Ennyit kereshet a Ferencváros, a Paks és a Puskás Akadémia

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy három magyar csapat szerepeljen egy-egy nemzetközi kupasorozat főtábláján, de ma valóra válhat ez az álom. Ehhez az kell, hogy az első mérkőzések döntetlenjei után a Ferencváros idegenben, a Paks és a Puskás Akadémia otthon kiharcolja a továbbjutást, és ezzel az Európa-liga, illetve a Konferencialiga mezőnyébe kerüljön. Utóbbi kettő esetében ez történelmi eredmény lenne.

2024. 08. 29. 4:55
20240822 1010-at
A Ferencváros a múlt héten nem tudott mit kezdeni a bosnyákokkal Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros már visszatérő szereplője az európai kupasorozatoknak, a magyar bajnok sorozatban hatodszor is ott lesz a Bajnokok Ligája, az Európa-liga vagy a Konferencialiga mezőnyében. A BL idén már nem játszik a zöld-fehéreknek, ez a Midtjylland elleni párharc során eldőlt, de a második számú El főtáblája még elérhető – ehhez az előző meccséhez képest javulnia kellene a Fradinak.

UEFA Europa Conference League qualifying play-offs - Fiorentina vs Puskas Akademia
Nagy Zsolt és a Puskás Akadémia sokkolta a Fiorentinát a Konferencialiga rájátszásában Fotó: EPA/Claudio Giovannini

Bár 0-0-ra végződött a párharc hazai felvonása, tehát semmi sincs veszve, Kubatov Gábor klubelnök gyenge döntetlenként jellemezte a Borac Banja Luka elleni mérkőzést, a Ferencváros szurkolói pedig füttykoncerttel hozták a játékosok tudtára, hogy nem voltak elégedettek a produkciójukkal. Pascal Jansen akkor elismerte, jogos volt a drukkerek reakciója, csapata lassú játéka az ellenfélnek kedvezett. 

A továbbjutást a boszniai pokolban kellene kiharcolnia a Ferencvárosnak, Srdan Grahovac, a Borac Banja Luka csapatkapitánya szerint ugyanis lángba borulnak majd a lelátók a 21 órakor kezdődő mérkőzésre. 

Történelmi tettre készül két magyar csapat

Amennyiben a zöld-fehérek nem járnak sikerrel, a Konferencialiga csoportkörében találják majd magukat. Számukra ez hatalmas csalódás lenne, két magyar csapatnak viszont hatalmas örömöt jelentene, ha a Kl főtábláján szerepelne, hiszen korábban a Paks és a Puskás Akadémia sem jutott csoportkörbe a nemzetközi kupaporondon.

A hármasból elsőként, ma 19 órakor a Paks lép pályára, amely a múlt héten Böde Dániel vezérletével hátrányból fordított, és 2-1-es állásnál várta a hármas sípszót a Mladá Boleslav otthonában. Kevésen múlott, hogy nem győztesen távozott Bognár György gárdája, a csehek egyenlítő találata ugyanis a 97. percben született, szabadrúgásból.

A Paks mellett a Puskás Akadémia is otthon harcolhatja ki a helyét a Konferencialiga csoportkörében. A rájátszásban érdekelt három magyar gárda közül látszólag a felcsútiaknak volt a legkevesebb esélyük a továbbjutásra, szimplán azért, mert egy patinás ellenfél várt rájuk. Hornyák Zsolt fiainak viszont sikerült meglepniük az előző kiírásban a Kl döntőjébe jutott Fiorentinát, és 12 perc után már kétgólos volt az előnyük. A firenzei csapat aztán felocsúdott a pofonból, 3-2-re már az olaszok vezettek, ám Nagy Zsolték nem adták fel, és a 89. percben egyenlítettek.

A fogadóirodáknál a Ferencváros esélyes a továbbjutásra

Csapatának ugyan a múlt héten sikerült meglepnie a Fiorentinát, Hornyák Zsolt nem bízta el magát a ma 21 órakor kezdődő mérkőzés előtt. Továbbra is az olasz klub számít a párharc esélyesének, a fogadóirodák szerint legalábbis mindenképpen. A Paks és a Mladá Boleslav összecsapásából utóbbi jöhet ki jobban, míg az El-szereplésért zajló Borac Banja Luka–Ferencváros párharcot a fogadóirodák várakozásai alapján a magyar bajnok fogja megnyerni.

Mennyi pénzt kereshetnek a továbbjutó csapatok?

Mint ismert, ettől az idénytől megújul az európai kupasorozatok első szakasza. Harminchat-harminchat csapat vesz részt a főtáblán, vagyis az úgynevezett bajnoki szakaszban, ide, vagyis az Európa-liga, illetve a Konferencialiga mezőnyébe szeretne bekerülni a Ferencváros, a Paks és a Puskás Akadémia. 

Ha az anyagiakat nézzük, sokat veszített azzal a Ferencváros, hogy nem a Bajnokok Ligája mezőnyében szerepelhet az ősszel. A BL első szakaszában részt vevő csapatok ugyanis minimum – bónuszok nélkül – 18,62 millió euróval (7,3 milliárd forinttal) gazdagodnak. Az Európa-ligája főtáblásai ehhez képest „csak” 4.31 millió eurót (közel 1,7 milliárd forintot) tesznek zsebre, tehát hatalmas a különbség. Ha pedig ma este nem jár sikerrel a Borac Banja Luka ellen a Fradi, akkor a Konferencialiga főtábláján folytatja. A Kl-ben még alacsonyabb a díjazás, fejenként 3,17 millió eurót (nagyjából 1,2 milliárd forintot) kapnak a 36-os mezőny tagjai – vagyis jó esetben a Paks és a Puskás Akadémia is.

 

Európa-liga, play-off, 2. mérkőzés:
Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros 21.00 (tv: M4 Sport)
az első mérkőzésen: 0-0

Konferencialiga, play-off, 2. mérkőzés:
Paks–Mladá Boleslav (cseh) 19.00 (tv: M4 Sport+)
az első mérkőzésen: 2-2

Puskás Akadémia–Fiorentina (olasz) 21.00 (tv: M4 Sport+)
az első mérkőzésen: 3-3

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.