Nem minden U20-as vb-sztárból lesz Messi vagy Haaland

Többek közt Lionel Messi és Erling Haaland is volt az U20-as labdarúgó-világbajnokság gólkirálya, nem nehéz a nevükkel hirdetni, hogy a jövő sztárjait itt fedezik fel. De azt is tudjuk, hogy az U20-as vb-n ugyancsak gólkirályi címet szerzett Mervó Bence mire vitte, az elmúlt idényben például egyetlen találatot jegyzett a Szentlőrinc színeiben az NB II-ben. Széles skálán mozog az U20-as vb mezőnyének sorsa, megjósolhatatlan, hogy az idei győztes uruguayiak vagy az egyéni díjakat megszerző olaszok közül lesz-e olyan, aki klasszissá érik.

2023. 06. 13. 4:45
null
La Plata, 2023. június 12. A gólszerzõ urugayi Luciano Rodriguez mutatja aranyérmét az U20-as labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Uruguay - Olaszország mérkõzés végén az argentínai La Platában 2023. június 11-én. Uruguay 1-0-ra gyõzött. MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni Fotó: Juan Ignacio Roncoroni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint hétfő hajnalra ért véget Argentínában az U20-as világbajnokság, amelynek döntőjében Uruguay 1-0-s győzelmet aratott Olaszország ellen . A dél-amerikaiak történetük első vb-aranyát ünnepelték ebben a korosztályban Luciano Rodríguez 86. percben szerzett góljával. A bronzérmet Izrael szerezte meg Dél-Korea ellen, az egyéni díjakat pedig az olaszok söpörték be, hiszen a gólkirályi címet és a torna legjobb játékosának járó díjat is Cesare Casadei érdemelte ki, a legjobb kapus pedig Sebastiano Desplanches lett. Ismeretlen nevek – egyelőre. 2019-ben neve sem mondott sokkal többet.

Idén Uruguay csapata nyerte meg az U20-as vb-t. Fotó: AFP/Luis Robayo

Sőt a Manchester City színeiben a most befejeződött idényben angol bajnoki címet, kupagyőzelmet és Bajnokok Ligája-diadalt ünnepelt, 53 tétmeccsen 52 gólt szerzett Haaland a négy évvel ezelőtti U20-as vb-n tette le a névjegyét, amikor Norvégia Honduras ellen aratott 12-0-s sikeréből kilenc góllal vette ki a részét. A norvégok ennek ellenére kiestek a csoportkörben, Haaland pedig más meccsen nem talált a kapuba, de így is gólkirály lett, a neve pedig bejárta a világot a nem mindennapi mesterkilencesnek köszönhetően.

A mostani gólkirály, Cesare Casadei a Chelsea futballistája, de a londoni klub első csapatában még egyszer sem lépett pályára, profi szinten gyakorlatilag csak idén tavasszal szerepelt először az angol másodosztályú Reading kölcsöncsatáraként, pedig már húszéves. Casadei a Championshipben 15 meccsen egy gólt szerzett, az U20-as vb-n jegyzett hét találatával jobban felhívhatta magára a figyelmet. De ez önmagában nem garancia semmire.

itt is mindent vitt

Ahogy az sem, hogy Casadei a gólkirályi cím mellett a torna legjobbjának járó díjat is kiérdemelte, ami korábban csak egy szűk körnek jött össze. Ebben az elit klubban főleg három későbbi argentin sztár vitte sokra: Javier Saviola 2001-ben, Lionel Messi 2005-ben, 2007-ben duplázott, sőt triplázott, mert a két egyéni díj mellett az aranyérmet is hazavitte. Ez mondjuk Casadeinek nem sikerült az olaszokkal.

Összejött viszont a 2009-es egyiptomi vb-n a bronzérmes magyarokat is keserítő Dominic Adiyiahnak, aki az Egervári Sándor-vezette magyar csapat ellen két gólt szerzett az elődöntőben, Ghána ezekkel nyert 3-2-re, s győzte le a döntőben végül Brazíliát. Adiyiah akkoriban Norvégiában futballozott, de a rá következő évben leigazolta az AC Milan, amelyben azonban egyszer sem lépett pályára, s eltűnt a süllyesztőben.

MESSI, Lionel
Valamikor Messi is az U20-as vb-n kezdte. Fotó: Friedemann Vogel

Sajnos Mervó Bence is azoknak a táborát erősíti, akik örök ígéretek maradtak. Magyarország legutóbb 2015-ben szerepelt az U20-as vb-n Új-Zélandon, s a későbbi aranyérmes Szerbia ellen a nyolcaddöntőben esett ki. Mervó így viszonylag kevés meccsen játszott, de öt találatával társgólkirályi címet szerzett. Akkor nem sejthettük, hogy ez lesz pályafutása legnagyobb sikere: néhány rossz döntés és sok sérülés vezetett odáig, hogy 28 évesen az NB II-es Szentlőrincben rúgja a labdát.

Hol volt Bellingham és Camavinga?

Ugyan az U20-as vb-n jellemzően 18–20 éves játékosok szerepelnek, akik sok esetben már rendszeresen felnőttmeccseken lépnek pályára klubjaikban, megjósolhatatlan, hogy kiből lesz végül Messi vagy Adiyiah, Haaland vagy Mervó. Még az sem biztos, hogy az adott korosztály legeslegjobbjai futballoznak egy ilyen vb-n, hiszen egy bizonyos szint felett a kluboknak már nem érdekük elengedni játékosaikat egy utánpótlástornára.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy a mostani vb sztárja, Casadei csak az ötödik legértékesebb olasz az U20-as korosztályban, s a négy legdrágább ott sem volt a keretben. Meglehet, ha az olaszok a 30 millió eurós Atalanta-bekket, Giorgio Scalvinit, a Leeds United szélsőjét, Wilfried Gnontót és a Juventus középpályását, Fabio Mirettit is elviszik Argentínába, ezüst helyett arannyal a nyakukban térnek haza. De ők már felnőtt válogatottak, még egy vb kedvéért sem játszanak „vissza”.

Hasonló helyzetben volt az angoloknál a 120 millió eurós az argentinoknál a Manchester Unitedben futballozó Alejandro Garnacho, a franciáknál a Real Madrid sztárja, a braziloknál a Palmeiras csodagyereke, Endrick, akit jövő nyártól már le is igazolt a Real. Ők mind ott lehettek volna Argentínában, de nem voltak.

Kádár Tamásnak ezért nincs vb-bronza

Ez a hozzáállás a nagy futballnemzetek kiváltsága, ahol van merítési lehetőség. Mi nem ilyenek vagyunk, a 2009-es vb-bronz úgy jött össze, hogy a korosztály legjobbjai egy kivétellel mind ott voltak Egyiptomban. Kádár Tamás szereplésére angol klubja, a Newcastle United mondott nemet. Akkor ez sokaknak fájt, de bár többször kerülnénk ilyen helyzetbe! Az ugyanis egy ország futballjának az erejét mutatja, ha egy U20-as vb sok játékosa számára már nem jelent kiugrási lehetőséget, mert a klubjában eleve magasabb szinten mutathatja meg magát.

Ha ez nincs így, akkor a korosztályos vb jó esély a figyelemfelhívásra, lásd Haaland esetét, aki a 2019-es kilenc gólja után indult el az európai futballcsúcsok osztrák alaptáborából, Salzburgból a szédítő magasságokba.

Érdekesség, hogy a magyar válogatott szeptemberben Szerbiában lép pályára Eb-selejtezőn, s a hazaiaknál Predrag Rajkovics (Mallorca), Nemanja Makszimovics (Getafe), Marko Grujics (Porto) és Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio), csapatában pedig és Kalmár Zsolt is pályára léphet azok közül, akik nyolc évvel ezelőtt az U20-as vb-n is egymás ellen küzdöttek.

Borítókép: A gólszerző urugayi Luciano Rodriguez mutatja aranyérmét az U20-as labdarúgó-világbajnokság döntőjében (Fotó: MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.