A Liverpool játékosa döntött, üdvös VAR-újítás

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre fordulva rendezték az U20-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Az argentínai torna fináléjában Uruguay 1-0-ra legyőzte Olaszország válogatottját, a döntő egyetlen gólját az uruguayi Liverpool játékosa, Luciano Rodríguez szerezte. A bronzérmet az újonc Izrael szerezte meg.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 7:51
null
Uruguay's players celebrate with the trophy after defeating Italy and winning the Argentina 2023 U-20 World Cup final match at the Estadio Unico Diego Armando Maradona stadium in La Plata, Argentina, on June 11, 2023. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) Fotó: AFP/Luis Robayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uruguay történelmi győzelmet aratott. Miközben a felnőttek világbajnokságának első győztese volt a kis dél-amerikai ország csapata, az U20-as világbajnokságot idén nyerte meg először. A döntőben Uruguay fölényben játszott Olaszország ellen, de a találkozó egyetlen gólját csak a 86. percben szerezte meg Luciano Rodríguez, a Liverpool játékosa.

Luciano Rodríguez Liverpool Uruguay
Luciano Rodríguez, az uruguayi Liverpool játékosa ünnepli az aranyat érő gólját. Fotó: AFP/Alejandro Pagni

A klubmegjelölés nem a jól ismert angol sztárcsapatra vonatkozik, Rodríguez a montevideói Liverpool csapat tagja, s a döntőbeli gólja volt az egyetlen a világbajnokságon.

Uruguay története első aranyérmét szerezte a korosztályban, miután 1997-ben a Riquelme vezette Argentína ellen 2-1-re kapott ki a fináléban, míg 2013-ban tizenegyesekkel bukott el a Paul Pogba fémjelezte francia csapat ellen. Az idei, argentínai tornán a csoportkörben ugyan Uruguay 3-2-re kikapott Angiától, a többi hat találkozóját azonban kivétel nélkül megnyerte a rendes játékidőben, miközben egyiken sem kapott gólt.

Az olaszok az ezüstérem mellett az egyéni elismerésekkel vigasztalódhattak, Cesare Casadei, a Chelsea (ez tényleg a jól ismert angol csapat) támadója lett a legjobb játékos és hét találattal a gólkirály, Sebastiano Desplanches a legjobb kapus. Az olaszoknál szerepelt a tornán a mindössze tizenhét éves, de tavaly már a felnőttek között is bemutatkozott Simone Pafundi.

Fontos és üdvözlendő újítást vezetett be a FIFA a világbajnokságra, amely a döntő összefoglalójában is megjelenik: Matteo Prati először piros lapot kapott a svéd Glenn Nyberg játékvezetőtől, ám a VAR-vizsgálat után sárga lapra módosult az ítélet. Nyberg pedig ezt rövid indoklással be is jelentette a helyszíni és a tévénézőknek, kissé átláthatóbbá téve a VAR-folyamatot.

A bronzérmet az újonc Izrael szerezte meg, 3-1-es Dél-Korea elleni győzelemmel. Egyáltalán nem volt tehát mindegy, hogy a közel-keleti csapatot beengedik-e a vb helyszínére.

A felvidéki magyar fiatalokkal felálló szlovák válogatott bejutott a nyolcaddöntőbe, ott viszont kiütéses, 5-1-es vereséget szenvedett Kolumbiától.

Borítókép: Uruguay játékosai ünneplik a történelmi sikert (Fotó: AFP/Luis Robayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.