Bosszantó hibák, sima vereség és korai búcsú az U17-es Eb-n

A csoportból való továbbjutásához elegendő lett volna, ha a magyar válogatott döntetlenre végez Írország ellen a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon. A feladat nem teljesült, Belvon Attila csapata 4-2-re kikapott, így a csoportja harmadik helyén végzett, nem jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 22:23
null
20230523 Magyarország Írország labdarúgás Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wales elleni 3-0-s győzelem és a Lengyelországtól elszenvedett 5-3-as vereség után Írország ellen lépett pályára a magyar válogatott a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon. Belvon Attila csapata abban a tudatban kezdte a csoportkör harmadik fordulóját, hogy ha nem kap ki Írországtól, akkor a jobb gólkülönbsége miatt marad a második, továbbjutó helyen.

Gyors gólváltással kezdődött a mérkőzés: a negyedik percben egy ír kis szögletet követően képtelen volt felszabadítani a magyar védelem, a vendégek játékosa, Luke Kehir nagy magányában még át is vehette át a labdát, majd hét méterről az alsó sarokba lőtt. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre: Molnár oldalról befelé kanyarodó szabadrúgása után a menteni igyekvő ír védő, Jake Grante a saját kapujába fejelt a hetedik percben.

A második ír gól előtt alászaladt a labdának a válogatott kapusa  Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Bő negyedóra után újabb gólt szerzett Írország: ezúttal is szögletből. Orazi jobb oldali, jobblábas szöglete után nehezen tudta kiszámítani a labda ívét Yaakobishvili Áron kapus, a labda mindenki, többek között három (!) magyar játékos feje fölött is áthullott. Mason Melia jókor volt jó helyen, az ír játékos fél (!) méterről, a kapu jobb sarka elől a léc alá fejelte a labdát.

Nem tudtak minek örülni a magyar játékosok      Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Még nem volt vége a magyar mélyrepülésnek: egy védelmi megingást kihasználva a pontosan érkező Mehia használt ki, és a rosszul helyezkedő Yaakobishvili mellett (alatt) a kapuba lőtte az írek harmadik gólját.

Az első félidő 3-1-es ír vezetéssel ért véget. Legfeljebb abban lehetett bízni, hogy Wales és Lengyelország ellen is szerzett három találatot a magyar válogatott. A szünet után két további magyar gól magyar továbbjutást jelentett volna.

Varga Zétény sem játszott kiemelkedően az írek ellen          Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Belvon Attila cserélt a második félidőre: Fenyő Noah helyett Szabó Szilárd érkezett a folytatásra. A második félidő elején mutatott némi aktivitást a magyar válogatott, de a védelme továbbra is igen sebezhető maradt. A 62. percben jött az újabb ír gól: Orazi vitte a labdát a tizenhatos előterében, három magyar játékos is csak üldözte, a vendégek játékosa előzékenyen lekészítette a labdát az érkező Kehir elé, és ő belsővel nagy gólt lőtt a magyar kapuba. Eldőlt.

A 71. percben Kern Martin, a csapatkapitány szépített egy szöglet után, a Puskás Akadémia középpályása közelről az alsó sarokba fejelt. A hajrában végképp lerendezhette volna a meccset Írország, Kehirnek meg lehetett volna a mesterhármas, de nagy helyzetben hibázott az ír középpályás. Az eredmény már nem változott, Írország 4-2-re nyert.

A magyar válogatott Wales legyőzése után két vereséget szenvedett, Lengyelországtól 5-3-ra, Írországtól 4-2-re kapott ki, ezzel a csoportja harmadik helyén zárt, és kiesett a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon.

U17-es Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló: Magyarország–Írország 2-4 (1-3), Felcsút, Pancho Aréna, gólszerző: Grante (öngól, 7.), Kern (71.), illetve Kehir (4., 62.), Mehia (24., 30.). A csoport másik mérkőzésén: Wales–Lengyelország 3-0. Az A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Írország 6, 3. Magyarország 3, 4. Wales 3.

Borítókép: Az írek örülhettek a Pancho Arénában (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.