Újra összeült Nádas Bence és Kopasz Bálint – kell az olimpiai kvóta

Ahogy arra számítani lehetett, avagy miként azt a józan ész és a kényszer diktálta, újra összeül Nádas Bence és Kopasz Bálint. A tavaly a világ- és az Európa-bajnokságon is győztes kajakos duó gőzerővel készül az idei, duisburgi kvalifikációs vb-re, ahol csak akkor gyűjtheti be a maximális hat olimpiai kvótát a magyar férfi kajakos csapat, ha mindhárom egységünk eléri a célját. Nádas Bence egyedüliként két hajóban, a páros mellett a négyesben is szerepel, de amondó, hogy bírja a kettős terhelést.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 9:50
Kopasz Bálint, Nádas Bence
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tavaly mindent vitt, egyesben és párosban (Nádas Bencével) is megnyerte a vb-t és az Eb-t is. Egy évvel korábban pedig az olimpiát is. Ezek után meghökkentő volt, hogy a válogatók eredményei alapján az olimpiai számokban – K–1 1000 m, K–2 500 m, K–4 500 m – kimaradt a világbajnoki csapatból. Egyesben Varga Ádám kétszer is legyőzte őt, amire azt mondhatjuk, van ilyen, Varga is világklasszis, az viszont teljesen érthetetlennek tűnt, hogy a vb- és Eb-címvédő egység kettesben el sem indult a válogatókon. Persze nem zárhatjuk ki, hogy a Kopasz, Nádas duó végig talonban volt, s Hüttner Csaba szövetségi kapitány csupán megvárta, a világbajnok kettes nélkül mire megy a csapat.

Nádas Bence, Kopasz Bálint, világbajnokság
Nádas Bence és Kopasz Bálint 2022-ben verhetetlen volt. Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

Nos, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás K–2 500-on a döntőbe sem jutott be az Európa Játékokon, ami után érthetően el kellett gondolkozni azon, hogy mégiscsak a Nádas, Kopasz egységet kellene nevezni a vb-re. Nos, Hüttner Csaba meghozta ezt a logikus döntést, de azért azt se hallgassuk el, a válogatási rendszer megcsúfolása, hogy a vb-győztes duónak idén egyetlen versenye lesz, mindjárt a világbajnokság.

 

Nádas Bence vállát dupla teher nyomja

Persze joggal felmerül a kérdés, miért jegelte a kapitány eddig a Nádas, Kopasz páros. Nos, azért, mert Kuli István, Csizmadia Kolos és az olimpiai bajnok társaként Nádas Bence a négyesnek is tagja, s az lett volna az ideális, ha egy kajakos csak egy egységben szerepel az olimpiai számokban. Az élet azonban másként rendelkezett.

Ahhoz, hogy a duisburgi vb-n a magyar férfi kajakosok megszerezzék a maximális hat kvótát, mind a három egységünknek el kell érnie a célját. Ez egyesben a döntőt jelenti, kettesben és négyesben pedig az európai hajók közül kell az első hatban lenni.

Nádas Bence amondó, rajta nem fog múlni a feladat teljesítése, jó erőnlétben, önbizalommal telve várja a világbajnokságot. Az univerzális kajakos elárulta, a múlt pénteken vált hivatalossá a páros felelevenítése, de persze már az Európa Játékok után számított rá, hogy ez bármikor bekövetkezhet.

Mindenben segítenek a társak az olimpiai kvóta érdekében

– A heti edzéstervünk alaposan, szigorúan van felépítve. Minden alkalomnak megvan a miértje, és valahogyan e mellé kellett beiktatni a páros felkészülését is. A regeneráló edzések helyére tudtuk beilleszteni, így nekem nincs annyira pihentető tréning. Voltak nehéz pillanataim a megterhelőbb, úgynevezett savtűrő edzéseken egyszer-kétszer, amikor a fiúk feltüzeltek, motiváltak, biztattak, ezt is meg tudom csinálni. Rengeteget jelent, főleg az, hogy Sanyi is – akivel máskor párosozni szoktam – maximálisan támogat, mind alárendeltük magunkat a közös célnak – beszélt a mindennapok kihívásairól a Nemzeti Sportnak Nádas Bence. Majd azt is elmondta, hogyan siklik alattuk a hajó Kopasz Bálinttal.

– Az indításunk továbbra is jó, nem tűnt el egy év alatt. A rajtunkat kell még gyakorolni, korábban is az ment nehezebben. Minél hamarabb felvesszük az utazótempót, annál frissebben tudjuk megkezdeni a finisünket az utolsó kétszáz méteren.

Nádas Bence elárult még egy kulisszatitkot: nem csupán kettesben, hanem Kuli Istvánnal helyet cserélve a négyesben is ő lesz a vezérevezős. 

Nádas Bence és Kopasz Bálint győzelme a tavalyi világbajnokságon:

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint alatt tavaly száguldott a hajó (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.