Budapesten is egy gól döntött, kiesett a Ferencváros

Felfokozott hangulat előzte meg a Ferencváros és az Olimpiakosz csütörtöki, budapesti mérkőzését az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjéért vívott párharc visszavágója előtt, a zsúfolt lelátók előtt rendezett találkozó első félidejében azonban a görögök lehűtötték a kedélyeket, és megduplázták az előnyüket. Innen már nem volt visszaút a Fradi számára, 1-0-ra nyert a vendégcsapat, így továbbjutott. A magyar bajnok ezzel együtt is büszke lehet a 2023/2024-es Kl-szezonban mutatott menetelésére.

2024. 02. 22. 22:51
null
Budapest, 2024. február 22. Habib Maiga, a Ferencváros (b) és Kosztasz Fortounisz, az Olimpiakosz játékosa a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntõjébe jutásért játszott Ferencvárosi TC - Olimpiakosz visszavágó mérkõzésen a Groupama Arénában 2024. február 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha csak egy góllal nyerünk, hosszabbítás lesz, akkor legalább 23.30-ig eltart a meccs. Én mindenesetre megmondtam a feleségemnek, hogy ma már ne várjon haza – ez a párbeszéd egy népesebb szurkolói társaság körében zajlott le kevéssel 19 óra után az 1-es villamos Népliget felé közlekedő járatán. No igen, a 21 órai meccskezdés ilyen „áldozatot” követelt meg a szurkolóktól, a Népligetben tapasztalható tömeg azonban arról árulkodott, hogy mindezzel nem sokan foglalkoztak csütörtök este. Volt fekete füstbomba az aluljáróban, görögtűz a jegypénztárak előtt – aki jegyhez jutott a telt házas mérkőzésre, boldogan, önfeledten várta a Ferencváros és az Olimpiakosz Európa-konferencialiga-nyolcaddöntőért zajló párharcának második, 1-0-s görög előnyről folytatódó meccsét.

 

A kezdés előtt

Egy órával a kezdés előtt a hazai B-közép és a vendégszektor is szinte teljesen megtelt. A verbális küzdelem már ekkor elkezdődött – a fradisták eleinte inkább a görögöknek üzentek rigmusaikkal, míg a vendégek a csapatukat éltették. A játékosok megkezdték a bemelegítést, közben kiadták a hivatalos kezdőcsapatokat. Az FTC vezetőedzője, Dejan Sztankovics két helyen változtatott a pireuszi kezdőjén: Cristian Ramírez helyére Eldar Civic került a védelem bal szélére, Cebrail Makreckis kikerült a középpályáról, a támadószekcióban pedig a télen szerződtetett Kenan Kodro kapott helyet Varga Barnabás mellett.

A Ferencváros szurkolói élőképpel tüzelték a játékosokat a kezdés előtt. Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Első félidő

A táborok magas hőfokon égtek az első másodpercektől kezdve, de a játék eleinte inkább a mezőnyben zajlott. Az első komolyabb támadásra a 12. percig kellett várni, akkor Marquinhos iramodott meg a szélen, ám amikor a tizenhatos vonalához ért, szerelték. A 15. percben, egy szöglet után védett először hamarosan pedig újabb két sarokrúgással jöhettek a vendégek. Bár egyik sem volt különösebben veszélyes, ekkor határozottan az Olimpiakosz volt kezdeményezőbb.

A 25. percben az idegenben a Fradi vesztét okozó Ayoub el-Kábi fejelt a kapura, majd megint lett két szöglete a vendéggárdának, de többet ebből sem tudtak kihozni. Majdnem tízzel később, a másik kapu előtt Eldar Civic beadása, majd Kristoffer Zachariassen lövése ugrasztotta talpra a hazai közönséget, előbbi azonban a kapusé lett, utóbbi pedig elkerülte a kaput. Peregtek a percek, az idő viszont a görögöknek dolgozott, a párviadal összesített állása ugyanis továbbra is 1-0 volt az Olimpiakosz javára. A 38. és a 39. percben ez könnyedén változhatott volna, először Kostas Fortounis, aztán Daniel Podence hagyott ki ordító helyzetet közelről.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás és a Fradi sem jutott el helyzetig az első játékrészben. Fotó: Szigetváry Zsolt

A félidő második felére beszorult a Ferencváros, a következő támadásnál pedig bajba is került,  Samy Mmaee kezezése után ugyanis a játékvezető a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest el-Kábi higgadtan értékesítette, ezzel a szünetben 1-0-ra, összességében pedig már 2-0-ra vezetett az Olimpiakosz.

 

Második félidő

A szünetben Dejan Sztankovics kettőt cserélt, Kenan Kodrót Alekszandar Pesics, Henry Wingót pedig Cebrail Makreckis váltotta. A hangulat ekkortájt a vártnál talán kicsit visszafogottabb volt. Szurkoltak becsülettel a táborok, szó se róla, de ennél azért már hallottunk hangosabbat. A 48. minutumban Kristoffer Zachariassen esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető jelezte, szó sem lehet büntetőről. Negyed órával később, a 64. percben Ibrahim Cissé fejelt mellé – ami bántóbb, hogy a jobb ütemben érkező Samy Mmaee elől.

Görög öröm Budapesten. Fotó: Szigetváry Zsolt

A 67. percben Sztakovics újabb frissítéssel próbálkozott, Cristian Ramírez és Mohamed Ali Ben Romdhane állt be. Kettővel később Makreckis vette célba a kaput, de nem találta el azt. Ahogy közeledett a hajrá, mintha a lelátó népe és kicsit a Ferencváros is beletörődött volna a sorsába. Ezen az estén nem volt veszélyes a házigazda a kapura, az Olimpiakosz Budapesten is 1-0-ra nyert, így 2-0-s összesített eredménnyel bejutott a Kl nyolcaddöntőjébe.

A kiesés ellenére a Ferencváros büszke lehet az Európa-konferencialigában nyújtott teljesítményére. A hazai élvonal bajnoka a Fiorentina mögött, a Genket és a Csukaricskit megelőzve, veretlenül jutott tovább az ősszel a csoportjából, így 2023 után játszhatott ismét valamelyik európai kupasorozat tavaszi szakaszában. Biztosra vehetjük, hogy a következő idényben újra megcélozza az egyik csoportkört a Fradi, amelyre vasárnap már az Újpest elleni derbi vár a Szusza Ferenc Stadionban.

 

Európa-konferencialiga, rájátszás
Ferencváros–Olimpiakosz 0-1 (0-1)
Budapest, Ferencváros Stadion. Játékvezető: Clément Turpin

Ferencváros: Dibusz – Wingo (Makreckis – a szünetben) S. Mmaee, I. Cissé (Ramírez, 67.), Civic – Zachariassen (Ben Romdhane, 67.), Abu Fani, Maiga, Marquinhos (Katona B., 86. – Varga Barnabás, Kodro (Pesics – a szünetben). Vezetőedző: Dejan Sztankovics 
Olimpiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, David Carmo, F. Ortega – Chiquinho (Carvalho, 90.), André Horta (Masouras, 74.), Hezze – Fortunisz (Iborra, 74.) , el-Kábi (Jovetics, 78.), Podence. Vezetőedző: José Luis Mendilibar 
Sárga lap: Varga B. (43.), Abu Fani (87.)
Gólszerző: el-Kábi (45+1.)

Továbbjutott az Olimpiakosz 2-0-s összesítéssel.

 

Borítókép: Habib Maiga és Kosztasz Fortounisz fejpárbaja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.