Mátyás 2024. február 24.
logo

Lionel Messi Aranylabdájáról a kárvallott kimondta, amit mindenki gondol

Magyar Nemzet
2023.12.04. 10:27 2023.12.04. 10:37
Lionel Messi Aranylabdájáról a kárvallott kimondta, amit mindenki gondol

Nehezen vitatható, hogy Lionel Messi a futballtörténelem legjobb játékosai közé tartozik. A Messi által megnyert, csúcsot jelentő nyolc Aranylabda közül viszont akad néhány, amelynek a jogossága kétségbe vonható. A legnagyobb meglepetést talán Lionel Messi 2010-es sikere jelentette, s a múlt hét végén a döntés egyik fő kárvallottja, a holland Wesley Sneijder ki is jelentette: ő jobban megérdemelte volna abban az évben a díjat, mint Messi.

A 2010-es Aranylabda jelentette a határvonalat. Egyrészt akkor egyesült a France Football és a FIFA díja, másrészt – talán ezzel összefüggésben – ebben az évben vált a díj Lionel Messi és Cristiano Ronaldo különversenyévé. Ronaldo 2008-ban, Messi 2009-ben ugyan már megkapta a díjat, de egyik szavazás eredményét sem vitatták, mindketten kivételes egyéni teljesítménnyel Bajnokok Ligája-győzelemre vezették az adott évben csapatukat. 2010-ben viszont Lionel Messi úgy nyert, hogy sem a BL, sem a világbajnokság döntőjéig nem jutott el, miközben barcelonai csapattársai, többek között Xavi és az aranyat érő gólt szerző Andrés Iniesta világbajnokok lettek, míg Wesley Sneijder BL-győztesként, valamint a világbajnokság ezüstérmeseként és társgólkirályaként szintén komoly esélyesnek számított, míg Messi egyetlen gólt sem lőtt a dél-afrikai vb-n.

Wesley Sneijder Magyarország Eb-sorsolás Lionel Messi Aranylabda
Wesley Sneijder a múlt szombati Eb-sorsoláson. A holland klasszis úgy érzi, Lionel Messi helyett neki járt volna a 2010-es Aranylabda. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sneijder volt az első a fenti trióból, aki lemondhatott az Aranylabdáról, ugyanis azt már a gála előtt bejelentették, hogy a barcelonai hármas, azaz Xavi, Iniesta és Messi végzett dobogón a szavazáson, noha az Inter Sneijder hathatós közreműködésével búcsúztatta a katalánokat a BL-elődöntőben a trófea felé vezető úton.

 

Sneijder: Igazságtalan, hogy Lionel Messi nyerte az Aranylabdát

Messi idén már a nyolcadik Aranylabdáját vehette át, Sneijder többet nem került közel a díjhoz. A holland sem vitatkozna azzal, hogy a teljes pályafutást nézve Messi előtte van bármiféle rangsorban, a 2010-es évre szűkítve viszont más a helyzet.

– Igazságtalan volt, hogy 2010-ben nem nyertem meg az Aranylabdát, míg Messi igen – jelentette ki a múlt hét végén egy interjúban Sneijder, akit szombaton mi is feszülten figyeltünk, ő húzta ki ugyanis az Eb-sorsoláson a magyar válogatottat a második kalapból.

Sneijder azt is elárulta, nem az elmaradt Aranylabda fáj neki legjobban a 2010-es évből.

– Ha választanom kellett volna a Bajnokok Ligája-cím és az Aranylabda között, az előbbit választanám, ami össze is jött, hiszen fontosabbak nekem a csapattrófeák, mint az egyéni elismerések. A spanyolok ellen elveszített világbajnoki döntő miatt viszont a mai napig összeszorul a szívem, megérdemeltük volna a sikert, de Spanyolország is hihetetlenül erős volt, és legyőzött minket.

Ki tudja, ha nem Iniesta, hanem Arjen Robben lövi a dél-afrikai vb-döntő győztes gólját, talán Sneijderé lett volna az Aranylabda. Vagy még nagyobb lett volna a felháborodás, amikor bejelentik Lionel Messi győzelmét.

 

Borítókép: Lionel Messi immár nyolcszoros aranylabdásként szerepelhet az argentin válogatottban is (Fotó: MTI/AP/Bruna Prado)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.