajna) 1:58.233 p
2. Antia Jacome, Maria Corbera (Spanyolország) 1:58.506
3. Bragato Giada, Nagy Bianka 1:59.163

Borítókép: A Fojt Sára, Pupp Noémi, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összetételű női kajak négyes (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.