Egy nagyképű tizenegyes döntötte el a gigászok csatáját a BL-ben

Bár a labdarúgó Bajnokok Ligájának a negyeddöntőjében már nincsenek gyenge párosítások, a Manchester City és a Real Madrid párharca csúcsrangadónak számított. Az első meccs 3-3-ja után Manchesterben a Real Madrid szerzett vezetést, majd egy órán keresztül nyomasztó fölényben játszott a címvédő angol csapat, de csak hosszabbításra tudta menteni a párharcot. Ott nem született gól, maradt az 1-1, a tizenegyeseket pedig a Real Madrid lőtte pontosabban, és elődöntőbe jutott. A nap másik negyedöntőjében a Bayern München és az Arsenal 2-2-ről indult a bajor városban, és a házigazdák 1-0-ás győzelemmel jutottak az elődöntőbe.

2024. 04. 17. 23:52
RODRYGO
Rodrygo, a Real Madrid játékosa ezzel a góllal szerzett vezetést Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manchester City–Real Madrid – ilyen döntő még sohasem volt a Bajnokok Ligájában, ám mégis döntőnek beillő párosítás. Napjaink két kimagasló csapata került össze a negyeddöntőben, és az első mérkőzés 3-3-as végeredménye egyiküknek sem ígért egyértelmű esélyt, bár az a tény, hogy a sorozatban az angolok a legutóbbi harminc meccsükön nem találtak legyőzőre, és ebből 28-at megnyertek, kétség kívül mellettük szólt.

CAMAVINGA, Eduardo; SILVA, Bernardo
Fotó: Adam Vaughan

Ez azonban a Real Madrid ellen nem sokat jelent. Sőt, szinte semmit: a 12. percben Bellingham parádésan vett át egy előreívelt labdát, majd Viníciushoz léphetett ki, aki jobbról adott középre, az ötösről lőtt, a labda kijött Edersenról, de vissza a brazil elé, ő pedig másodszorra már nem hibázott – 0-1. Bejött Josep Guardiola jóslata, a City menedzsere ugyanis megjósolta, hogy a madridiak egy gólt biztosan szereznek…

Hét perccel később roppant közel állt a házigazda az egyenlítéshez, ekkor Haaland fejese a keresztlécről térdére, onnan pedig az alapvonalon túlra pattant. lövését védte Lunin, előtte viszont egy madridi ellentámadás töltötte el rémülettel a hazai szurkolókat – izgalmasan teltek a percek. Fél óra elteltével egyre nagyobb fölényben játszott a City, de csak kilenc szögletig jutott az első félidőben, gólhoz nem. A fordulást követően pedig még rátett egy lapáttal, a madridiak levegőhöz is alig jutottak, Lunin azonban továbbra is remekül védett, igaz, Nachóval közösen csaknem összehozott egy öngólt. 

Negyedóra elteltével rövid időre kijött a szorításból a Real Madrid, de nagyon úgy tűnt, inkább az eredmény óvása célja, mint az előnyének a növelése. A 76. percben lett meg a gyümölcse az angolok fölényének, ekkor Doku balról belőtt labdája Rüdigerről De Bruyne elé került, aki éles szögből, balról, közelről a léc alá bombázott – 1-1. A belga klasszis öt perccel később ziccert hibázott, 10 méterről a léc fölé durrantott, ha ez bemegy, akkor nincs hosszabbítás, így viszont lett. Ebben továbbra is egykapuzott a Manchester City, de a rájátszás első félidejének a végén a Real Madrid is jelezte egy-egy kontrával, hogy elkerülné a tizenegyeseket, Rüdiger például két méterről lőtt a kapu fölé. 

 

A folytatásban már két nagyon fáradt csapat harcolt egymással, nem is született gól, következtek a tizenegyesek. A City kezdett.

Alvárez belőtte, a madridi Modric lövését viszont kivédte.
A második körben Silva flegmán Lunin kezébe lőtte a labdát, Bellingham viszont nem hibázott, 1-1 volt az állás.
A harmadikban Kovacic lövését is védte Lunin, Lucas Vaquez a hálóba talált.
A negyedikben Foden magabiztosan bombázott a kapuba, ahogyan Nacho is.
Az ötödikben Ederson, a kapus betalált, és mert Rüdiger is ezt tette.

A Real Madrid nyerte a párbajt 4-3-ra, amivel kiejtette a címvédőt, és elődöntőbe jutott!

A Bayern menti az idényét

A nap másik negyeddöntőjén a Bayern München az idénye megmentéséért lépett pályára, miután az Arsenal elleni párharc odavágóján 2-2-t játszott Londonban. A bajorok kezéből tizenegy év után kicsavarták a bajnoknak járó trófeát, a Leverkusen előnye már behozhatatlan a Bundesligában, így ők a BL megnyerésével vigasztalhatnák a szurkolóikat – az Arsenalnak még van esélye a Premier League élén végezni. Ennek megfelelően a német csapat kezdeményezett többet, ám az angol jól védekezett, és bár olykor veszélyesen kontrázott is, a szünetig egyik fél sem jutott közelebb a céljához.

KIMMICH, Joshua
Kimmich (balra) ünnepli az elődöntőt jelentő gólt Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezután az Arsenal is igényt tartott a labda birtoklására, de ettől nem lett izgalmasabb a mérkőzés. A 63. percben viszont megvillant a hazai csapat, egy jobbról érkező beadást Raya kapus a másik oldalra paskolt, Guerreiro balról középre emelte a labdát, a nagy lendülettel érkező Kimmich pedig 8 méterről a hálóba fejelte – 1-0. Az angolok próbálkoztak, de nem tudták kézbe venni az irányítást, inkább a hazai támadások rejtettek magukban több veszélyt. Nem is változott az eredmény, a Bayern München 1-0-ra nyert, és 3-2-es összesítéssel elődöntős. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntők, szerdai mérkőzések
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1), gólszerző: De Bruyne (76.), illetve Rodrygo (12.), továbbjutott a 4-4-es összesítéssel, 4-3-ra nyerve a tizenegyespárbajt a Real Madrid.  
Bayern München (német)–Arsenal (angol)1-0 (0-0), gólszerző: Kimmich (63.), továbbjutott a Bayer München 3-2-es összesítéssel. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.