Madridban rengeteg pénzt hozott a konyhára a Barcelona botrányos BL-kudarca

Meglepő következményekkel is jár az, hogy az FC Barcelona botrányos körülmények között kiesett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a PSG ellen. A jelenleg még Xavi vezette katalán csapat ezzel ugyanis lemarad a 2025-ben újjáalakuló, nagyszabású klub-világbajnokság első kiírásáról. A Barcelona így mintegy ötvenmillió eurótól esik el, ami Madridba vándorol, ugyanis a BL-ből szintén kieső Atlético helye biztossá vált az új klub-vb mezőnyében.

2024. 04. 17. 10:52
RAPHINHA
Barcelona, 2024. április 16. Raphinha, az FC Barcelona brazil játékosa a földön fekszik egy elhibázott lövés után a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntõjének FC Barcelona - Paris Saint-Germain visszavágó mérkõzésén a barcelonai Lluis Companys Stadionban 2024. április 16-án. Fotó: MTI/AP/Joan Monfort
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi katasztrofálisnak nevezte a magyar származású román játékvezető, Kovács István teljesítményét a Barcelona–PSG BL-negyeddöntő visszavágóján, de van más baja is a kieső katalán csapatnak. A vereséggel ugyanis a Football Espana cikke szerint eldőlt, hogy a Barcelona lemarad a megreformált klub-vb-ről 2025-ben, s helyette az Atlético Madrid lesz ott a mezőnyben, ami ötvenmillió eurós bónusszal jár.

XAVI
Xavi nem volt boldog a Barcelona kiesése miatt, Madridban viszont örülhettek. Fotó: EPA/Teresa Suárez

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tavaly erősítette meg, hogy 2025-től a világbajnokságok eddigi mintájára átalakítja a klub-vb-t: négyévente rendezik meg 32 csapat részvételével. Az első nagyszabású tornának az Egyesült Államok ad majd otthont ad 2025 június–júliusában.

A megújult viadalon 12 európai csapat mellett hat dél-amerikai, négy észak- és közép-amerikai, négy ázsiai, négy afrikai és egy óceániai együttes vesz részt, illetve egy csapat a mindenkori házigazda országából.

Az egyes földrészek 2021 és 2024 közötti BL-győztesei automatikusan kvalifikálják magukat a klub-vb-re. Hozzájuk a kontinensen belüli rangsor legjobbjai csatlakoznak. Európából négy BL-győztes és a tornát megelőző négy év összesített UEFA-rangsorának – a négy BL-győztesen kívüli – nyolc legjobb csapata jut ki a tornára.

 

A Barcelona már biztosan lemarad, és sok pénzt bukott

A Barcelona akkor juthatott volna ki a tornára, ha a jelenlegi idényben legalább a döntőbe jut a BL-ben, ezt azonban a PSG elleni kiesés keresztülhúzta. A negyeddöntők keddi visszavágóin kiesett az Atlético Madrid is a Dortmund ellen, de Diego Simeone csapata a Barca bukásával bebiztosította a helyét a klub-vb-n, és felmarkolja az ötvenmillió eurót.

Európából már biztosan ott lesz a 2025-ös tornán az elmúlt három év BL-győztese (Manchester City, Real Madrid, Chelsea), valamint őket leszámítva a ranglista első nyolc helyezettje (Bayern München, PSG, Inter, Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atlético Madrid). A tizenkettedik csapat az idei BL-győztes lesz. A még versenyben lévő csapatok közül egyedül az Arsenalnak nincs kvalifikációja, ha pedig más nyerné a BL-t, akkor a ranglista kilencedik csapataként a Salzburg csatlakozhat mezőnyhöz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.