Kapaszkodjunk meg, az első négy sorrendje: Nadal, Djokovics, Marozsán, Federer

Marozsán Fábián nagy menetelése véget ért Miamiban az ATP 1000-es versenyen, csütörtökön a nyolc között a világranglista ötödik helyén álló német Alexander Zverev 6:3, 7:5-re legyőzte, de így is két top 10-es játékost vert meg. Marozsán a világranglista 57. helyéről hétfőn a 38.-ra jön fel. De van egy statisztika, amelyben ott van az első négyben: Rafael Nadal és Novak Djokovics mögött, Roger Federer előtt.

2024. 03. 29. 16:09
POPYRIN, Alexei; MAROZSÁN Fábián
Miami, 2024. március 26. Marozsán Fábián az ausztrál Alexei Popyrin ellen játszik a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének harmadik fordulójában 2024. március 25-én. Marozsán 7:5, 6:3 arányban gyõzött és ezzel bejutott a legjobb 16 közé Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 éves Marozsán Fábián Miamiban négy meccset nyert meg, győzött a világranglistán hetedik dán Holger Rune (6:1, 6:1) és a rangsorban tizedik ausztrál Alex De Minaur (6:4, 0:6, 6:1) ellen is. Pályafutása során negyedszer játszott ATP 1000-es tornán – ezek a rangjukat tekintve a Grand Slamek után következnek, és ha azokat a játékosokat nézzük, akik legalább tíz meccset játszottak ilyen tornákon, neki a harmadik legjobb a statisztikája. A világranglistás pozíciójából fakadóan tavaly selejtezőket is kellett játszania, a négy veresége mellett így állhat tizenhat győzelem. Vagyis 20 meccséből 16-ot megnyert, ami 80 százalékos győzelmi arány.

RUNE, Holger; MAROZSÁN Fábián
Marozsán Fábián ünnepel Holger Rune legyőzése után Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Marozsán Fábián elit társaságba került

Mielőtt Zverevvel találkozott, 19/16 állt a neve mellett, ami 84,2 százalék, és akkor az „örökranglista” élén volt, mégpedig (406 győzelem, 88 vereség, 82,2 százalék) és Novak Djokovics (400 győzelem, 87 vereség, 82,1 százalék) előtt. Azok között, akiknek legalább száz győzelmük van, a harmadik helyen áll 381 győzelemmel és 108 vereséggel, ami 77,9 százalékos győzelmi arány. Őt tehát, ha nem feltétel a száz győzelem, Marozsán megelőzi, de ez persze csak játék a számokkal, hiszen minél több tornán indul valaki, annál nehezebb a dolga.

Mindenesetre arra, hogy Marozsán Fábián ilyen elit társaságba került, a tenisz statisztikáival foglalkozó OptaAce is felfigyelt, amikor honfitársunk Miamiban az első győzelmét aratta, akkor 11 győzelem és 3 vereség állt a neve mellett – 14 meccs/11 győzelem, ami 78,6 százalékos győzelmi arány volt.

Marozsán Fábián Miamiban rekordok sorát írta át; azzal, hogy kiejtette a hatodik és a kilencedik kiemeltet Holger Rune, illetve Alex De Minaur személyében, az Open-éra 1973-as bevezetése óta az első magyar lett, aki két top 10-est vert meg egy tornán. Hasonlóra a világon 50-en kívüli játékos 2012-ben volt képes, mégpedig az argentin David Nalbandian. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.