A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. április 27-én lépett pályára legutóbb tétmérkőzésen Mervó Bence, aki 2015-ben megtette azt, amit előtte Lionel Messi vagy éppen utána Erling Haaland is: az U20-as világbajnokság gólkirálya volt. Akkor azt hihettük, hogy Mervó Bence oldja meg hosszú távon a magyar labdarúgó-válogatott csatárgondjait, napjainkban 29 évesen akár alapembere is lehetne Marco Rossi nemzeti csapatának, de a nyári Eb helyett azzal is örömmel beérné, ha sikerülne visszatérnie a profi futballba.

2024. 04. 24. 12:19
Mervó Bence
A góllövõ Mervó Bence a Magyarország-Liechtenstein U21-es Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen Győrben, a Gyirmót FC stadionjában 2016. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a szövetségi kapitányi időszaka előtt Bernd Storck vezette Új-Zélandon a magyar U20-as válogatottat a világbajnokságon, és a nyolcaddöntőben egy hosszabbításos meccsen esett ki az együttes a későbbi aranyérmes Szerbia ellen. Az akkori csapatból egy ideig Nagy Dominik és Kecskés Ákos is tagja volt Marco Rossi felnőttválogatottjának, Kalmár Zsolt, Nagy Ádám és Sallai Roland pedig az olasz mester alapembereinek tekinthetők. 2015-ben ugyanakkor Mervó Bence volt a leginkább felkapott játékos közülük, mégis ő az, aki nem jutott el az első válogatottságáig sem.

Mervó Bence; Maksimovic, Nemanja
Mervó Bence az U20-as világbajnokságon 2015-ben. Fotó: MTI/EPA/John Cowpland

Mervó öt gólt szerzett az U20-as vb-n, amivel társgólkirály lett, és ezzel olyan elit klubba került be , amelynek rajta kívül többek között Lionel Messi, Erling Haaland és Sergio Agüero is a tagja, akik ugyancsak voltak gólkirályok U20-as vb-n. Akkoriban természetesen mindenki arra számított, hogy egy nap Mervó veheti majd át a stafétát a válogatott első számú csatárától, Szalai Ádámtól, 2015-ben be is került a felnőttválogatott bő keretébe, ám az első pályára lépésig soha nem jutott el.

Az U20-as vb-n még a Győr játékosaként szerepelt, amelynek a színeiben már az NB I-ben is futballozott néhány meccsen, majd az MTK és a svájci Sion után kölcsönbe a lengyel élvonalbeli Slask Wroclawhoz került. Itt jól kezdett, 2016 tavaszán négy gólt szerzett az Ekstraklasában, de hosszabb távon nem tudta állandósítani a formáját. Következett a DAC, és Szlovákiában jöttek a sérülések, 2018-ban már a másodosztályú Győrhöz tért haza.

Mervó Észak-Korea ellen mesterhármast ért el az U20-as vb-n:

Az NB I-ben legutóbb a Budafok játékosaként lépett pályára 2020-ban, összességében pedig már egy éve nem futballozott tétmeccsen. Tavaly áprilisban a Szentlőrinc színeiben játszott az NB II-ben, a nyáron nem kapott új szerződést, és azóta sincs csapata.

– Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, de most tele vagyok motivációval – nyilatkozta Mervó a Hétközi fordulóban. – Újra az NB I-ben szeretnék játszani. Megfizettem a sérülések árát, de most fizikálisan és mentálisan is százszázalékos állapotban vagyok. Vissza szeretnék térni arra a „porondra”, ahol voltam. Vagy még feljebb is.

 

Ellentétes utak: Mervó Bence vs. Varga Barnabás

Elgondolkodtató, hogy milyen az élet. 2015-ben mindenki Mervóban látta a válogatott következő nagy csatárát, s akkoriban a vele egyidős Varga Barnabás éppen teljesen eltűnt a magyar futball színpadáról: szülőfalujából, Szentpéterfáról bringával tekert át edzésekre a határ túloldalán az első osztrák faluba, Monyorókerékre, hogy az ötödosztályú SV Eberauban rúgja a labdát.

Most a 29 éves Varga Barnabás a Fradi gólkirálya, és készül a nyári Eb-re Marco Rossi alapembereként. A 29 éves Mervó Bence, az egykori U20-as vb-gólkirály pedig szabadon igazolható, és küzd, hogy újra profi szerződést kapjon valahol. Bárhol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.