A FIFA ismét nagy gondban, Argentína már lecsapott

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elhalasztotta az U20-as világbajnokság péntekre tervezett sorsolását, Indonézia pedig akár a rendezés jogát is elveszítheti. A problémát az okozza, hogy Izrael csapatát nagyon sokan nem látnák szívesen a világ legnépesebb muszlim országában. Argentína már jelezte, hogy beugróként megrendezné a vb-t.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 14:45
INFANTINO, Gianni
Párizs, 2023. február 27. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke beszél a szövetség díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA sok támadást kapott a legutóbbi labdarúgó-világbajnokság helyszíne miatt, azonban Katar végül komoly problémák nélkül megrendezte a 2022-es vb-t. Idén a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után újra megrendeznék az U20-as világbajnokságot is, ám a kijelölt rendező ország, Indonézia miatt már vakarják a fejüket a nemzetközi szövetség vezetői.

Indonézia eredetileg a 2021-es rendezés jogát nyerte el, csupán négy évvel azután, hogy a FIFA felfüggesztette a tagságát, mivel az ország sportminisztériuma megszüntette a helyi futballszövetség működését.

A 2021-es U20-as vb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az ázsiai ország kárpótlásul a 2023-as torna rendezési jogát kapta meg, amelyet a tervek szerint május 20. és június 11. között bonyolítanak le.

A csoportkör sorsolása azonban már biztosan nem a tervek szerint zajlik, a FIFA elhalasztotta az eredetileg március 31-re kijelölt eseményt. A probléma hátterében Izrael részvétele áll, amellyel Indonézia nem áll diplomáciai kapcsolatban.

A sorsolás helyszínéül kijelölt Bali kormányzója, Wayan Koster élen járt a politikusok közül abban, hogy Izrael kitiltását kérje a vb-ről. Indonéziában több tüntetés is zajlott az izraeli részvétel ellen, s helyi politikai elemzők szerint a ramadán idején különösen fontos, hogy a politikai vezetés jó pontokat szerezzen a lakosság köreiben.

Ugyanakkor a FIFA egészen mást vár el Indonéziától. Amennyiben az ország nem hajlandó fogadni Izrael csapatát a vb-n, nemcsak a rendezéstől esik el, hanem akár a 2026-os felnőtt világbajnokság selejtezőiről is lemaradhat.

A FIFA egyelőre nem kommentálta a döntését, ugyanakkor a vb-selejtezőin elbukott Argentína már lecsapott az esetleges lehetőségre, s jelezte, hogy beugróként szívesen megrendezi a tornát, egyidejűleg az argentin csapat elfoglalhatná Indonézia helyét a mezőnyben.

Indonézia rendezését már a tavaly októberi stadionkatasztrófa miatt megkérdőjelezték, de akkor a FIFA kiállt az ország mellett.

Borítókép: Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.