A Liverpool kiesésével rég nem látott mélyponton a Premier League

Sem a Bajnokok Ligája, sem az Európa-liga legjobb négy csapata között nincs angol együttes. Ez legutóbb a 2014/15-ös idényben fordult elő, igaz, akkor még az ideinél is rosszabbul szerepeltek a Premier League klubjai a nemzetközi porondon. A Liverpool Atalanta ellen búcsúja ahhoz is hozzájárult, hogy eldőlt: a következő idényben legalább öt olasz klub szerepelhet a Bajnokok Ligája főtábláján.

2024. 04. 19. 9:16
SZOBOSZLAI Dominik
Bergamo, 2024. április 18.
A Liverpool játékosai a labdarúgó Európa-liga negyeddöntõjének Atalanta - Liverpool visszavágó mérkõzése elõtt az olaszországi Bergamo stadionjában 2024. április 18-án. Hátsó sor jobbról a harmadik Szoboszlai Dominik.
A Liverpool idénybeli utolsó nemzetközi kupabeli kezdőcsapatában Szoboszlai Dominik is helyet kapott Fotó: MTI/EPA-ANSA/Michele Maraviglia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool nem tudott csodát tenni. Bár csapata korán vezetést szerzett az Atalanta elleni visszavágón, 3-1-es összesítéssel kiesett. Nemcsak a Vörösök nem vesznek részt az európai kupaküzdelmek hajrájában: a Premier League egyetlen képviselője sem jutott be a Bajnokok Ligája és az Európa-liga elődöntőjébe sem. Hasonló mélypontot legutóbb a 2014/15-ös idény jelentett, akkor még nem létezett az Európa-konferencialiga, amelyben az Aston Villa idén még megmentheti a Premier League becsületét. Az olaszok viszont már ünnepelhetnek: a Serie A legalább öt csapatot ad a következő idényben az átalakuló Bajnokok Ligája főtáblájára, és akár még hat klub is lehet belőle.

Bergamo, 2024. április 18.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa a labdarúgó Európa-liga negyeddöntõjének Atalanta - Liverpool visszavágó mérkõzésén az olaszországi Bergamo stadionjában 2024. április 18-án.
Szoboszlai Dominik és a Liverpool nem nyer idén Európa-liga-trófeát. Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni

A 2014/15-ös idény tragédiáját azért nem kellett újra átélnie az angol szurkolóknak. Akkor már a Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében sem volt érdekelt Premier League-klub, a Liverpool már a csoportkörben, az Arsenal, a Chelsea és a Manchester City a nyolcaddöntőben esett ki, míg az Európa-ligában az Everton nyolcaddöntője jelentette a csúcsot.

A 2023/24-es idényben két angol klub (Manchester United, Newcastle United) is elvérzett a BL-csoportkörben, az Arsenal és a Manchester City viszont legalább a negyeddöntőig eljutott, ahogy az Európa-ligában a Liverpool és a West Ham United is. Az elődöntőbe viszont már egyik sem, erre az említett 2014/15-ös idény óta nem volt példa.

A Premier League becsületét a legutóbbi mélypont óta létrehozott Európa-konferencialigában az Aston Villa mentheti meg. Azonban vélhetően egy esetleges Ekl-trófea sem lesz elég ahhoz a birminghami klubtól, hogy az angolok megelőzzék a németeket az idei rangsorban, ugyanis még három Bundesliga-klub is érdekelt a folytatásban: a Bayern München és a Borussia Dortmund a BL-ben, a Bayer Leverkusen az Európa-ligában.

 

Hat olasz csapat a Bajnokok Ligájában?

A következő idényre átalakul a Bajnokok Ligája, s a harminchat csapatos főtáblán az idei idény két legjobban teljesítő bajnoksága plusz egy helyet kap.

Az egyik extra hely már biztosan az olaszoké, még úgy is, hogy a Bajnokok Ligájában nem jutott a negyeddöntőbe Serie A-klub.

Azaz a Serie A-nak legalább öt hely már jut a harminchatból, de lehet belőle hat is. Jelenleg az AS Roma az ötödik, az Atalanta a hatodik az olasz bajnokságban, de mindkét csapat BL-kvótát szerezhet az Európa-liga megnyerésével is.

A rangsorban jelenleg a németek állnak a második helyen, s ez már aligha változik, a Bundesligának viszont a hat csapatra már nincs reális esélye, ugyanis a Bayer Leverkusen már a német bajnoki címmel kvalifikálta magát a 2024/25-ös Bajnokok Ligája-kiírásba. Ha Xabi Alonso csúcsdöntő csapata nyerné az El-t, a szabaddá váló kvóta valamelyik olyan csapatra száll, amelyik egyébként BL-selejtezőre kényszerülne.

Egy egészen valószínűtlen forgatókönyv esetén lehetne hat német BL-induló is jövőre: ha a Borussia Dortmund megnyeri a Bajnokok Ligáját, viszont a Bundesligában minden hátralévő meccsét elveszíti, míg az Eintracht Frankfurt valamennyit megnyeri, és így letaszítja az ötödik helyről a sárga-feketéket.

 

Szoboszlai Dominik és a Liverpool aligha jár pórul

Az angoloknak viszont lényegében biztos, hogy meg kell elégedniük a megszokott négy hellyel. Ami megnyugtató, hogy ebből a négyből már szinte biztos, hogy az egyik a Liverpoolnak jut, azaz ősszel a terveinek megfelelően Szoboszlai Dominik is újra a Bajnokok Ligájában szerepelhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.