Nem hitték a szervezők a Várkert Bazár előtt, hogy ez lesz a Duna-parton

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága kedd este bejelentette az idén május 8. és 12. között zajló, immár 45. magyar kerékpáros körverseny útvonalát: a rajt Karcagon, a befutó Pécsen lesz, és a bringásoknak a Kékestetőre is fel kell tekerniük. A mezőnyben ott lesz a brit Mark Cavendish, akinél több szakaszt senki nem nyert a Tour de France-on, valamint egy másik sprinterlegenda, a szlovákok nemzeti hőse, az országúton három vb-címével rekorder Peter Sagan.

2024. 03. 05. 20:06
CAVENDISH, Mark
Balatonfüred, 2022. május 8. A gyõztes brit Mark Cavendish, a Quick-Step Alpha Vinyl csapat tagja (k) célba ér a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszán Balatonfüreden 2022. május 8-án. Ez az elsõ alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, amelynek elsõ három szakaszát rendezik hazánkban május 6-8. között. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt szakasz, 854 kilométer, csaknem 8000 méternyi szintemelkedés, tíz kategorizált emelkedő, két klasszikus sprinteretap és két ikonikus hegyi befutó vár a 45. Tour de Hongrie résztvevőire. A ProSeries kategóriás többnapos verseny szakaszait március 5-én, élő televíziós közvetítés mellett mutatták be a Budapest Music Centerben.

Schmidt Ádám államtitkár a Tour de Hongrie útvonalának bemutatóján. Fotó: Tuba Zoltán/Kepszerk.hu

– A magyar kerékpársport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli – szögezte le Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. – Ez pedig nem csak a versenyzők szempontjából lényeges, hiszen a sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között. Ezért is hirdettük meg a tavalyi évben Sportoló nemzet programunkat, amely elérhető sportolási lehetőségekkel és különböző kedvezményekkel segít minden honfitársunknak beépíteni a mozgást a hétköznapokba. Ebben a programban is kiemelten számítunk a hazai kerékpársport szereplőire.

Az útvonal-bemutató gála hagyományai szerint Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár ismertette az aktív Magyarország szerepét a Tour de Hongrie-n.

Előbb a Tour de Hongrie-n, majd a Tour de France-on

– Amikor újraindítottuk a Tour de Hongrie-t, nem gondoltuk volna, hogy a régió legerősebb kerékpáros versenyévé válik, ahol világsztárok indulnak. Szinte hihetetlen, de a Tour de Hongrie egyes szakaszain ugyanazok küzdenek a győzelemért, akik másfél hónappal később a Tour de France-on fognak – mondta Révész Máriusz.

A 2024-es Tour de Hongrie a Magyar Kerékpáros-szövetség, a Vuelta Kft. és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség által valósul meg, az Aktív Magyarország program és a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága jóvoltából.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője egy emléket osztott meg a jelenlevőkkel:

– A Tour de Hongrie sikeres újraindítását követő években magunk is meglepődtünk, hogy milyen gyorsan haladtunk előre a sportág nemzetközi ranglétráján – köszönhetően a mindig a célra, a minél magasabb színvonalra összepontosító szervező kollégáimnak – és természetesen a kormány és partnereink, városaink támogatásának. Az első szintlépésünk évében, amikor a Nemzetközi Kerékpáros-szövetségtől a 2.2-es helyett megkaptuk az 2.1-es kategóriát, egyre nagyobb álmokat kezdtünk dédelgetni. Emlékszem arra, amikor 2017-ben egy szakmai megbeszélés után versenyigazgatónkkal Szilasi Lacival sétáltunk a Várkert Bazár előtt. Azon viccelődtünk, hogy egyszer itt fog sprintelni a magyar körversenyen a világbajnok Mark Cavendish. Bár akkor magunk is mosolyogtunk ezen a nem túl életszerű ötleten, most ott tartunk, hogy a 34-szeres Tour de France-szakaszgyőztes valóban itt fog gurulni a Duna-parton, a háromszoros világbajnok Peter Sagan mellett.

 

Cavendish és Sagan szereplése ugyanazon versenyen bárhol a világon nagy szenzáció lenne, ám a Tour de Hongrie-n sem biztos, hogy a sík szakaszokon közülük kerül ki a győztes. Dylan Groenewegen eddig öt sprintbefutós szakaszt húzott be a Tour de France-on, ez is jó ajánlólevél. 

A 30 éves holland visszatérő vendég a magyar körversenyen, mi több, 2022-ben ő nyerte meg a kazincbarcikai befutót, 2023-ban pedig a szentgotthárdi nyitószakaszon ért elsőként be a célba. S Kazincbarcikán idén is sprintelhet.

Tour de Hongrie
Az idei Tour de Hongrie útvonala. Forrás: Tdh.hu

Karcagról Pécsre vezet az idei Tour de Hongrie útvonala

Az idei Tour de Hongrie május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal indul, majd Tokaj–Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km), majd a Budapest és Etyek közötti 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 854 kilométer össztávú verseny zárószakaszán Siófokról Pécsre 173 kilométert teljesítenek a kerékpárosok. A viadal 2015-ös újraindulás óta most lesz a legnagyobb az összesített szintemelkedés, 7871 méter. A mezőnyt húsz csapat 120 versenyzője alkotja: nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar nemzeti válogatott állhat rajthoz. A csapatok többségének még nincs meg az összeállítása, de borítékolhatjuk, hogy Cavendish, Sagan és Groenewegen mellett még lesznek nagy nevek.

Borítókép: A győztes brit Mark Cavendish akkor még a Quick-Step Alpha Vinyl csapat tagjaként célba ér a 105. Giro d’Italia országúti kerékpáros-körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszán Balatonfüreden 2022. május 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.