Antifasiszta szlogennel fújták meg a franciák a harci kürtöt az Eb-elődöntő előtt

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon ma este 21 órakor Münchenben játsszák az első elődöntőt, az Allianz Arénában a spanyol és a francia válogatott csap össze (21.00, tv: M4 Sport). A francia sportnapilap, a L’Equipe a címlapján a spanyol polgárháborúban elhíresült antifasiszta jelmondattal fújta meg a harci kürtöt: No pasarán! – azaz Nem fognak áttörni!

2024. 07. 09. 8:24
UEFA EURO 2024 - MD-1 France
Mike Maignan a francia válogattt hétfő edzésén Fotó: EPA/Anna Szilagyi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Nem fognak áttörni!” kifejezés első híres elhangzásaként a Wikipédia az első világháború 1916-os verduni csatáját hozza fel, és Robert Nivelle tábornoknak tulajdonítja – Ils ne passeront pas. A németek nem is tudták áttörni a francia védelmet, pedig tíz hónapon keresztül próbálkoztak. A spanyol változat, a „No pasarán” viszont jóval ismertebb. A spanyol polgárháborúban (1936–1939) a baszk származású Dolores Ibárruri, a Spanyol Kommunista Párt egyik alapítója 1936. július 19-én az Unión Radio Madrid mikrofonja előtt mondott beszédében hangzott el. A „No pasarán!” nemzetközi antifasiszta jelmondattá vált, s máig így használják baloldali politikai körökben. 1939-ban azonban Madrid elesett, ott bizony áttörtek Francisco Franco tábornok csapatai, aki diktátorként haláláig, 1975-ig irányította az országot.

 Upamecano, Maignan, Saliba, elöl pedig Hernández és Koundé 

A francia sportnapilap, a L’Equipe a mai címlapján elővette a jelmondatot, felette pedig összekapaszkodva láthatjuk a francia válogatottból Maignan kapust, mellette Upamecano és Saliba feszít, előttük pedig Hernández és Koundé látható – vagyis a komplett francia védelem, amely eddig csak egy gólt kapott a tornán.

 

Még csak Mbappé talált be, ő is 11-esből

No, persze, ha ezen a védelmen nem is törnek át a spanyolok sem, ott a nagy kérdés, hogy mire mennek Didier Deschamps szövetségi kapitány támadói? Mert a franciák az Eb-n eddig egyetlen akciógólt sem szereztek az öt meccsükön! Kylian Mbappé egyszer 11-esből talált be, az ellenfelek két öngólja segítette őket, a negyeddöntőben pedig 11-es párbajban ejtették ki a portugálokat.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.