Valter Attila vicsorogva került a képernyőre, nagyot küzdött a kapitányaiért

Az amerikai Sepp Kuss (Jumbo–Visma) nyerte a spanyol kerékpáros-körverseny mai, 6. szakaszát, s kis híján az összetettben is az élre állt, de a piros trikót a francia Lenny Martinez (Groupama–FDJ) húzhatta fel. A Jumbo két kapitánya, a dán Jonas Vingegaard és a szlovén Primoz Roglic fél percet vert az eddigi éllovas belga Remco Evenepoelra (Soudal Quick-Step), és ebben Valter Atilla is nagy szerepet vállalt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 18:26
null
Fotó: Cor Vos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol körverseny negyedik és ötödik szakasza egyaránt mezőnyhajrával ért véget (mindkettőt az ausztrál Kaden Groves nyerte az Alpecin–Deceuninck csapatából), a mai, hatodik etap viszont egészen más feladat elé állította a mezőnyt. A La Vall d’Uixóból induló 183,1 kilométeres táv végén a Pico del Buitrén hegyi befutó várt a mezőnyre – benne Valter Attilára –, és nem is akármilyen hegyen. A cél a tengerszint felett 1956 méteren volt a javalambrei csillagvizsgálónál, ide tizenegy kilométeren átlagban nyolcszázalékos meredekségű emelkedőn kellett felkapaszkodni, amelynek voltak 15 és 16 százalékos részei is, és az utolsó métereket is 15 százalékoson kellett megtenni.

A Vuelta 6. szakasza
A Vuelta mai 6. szakasza

A szakasz előtt a címvédő belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) tizenegy másodperccel vezetett a spanyol Enric Mas (Movistar) és tizenhéttel a francia Lenny Martinez (Groupama–FDJ) előtt. A Jumbo–Visma két kapitánya közül a legutóbbi két Tour de France-on győztes dán 37 másodperc hátránnyal állt a negyedik, az idei Giro d’Italián diadalmaskodó szlovén Primoz Roglic 43 másodperccel a hetedik helyen – a Jumbóból is őket segíti. A mezőny egyetlen magyar bringása a szakasz előtt a 25. helyet foglalta el a 169 fős mezőnyben, 2:23 perc hátránnyal.

Evenepoel elmondta, hogy szeretne „megszabadulni” az éllovast megillető piros trikótól, mert az ezzel járó pódiumceremóniák, a doppingvizsgálatok és a kötelezettségek a média felé sok energiáját elveszik, ha minden este ezek várnak rá, és inkább rápihenne a következő napra. A belga szemszögéből úgy nézett ki a helyzet, hogy neki az lenne a jó, ha egy olyan szökevény nyerné meg a szakaszt és venné át a vezetést, aki az összetettben valójában nem ellenfél, ő pedig később beérkezve valamennyi időt ráverne a nagy riválisaira.

Kuss győzelme és a Valter, Roglic, Vingegaard trió

Sajnos már a szakasz elején történtek bukások, majd egy nagy, 40 fős csoport, benne Valter Attilával és Lenny Martinezzel eltávolodott a mezőnytől, s majdnem hétperces előnyt hozott össze. Húsz kilométerrel a vége előtt aztán már csak 3:16 perc volt a szakadozó csoport előnye. A hegy lábánál, amikor tíz kilométer volt a végéig, viszont 3:53-ra nőtt, és Valter továbbra is tartotta a tempót. Evenepoel, Mas, Vingegaard és Roglic mögöttük tekert a főmezőnyben. A szökevények közül Valter az öt kilométeres kapunál lemaradt, az élbolyban ekkor már húszan sem voltak. Elöl először – négy kilométernél – a kolumbiai Einer Rubio (Movistar) indított támadást, míg a főmezőnyben Roglic lódult meg, és Evenepoelnak sok volt ez a tempó.

A két kilométeres kapuhoz az amerikai Sepp Kuss (Jumbo–Visma) érkezett elsőként, aki meg is nyerte a szakaszt, és nem sokon múlt, hogy az összetettben is az élre álljon, de a piros trikót Martinez vehette fel. Valter Attilát 1,7 kilométerrel a cél előtt utolérte Roglic és Vingegaard, de honfitársunk a kőkemény emelkedőn nyolcszáz métert ment előttük, húzta őket minden erejét belaadva – vicsorogva láthattuk az Eurosport közvetítésében –, szélárnyékot bizosítva a két kapitányának. Ez is kellett ahhoz, hogy a Jumbo ászai végül ből fél percet, 32 másodpercet vertek Evenepoelra.

Forrás: Eurosport

A szakasz után Evenepoel, Mas, Vingegaard és Roglic a 9–12. helyet foglalják el, de csak tizenegy másodperc van közöttük. Martinezhez képest Evenepoel hátránya 2:47 perc – nagyon izgalmas lesz a folytatás. A szakaszon Valter Attil bő négy és fél perces lemaradással a 29. helyen ért célba, az összetettben pedig a 26.

Este Valter Attila a következőket posztolta a közösségi oldalán:

„Ennél jobban talán nem is alakulhatott volna számunkra ez az elképesztően nehéz szakasz!  A mindig mosolygós Sepp megnyerte a szakaszt, míg összetettben értékes másodperceket szereztünk! Ezeket a képeket az unokáimnak is mutogatni fogom.”

Vuelta, 6. szakasz, La Vall d'Uixó–Pico del Buitre, 183,5 km, hegyi befutó:

1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 4:27:29 óra
2. Lenny Martinez (francia, Groupama–FDJ) 26 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM-firmenich) 31 mp h.
...18. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2:52 perc hátrány
19. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idővel
...23. Enric Mas (spanyol, Movistar) 3:16 p h.
24. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 3:24 p h.
...29 Valter Attila (Jumbo-Visma) 4:38 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Martinez 21:40:35 óra
2. Kuss 8 másodperc hátrány
3. Marc Soler (spanyol, UAE) 51 mp h.
...9. Evenepoel 2:47 p h.
10. Mas 2:50 p h.
11. Vingegaard 2:52 p h.
12. Roglic 2:58 p h.
...26. Valter 6:24 p h.

Sepp Kuss nem csak egy-két kortyot ivott a győztesnek járó pezsgőből:

Borítókép: A magyar bajnoki trikóban Valter Attila sokat dolgozott a két kapitányáért (Forrás: Facebook/Attila Valter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.