A román nagykövet közbelépésére tartóztatták le a magyar cserkészeket a vb-n

Az 1978-es labdarúgó-világbajnokságon a magyar válogatott mindhárom csoportmeccsét elveszítette. A meccsen azonban megjelent egy felirat, amely több bonyodalmat okozott. A Nemzeti Sport utánajárt, kik tervezték meg az akciót, amelynek részeként az „Erdély magyar” feliratot mutatták meg a világ futballkedvelő részének.

2024. 02. 29. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni békediktátum ellen sokan, sokféleképpen tiltakoztak. Mindenképpen a meglepőbb formák közé tartozott, amikor az 1978-as argentínai labdarúgó-világbajnokságon, a magyar válogatott meccsei alatt megjelent a lelátón az „Erdély magyar” felirat. Az akciót Dél-Amerikában élő magyarok szervezték meg.

Szalay András 1978
Szalay András, az 1978-as akció egyik résztvevője ma már Magyarországon él (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

A Nemzeti Sport utánajárt az akciónak, amelynek ötletgazdája Zolcsák István Brazíliában élő üzletember volt, végrehajtói pedig Buenos Airesben élő magyar cserkészek.

Az akcióban Szalay András is részt vett, ő emlékezett vissza arra, hogy társainak az argentin rendőrséggel is meggyűlt a baja.

– Ifjabb Zombory István barátom megerősítette azt, ami a harmadik csoporttalálkozón, már a távollétemben történt. A román nagykövet közbelépésére az argentin rendőrség a mérkőzés közben letartóztatta a magyar cserkészeket, akik a második félidőt a stadion belsejében, egy zárkában töltötték. A társaságból Krénn Vazul és Zombory István megkérdezték az egyik argentin rendőrhadnagyot: mit szólna ahhoz, ha argentin fiatalok „Falkland-szigetek argentin” feliratú drapériát tartanának magasba egy londoni mérkőzésen, tiltakozva az angliai megszállás ellen. Az érv hatott, a mérkőzés után szabadon engedték az Erdély-tüntetésben részt vevőket – mondta Szalay.

Az akcióra Romániában is reagáltak, a magyarok második, Olaszországi meccsén már kitakarták a feliratot a helyi tv-közvetítésben.

Az akció hátteréről és ellentmondásos megítéléséről ITT olvashat bővebben.

Borítókép: Így látszódott a közvetítésben az „Erdély magyar” felirat

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.