időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Változnak a futball szabályai a világbajnok kapus miatt

Magyar Nemzet
2023.03.27. 08:07 2023.03.27. 08:29
Változnak a futball szabályai a világbajnok kapus miatt

A világbajnok argentin válogatott kapusa, Emiliano Martínez mestere annak, hogy miként lehet megzavarni a tizenegyes elvégzéséhez készülő ellenfelet, ám a FIFA a szabálykönyv változtatásával szeretné ezt megakadályozni.

Emiliano Martínez megosztó személyiség, elég csak az argentin válogatott világbajnoki címének a nem túl ízléses ünneplésére gondolni. Ugyanakkor valóban szenzációs kapus, óriási szerepe volt abban, hogy a nemzeti csapata aranyérmet nyerhetett Katarban. Különösen a két büntetőpárbaj megnyerésében elévülhetetlenek az érdemei, az Aston Villa kapusa a Hollandia elleni negyeddöntőben kettő, a Franciarország elleni döntőben egy tizenegyest védett ki. Az eszköztárából nem hiányzik a csibészség sem, mindent megtesz, hogy kizökkentse a labda mögé álló ellenfelet.

Ez feltűnt a FIFA illetékeseinek is, akik szeretnék ezeknek a módszereknek az elejét venni. Arra kérték a Szabályalkotó Testületet, az IFAB-ot, hogy módosítson a szabálykönyvön úgy, hogy július elsejétől a kapusok nem érhessenek hozzá a kapufához és a hálóhoz sem, nem szabad húzni az időt, késleltetni a büntető elvégzését, tilos a tizenegyesrúgót bármiféle módon megzavarni, és mindvégig meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek.

Borítókép: Emiliano Martínez ezentúl nem zökkentetheti ki az ellenfeleket (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.