Messi nyomdokaiban felvidéki magyar fiatal ejti ámulatba a világot

Kedd este már a csoportkör második fordulója kezdődött az U20-as labdarúgó világbajnokságon. Az argentínai eseményen a szlovák válogatott színeiben Szolgai Máté óriási gólt lőtt, de Ecuador később fordított, és 2-1-re nyert. Szolgai Máté mellett is találhatunk magyar neveket a szlovák keretben, de azt nem tudjuk, hogy valamelyikük végül valóban a torna korábbi sztárjai, Lionel Messi vagy Erling Haaland nyomdokaiba lép-e.

2023. 05. 24. 8:01
Szolgai Máté
Fotó: samorin.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

San Juan nem számít az argentin labdarúgó-válogatott első számú otthonának. Az égszínkék-fehérek 2016-ban játszottak itt először, a Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőn gólt lőtt, majd adott két gólpasszt, a másodikból Ángel di María állította be a 3-0-s végeredményt. Hat és fél évvel később ugyanabban az arénában már két meccset játszott az U20-as világbajnokságon a felvidéki magyar tehetség, Szolgai Máté, s mindkettőn betalált Szlovákia színeiben.

Szolgai Máté Justin Cuero ( Lionel Messi )
Szolgai Máté (kékben) végül a gólja ellenére nem lehetett olyan boldog Messi korábbi parádéjának helyszínén, mint az ecuadoriak. Fotó: El Gráfico

– Eddigi pályafutásom legnagyobb sikere az argentínai világeseményen való részvétel – mondta az Új Szónak még a torna előtt a Somorján játszó Szolgai Máté. – Egy álom már valósággá vált, vb-résztvevő vagyok. Itt van előttünk a következő feladat: bízom benne, hogy sikerül továbbmennünk a csoportból.

A továbbjutás szempontjából nem jött jól a kedd éjszakai, Ecuador elleni 2-1-es vereség a szlovákoknak, akiknek így várhatóan a harmadik fordulóban pontot kell szerezniük az eddig százszázalékos Egyesült Államok ellen a továbbjutáshoz, bár akár még szoros vereség esetén is bízhatnának abban a Fidzsi-szigetek elleni 4-0-s siker után, hogy három ponttal és pozitív gólkülönbséggel bekerülnek a négy legjobb csoportharmadik közé.

Az Ecuador elleni vereségért legkevésbé Szolgai okolható, aki óriási góllal szerezte meg a vezetést, a dél-amerikaiak azonban szintén szép találatokkal fordítottak. Az igazi szenzáció persze az lett volna részükről, ha Zambrano a saját térfeléről lő gólt, de akkor a keresztléc megmentette a szlovákokat.

Ha a teljes szlovák keretet megnézzük, nem Szolgai neve az egyetlen, amely kellemesen magyar hangzású. A Fidzsi-szigetek elleni meccsen például így nézett ki a gólszerzők sora: Gazi, Szolgai, Gajdos, Jámbor. A nagyszombati Kósa Sebastian végigjátszotta az Ecuador elleni meccset, míg a kétgólos Szolgai Máté somorjai csapattársa, Csóka Bálint az utolsó pillanatban került az utazók névsorába.

Miért Argentína rendezi a világbajnokságot?

Az U20-as világbajnokságot kétévente rendezik meg, ám a legutóbbi, 2021-es torna elmaradt a világméretű koronavírus-járvány miatt. A megválasztott házigazda, Indonézia kárpótolhatta volna magát az idei vb-vel, ám az országba nem akarták beengedni a selejtező során kvalifikált izraeli válogatottat.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem tűrhette az ezzel kapcsolatos indonéziai vitát és bizonytalanságot, elvette az országtól a rendezés jogát, az U20-as vb-k rekordbajnoka, a hatszoros győztes Argentína pedig kapott az alkalmon, hogy a sikertelen selejtező ellenére, rendezőként az idei világbajnokságon is részt vehessen.

Az argentinok ráadásul még könnyű csoportba is kerültek, két forduló után már biztos a továbbjutásuk, ehhez Üzbegisztánt és Guatemalát kellett legyőznie a csapatnak, amelynek a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Javier Mascherano a szövetségi kapitánya, a keretben pedig ott találjuk a szintén BL-győztes középpályás Fernando Redondo fiát, Federicót.

Messi, Haaland, Szolgai?

A fiatalabb Redondo az első két meccs alapján csak kiegészítő ember az argentin csapatban, amelynek két húzóneve a már tízmillió euróra taksált Máximo Perrone, valamint a még csak tizennyolc éves középpályás, Valentín Carboni. Ők akár a Bajnokok Ligája-döntőben is összecsaphattak volna. Ennek aligha a világbajnoki szereplésük az egyetlen akadálya akadálya, Perrone két meccsen játszott az idényben a Manchester Cityben, így angol bajnoknak mondhatja magát, Carboni hat találkozón, köztük egy BL-csoportmeccsen kapott lehetőséget az Interben.

Azt Lisztes Krisztián esetéből is tudjuk, hogy a fiatalabb futballisták esetében a szokásosnál is komolyabb fenntartásokkal kell kezelni a Transfermarkt által becsült értékeket, nem biztos, hogy a 15 milliós értékkel a sort vezető, egyaránt Chelsea-játékos angol Carney Chukwuemeka és brazil Andrey Santos lesz majd a legnagyobb sztár a vb résztvevői közül.

Az viszont a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető, hogy néhány futballistáról sokat hallunk majd a következő években. A bevezetőben említett Lionel Messi 2005-ben lett az U20-as vb legjobb játékosa és egyben gólkirálya. Utóbbi egyéni trófeát legutóbb, a 2019-es világbajnokságon gyűjtötte be, noha Norvégia kiesett a csoportból. 

A támadó mesterkilencese Honduras ellen persze nem sok esélyt adott a többi fiatal gólvágónak.

A két forduló után kétgólos Szolgai Máté akár még csatlakozhat is a gólkirályok névsorához, de Haalanddal ellentétben neki alighanem szüksége lenne ehhez arra, hogy Szlovákia továbbjusson a négyeséből.

Messi-varázslat San Juanból

 Borítókép: Szolgai Máté már két gólt lőtt a világbajnokságon (Forrás: Samorin.sk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.