Mint a régi szép időkben: Verstappen és Hamilton az utolsó körig csatázott

Nagy riválisával, Lewis Hamiltonnal az utolsó méterekig hatalmas csatát vívott, de végül a hatodik helyről rajtoló Max Verstappené lett a győzelem az Egyesült Államok Nagydíján – a háromszoros világbajnok ezzel Formula–1-es pályafutása során már ötven sikernél jár. Hamilton hiába vívott az első helyért, végül pontot sem szerzett, mert kizárták a versenyből. Helyette a mcLarenes Lando Norris lett így a második, a harmadik helyet pedig Carlos Sainz örökölte meg.

2023. 10. 22. 22:52
Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen races during the 2023 United States Formula One Grand Prix at the Circuit of the Americas in Austin, Texas, on October 22, 2023. (Photo by Chandan Khanna / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki időmérőn elért hatodik helyezése után (Red Bull) nem sokat bánkódott amiatt, hogy csak a hatodik helyen végzett, mondván, így izgalmasabb lehet a vasárnapi verseny, mint általában, amikor rajt-cél győzelmet arat. A háromszoros világbajnok ezek után a szombati sprintet a második helyről indulva nyerte meg, alig néhány méter után az élre állt, onnantól nem volt ellenfele.

F1 Grand Prix of United States Max Verstappen
Max Verstappen szokatlanul hátulról indulva is nyerni tudott Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Mark Thompson

Vasárnap tehát az Egyesült Államok Nagydíján Verstappen a hatodik helyről próbált felkapaszkodni, Charles Leclerc (Ferrari), Lando Norris (McLaren), (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), George Russell (Mercedes), előzte meg. A rajtrácsra meglepő módon csak tizenhatan sorakoztak fel, négy pilóta ugyanis a bokszutcából rajtolt, a két Aston Martin Fernando Alonsóval és Lance Stroll-lal, illetve a két Haas Nico Hülkenberggel és Kevin Magnussennel.

Ahogy a szombati sprinten, Leclerc a vasárnapi futamon is veszített egy helyet a rajtnál. Ezúttal Norrisnak sikerült megelőznie a Ferrarit, a helycserék után Sainz, Hamilton, Verstappen következett a sorban.

Norris nagy tempóval hajtott az élen, három kör alatt 2,5 másodperccel lehagyta Leclerc-t, de az élmezőnyben egyébként kicsik volt a különbségek, Sainzt Hamilton és Verstappen is megelőzte, majd ugyanezen esett át Leclerc is, így a 11. körre a pole pozícióból induló monacói a negyedik helyre csúszott vissza.

Az első kerékcserékig nem változott tovább a sorrend. Verstappen állt ki először, a 17. körben, a következőben pedig Norris is a bokszba vándorolt. Hamilton a 21. körig kivárt, cseréje után Verstappen mögé jött vissza.

Hamilton lemaradt a Norris, Verstappen duótól, a Red Bull hollandja viszont féltávnál már az első futamgyőzelmére hajótó Norris nyakában loholt, a 28. körben meg is előzte, leszakítani azonban nem tudta magáról.

Norris indította a kerékcserék újabb sorát a 35. körben. Közvetlenül utána Verstappen is kijött, a kiállás előtt három másodperc előnye volt a brit előtt, amelyből másfél megmaradt a csere utánra is. A 39. körben Hamilton is a bokszba hajtott.

 

Szoros csatában győzött Verstappen

Az utolsó tizenöt kör sok izgalmat ígért, az első három pilóta ugyanis hat másodpercen belül autózott, és Hamilton a frissebb gumikon vészesen közeledett Norris felé. A hétszeres világbajnok a 49. körben át is vette a második helyet a honfitársától, majd az éllovas Verstappen nyomába eredt, aki öt másodperccel vezetett.

Verstappen folyamatosan a fékekre panaszkodott, de mint kiderült, az autójában még volt tartalék, így Hamilton akármennyire is igyekezett, csak másfél másodpercre tudott felzárkózni mögé, előzési közelségbe nem került. Talán ha egy körrel tovább tart a futam, akkor a brit rekordbajnok elérhette volna a dobogó legfelső fokát – 2021 óta először. 

A 26 éves Verstappen tehát nagy küzdelmek árán, de megszerezte Formula–1-es pályafutása ötvenedik futamgyőzelmét. Hamiltont másodikként, Norrist harmadikként intették le, majd Sainz, Sergio Pérez (Red Bull), Leclerc, Russell, Pierre Gasly (Alpine), Stroll és Cunoda Juki következett a további pontszerző helyeken.

Frissítés: Az autója padlólemezének szabálytalansága miatt utólag Hamiltont és Leclerc-t is kizárták, így egyikük sem szerzett pontot. Norris a második, Sainz a harmadik helyre ugrott előre, a két Williams-pilóta, Alexander Albon és Logan Sargeant pedig a pontszerzők közé.

Folytatás a jövő héten Mexikóban.

Végeredmény, Egyesült Államok Nagydíja, Austin (56 kör, 308,405 km, a pontszerzők):
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:35:21.362 óra
 2. Lando Norris (brit, McLaren) 10.730 mp hátrány
 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 15.134 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 18.460 mp h
 5. George Russell (brit, Mercedes) 24.999 mp h.
 6. Pierre Gasly (francia, Alpine) 47.996 mp h.
 7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 48.696 mp h.
 8. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:14.385 perc hátrány
 9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:26.714
10. Logan Sargeant (amerikai, Williams) 1:27.998
    leggyorsabb kör: Cunoda - 1:38.139 perc

A vb-pontversenyek állása 18 futam után (még 4 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 466 pont – már világbajnok
 2. Pérez 240
 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 219
 4. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 183
 5. Sainz Jr. 171
 6. Norris 159
 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 151
 8. Russell 143
 9. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 83
10. Gasly 56
11. Stroll 53
12. Esteban Ocon (francia, Alpine) 44
13. Albon 25
14. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 10
15. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
16. Cunoda 8
17. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 6
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 3
19. Liam Lawson (új-zélandi, Alpha Tauri) 2
20. Sargeant 1

csapatok:
1. Red Bull 706 pont – már világbajnok
 2. Mercedes 344
 3. Ferrari 322
 4. McLaren 242
 5. Aston Martin 236
 6. Alpine 100
 7. Williams 26
 8. Alfa Romeo 16
 9. Haas 12
10. Alpha Tauri 10

Borítókép: Max Verstappen az austini versenypályán (Fotó: AFP/CHANDAN KHANNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.