Magyar bíró végezte ki a Barcelonát a Bajnokok Ligájában

Hiába vezetett összesítésben már két góllal a Barcelona a PSG ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének keddi, barcelonai visszavágóján, az első félidőben emberelőnybe kerülő párizsi csapat élt a létszámfölény kínálta lehetőséggel, 4-1-re fordított, és 6-4-s összesítéssel továbbjutott. A mérkőzés nagykárolyi születésű magyar játékvezetője, Kovács István Araujo után Xavit, majd a Barcelona edzői stábjának újabb tagját is kiállította, összesen tehát három piros lappal sújtotta a Barcelonát. A másik keddi meccsen a Dortmund 4-2-re verte az Atléticót, tehát az egyik elődöntő párosítása: Dortmund-PSG.

2024. 04. 16. 23:00
UEFA Champions League - FC Barcelona vs Paris Saint-Germain
Kovács István felmutatja a piros lapot a Barcelona és a PSG meccsén Fotó: EPA/Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ futballrajongóinak jelentős része lélegzetvisszafojtva várta a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek keddi játéknapján sorra kerülő Barcelona–Paris Saint-Germain mérkőzést, amely a katalánok 3-2-es vezetéséről folytatódott. A másik párharc, a Dortmund és az Atlético Madrid összecsapásának második 90 perce 2-1-es spanyol előnynél vette kezdetét.

Vezetett, majd bajba került a Barcelona

Amint arra számítani lehetett, a korábbi Barcelona-játékost, a párizsiakhoz 2023 nyarán igazolt Ousmane Dembelét füttykoncert fogadta az Olimpiai Stadionban. A 12. percben már nem vele, hanem a hazai játékosok ünneplésével foglalkozott a közönség, miután Lamine Yamal beadása után a Párizsban kétszer is eredményes Raphinha bal lábáról a rövid alsóba pattant a labda. Barcelonában 1-0-ra módosult az állás, ám összesítésben már 4-2-re vezetett a házigazda!

A 20. percben tovább növelhette volna előnyét a katalán együttes, a Raphinhától kapott remek labdával egy igazítás után kapura fordult, majd 11 méterről lőtt – nem sokat tévedett. A 28. percben Kylian Mbappé és a PSG is elkönyvelhette az első helyzetét, ám ezt követően minden megváltozott: a védőjével szemben utolsó emberként szabálytalankodó Barcelona-védő, Ronald Araujo piros lapot kapott az erdélyi magyar játékvezetőtől, Kovács Istvántól!

Araujo már csak a lelátóról láthatta, amint a PSG egalizált a 40. percben, miután Dembelé (ki más?!) az ötös sarkáról jobban a rövid felsőbe lőtt. A szünetben 1-1-re állt a nap rangadója, ám még mindig a Barcelona állt továbbjutásra 4-3-as összesítéssel. Mindeközben a Dortmund kétgólos előnyre tett szert Németországban, így 3-2-re vezetett az Atlético elleni párharcban.

 

Megfogyatkozott a Barcelona edzői stábja is

A fordulás után először Achraf Hakimi révén a PSG veszélyeztetett, nyúlt mellé, de szögletre mentett. Az 52. percben nem kellett közbeavatkoznia a Barcelona kapusának, amikor Fabián Ruiz hagyott ki közelről egy ziccert – a tíz mezőnyjátékossal rohamozó párizsi gárda egyértelműen fölénybe került. Ennek az 54. percben lett meg az eredménye, a portugál Vitinha góljával ugyanis már a Paris Saint-Germain vezetett 2-1-re, 4-4-re alakítva a BL-negyeddöntő állását. Ezt már nem bírta cérnával a Barcelona edzője, Xavier Hernández, aki dühében felrúgott egy szivacsos térelválasztó elemet a két kispad között – ő is pirosat kapott Kovács Istvántól!

Íme, Xavi magánszáma:

Ha mindez nem lett volna elég, az 59. percben Dembelé buktatásáért tizenegyest kapott a PSG. Mbappé a 61. percben értékesítette is a büntetőt, 3-1-re növelve a franciák előnyét, összesítésben pedig 5-4-re fordítva.

 

Kovács István nem kímélte a Barcelonát

Kovács István a 65. percben újra elővette a piros kártyát, újabb stábtagot küldött el a Barcelona kispadja mellől. Ezt követően ugyan még adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek a vendéglátó előtt, újabb fordulatot már nem tartogatott ez a meccs, sőt: egy ellentámadás végén Mbappé megszerezte önmaga második, csapata negyedik találatát, kialakítva a 4-1-es végeredményt. A PSG 6-4-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe, történetében negyedik alkalommal szerepelhet majd a legjobb négy között.

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
és a PSG Barcelonában nyerve fordított. Fotó: NurPhoto via AFP

Ugyancsak hátrányból fordítva vívta ki a folytatást a Dortmund, amely vendéglátóként 4-2-re legyőzte az Atléticót, így 5-4-es eredménnyel búcsúztatta riválisát. A keddi nem a spanyol együttesek napja volt a Bajnokok Ligájában, amely szerdán a Bayern München–Arsenal, valamint a Manchester City–Real Madrid visszavágókkal folytatódik. 

 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő

Barcelona–Paris Saint-Germain 1-4
Gólszerzők: Raphinha (12.), illetve Dembélé (40.), Vitinha (54.), Mbappé (61., 89., előbbit 11-esből)
Kiállítva: Araujo (29., FC Barcelona)
továbbjutott: 6-4-es összesítéssel a PSG

Dortmund–Atlético Madrid 4-2
Gólszerzők: Brandt (34.), Maatsen (39.), Füllkrug (71.), Sabitzer (74.), illetve Hummels (49., öngól), Correa (64.)
továbbjutott: 5-4-es összesítéssel a Dortmund

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.