Továbbjutnak a magyar csapatok? Lisztes és Vanczák válaszolt

Egy magyar csapat a főtáblára jutásért küzd ma este az Európa-ligában, kettő pedig a Konferencialigában. A Ferencváros, a Paks és a Puskás Akadémia egykori játékosai, Lisztes Krisztián és Vanczák Vilmos a várakozásaikról nyilatkoztak.

2024. 08. 29. 11:55
A Ferencváros zsinórban hatodszorra lesz főtáblás, de idén a Puskás Akadémia és a Paks is csatlakozhat a zöld-fehérekhez Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai labdarúgókupák jelenlegi, 1992-től bevezetett selejtezős lebonyolítási rendszerében még sosem fordult elő, hogy egynél több magyar csapat szerepelt a mezőnyben. Most egy hajszálra vagyunk attól, hogy kettő, de akár három klub is megmutathassa magát a nemzetközi porondon az ősszel, hiszen a Ferencváros sorozatban hatodszorra is főtáblára jutott, már csak az a kérdés, hogy az Európa-ligában vagy a Konferencialigában lesz-e érdekelt majd, de a selejtezők utolsó éjszakáján, a rájátszásban még a Paks és a Puskás Akadémia is versenyben van a Kl-helyekért.

KEAN, Moise; GOLLA, Wojciech
A Puskás Akadémia játékosai nagy csatát vívtak a firenzeiekkel az első mérkőzésen Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

Mit versenyben van, az első mérkőzések eredményeit nézve mindhárom gárdának van esélye a továbbjutásra, döntetlenek után várják a csütörtöki visszavágókat. A Paks és a Puskás Akadémia ráadásul az idegenbeli 2-2, illetve 3-3 után most otthon fogadja a cseh Mladá Boleslav és az olasz Fiorentina csapatát, míg a Ferencváros Boszniában, a Borac Banja Lukánál vendégeskedik a hazai 0-0-t követően.

Egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, de a korábban a Ferencvárosnál és a Paksnál is megfordult Lisztes Krisztián bízik benne, hogy sikerrel járnak.

– Mindhárom csapatra nagyon nehéz mérkőzés vár, izgalmas visszavágókra van kilátás. Nehéz lenne az első meccs után bármelyik csapatot esélyesként kiemelni, attól függetlenül, hogy a Puskás és a Paks is idegenben ért el döntetlent, viszont mindkét gárda ellenfele hihetetlenül jó. A Fradinak is nehéz dolga lesz, mivel hazai pályán nem sikerült előnyhöz jutnia. Biztos vagyok benne, hogy Boszniában nagyon felfokozott hangulatban fog a Ferencváros pályára lépni. Összességében nagyon bízom a magyar klubokban – nyilatkozta az Origónak a 49-szeres válogatott labdarúgó.

 

Lisztes jó véleménnyel van a Paksról, amelytől már korábban is láttunk csodát.

– A Paks azért évek óta bizonyítja az erejét, a tavalyi eredményei is, kiemelve a kupagyőzelmet, ezt bizonyították, ráadásul igazi kupaspecialista Bognár György csapata. Olyan egységet, egy olyan erőt érzek náluk, amit anno én is átéltem a klubnál. Nagyon jó közösség, hihetetlenül összetartó csapat. Most mindenki együtt van, a vezetőség, a csapat, a szurkolók. A Kl-főtáblára jutás bravúr lenne a Pakstól, de nem kizárt, hogy sikerülhet. Láttunk már csodákat ettől a paksi csapattól – emlékeztetett.

Ez lehet a Puskás Akadémia esélye Vanczák szerint

Vanczák Vilmos úgy látja, a Fradi megoldja a mai feladatot, a Paks mérkőzésén pedig döntő lesz, hogy melyik csapat védekezik jobban. Egykori csapatát, a Puskás Akadémiát sem írná le a visszavágó előtt.

– A Puskásnak van a legnehezebb feladata, de ennek ellenére van esélye azok után, hogy jó eredményt ért el idegenben is. Ez egy más meccs lesz, de szerintem otthon is meg lehet lepni a Fiorentinát, és ha így lesz, akkor megvan az esély a továbbjutásra. A Puskás a maximumot nyújtotta Firenzében, azért is alakulhatott így a meccs, ez kellene átmenteni a visszavágóra, de nem szabad elfelejteni, mennyire erősek az olaszok. Jó lenne, ha esetleg egy kontratámadásból megint meg tudnák szerezni a vezetést, utána pedig jó védekezéssel csodát is lehetne tenni. Már csak azért is, mert a Fiorentina még csak most kezdte a bajnokságot, talán bízhatunk benne, hogy még nem annyira vették fel a ritmust – mutatott rá a 80-szoros válogatott labdarúgó.

Európa-liga, play-off, 2. mérkőzés:
Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros 21.00 (tv: M4 Sport)
az első mérkőzésen: 0-0

Konferencialiga, play-off, 2. mérkőzés:
Paks–Mladá Boleslav (cseh) 19.00 (tv: M4 Sport+)
az első mérkőzésen: 2-2

Puskás Akadémia–Fiorentina (olasz) 21.00 (tv: M4 Sport+)
az első mérkőzésen: 3-3

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.