Szenzációs magyar csúcs, Eb-döntőbe jutott a 4x400-as váltónk

Molnár Attila nem sokat pihenhetett, a hétfő esti döntője után kedd délelőtt már a magyar 4x400-as váltó befutóembere volt az elődöntőben. A teljes magyar csapat szenzációsan futott, a Steigerwald Ernő, Enyingi Patrik, Wahl Zoltán, Molnár Attila összeállítású staféta megdöntötte az országos csúcsot, és magabiztosan jutott be a római atlétikai Európa-bajnokság döntőjébe.

2024. 06. 11. 11:05
Molnár Attila 400 méter Róma atlétika Európa-bajnokság BREDAU, Jean Paul; SPITZ, Lionel
Molnár Attila hatodik helyen végzett a 400 méter Eb-döntőjében Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a budapesti világbajnokságon is megdőlt a magyar csúcs férfi 4x400 méteres váltóban, de akkor a Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállítású négyesnek így sem volt esélye a döntőre. A római Európa-bajnokság már jobb esélyt kínált, de így is bravúr volt, ahogy magabiztosan, helyezéssel jutott döntőbe a magyar csapat, amelybe a tavalyi vb-hez képest Kovács helyett Enyingi Patrik került be.

MOLNÁR Attila Atlétikai Eb Róma
Molnár Attila az egyéni finálé után a váltóval is döntőt futhat Rómában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Steigerwald rajtolt, az ötödik helyen adta át a botot Enyingi Patriknak, aki viszont a legjobb időt teljesítette a második emberek közül, s felhozta a magyar csapatot a második helyre. Wahlt a britek és a hollandok is megelőzték, így Molnár Attila előtt adott volt a feladat: a biztos döntőhöz előznie kellett.

Molnár Attila volt a leggyorsabb az első váltó elődöntőben

A magyar csúcstartónak segített, hogy a hollandokat kissé akadályozták a britek, de nem ezen múlt, hogy az egyéni 400 méteres döntőben hatodikként zárt Molnár Attila megelőzte a narancsosok befutóemberét.

A magyar futó repülőrajttal 43,98 másodperc alatt teljesítette a maga 400 méterét, ami az egész futam legjobb ideje volt.

A magyar váltó 3:02,09-es új országos csúccsal a harmadik helyen végzett a futamban, ami döntőbe jutást ért. A finálét az Európa-bajnokság zárónapján, a szerda esti programban rendezik.

Molnár Attila: Hívott a haza

Addig Molnárnak is van ideje a pihenőre, ha már az egyéni döntője és a váltó kedd délelőtti elődöntője között nem sok volt.

– Amikor hajnali kettőkor értem a szállásra a doppingvizsgálat után, akkor nem gondoltam volna, hogy futok a váltóban. De hívott a haza. Az élet nem kívánságműsor, de minden jó, ha vége jó – nyilatkozta az M4 Sportnak a magyar futó.

Molnár Attila ezúttal is erősen kezdett, ahogy szokott egyéni versenyein is, s ezen a taktikán nem is tervez változtatni.

– Elégedett vagyok, megfelelő úton haladok az olimpiára. Úgy kell fejlesztenünk tovább, hogy egyre kevesebb maradjon a távból hátra, mire elfogy az erőm, s aztán pont a 400-as vonalon fogyjon ki a tankom. A döntőben csak magamra figyeltem, kizártam minden mást, nem láttam senkit, csak néha a mellettem futót, mert az volt a célom, hogy magamat legyőzzem. Minden sportolónak azt kívánom, hogy ki tudja zárni a külső körülményeket – mondta Molnár Attila.

A váltó befutóembereként erre persze nincs lehetősége, de az elődöntőben bizonyította, hogy mezőnyben is jól teljesít.

Két további váltónk is érdekelt volt a kedd délelőtti programban, a női 4x100-as egység Takács Boglárka nélkül, Csóti Jusztina, Kocsis Anna, Kerekes Gréta, Sulyán Alexa összetételben 43,70-es idővel a tizenegyedik, a Kriszt Sarolta, Mátó Sára, Kéri Bianka, Simon Virág összeállítása női 4x400-as staféta 3:31,28-as eredménnyel a tizenötödik helyen zárta az Eb-t.

Női távolugrásban és férfi gerelyhajításban sem lesz magyar döntős. Előbbi számban Bánhidi-Farkas Petra 6,46 méteres ugrással a huszadik, Nguyen Anasztázia 6,32-es eredménnyel a huszonötödik helyen zárta a keddi selejtezőt, utóbbiban Rivasz-Tóth Norbert 71,32-es dobással huszonnegyedik, Herczeg György 65,00 méterrel huszonhetedik lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.