Lylest is megfertőzte Duplantis – a világ leggyorsabb embere összecsap az NFL leggyorsabb futójával

Úgy tűnik, hogy a rúdugrás királya, Armand Duplantis és a 400 méteres gátfutás olimpiai bajnoka, Karsten Warholm hagyományt hozott létre a különleges párbajával, miután összecsaptak egymással 100 méteres síkfutásban. Máris akadt követőjük, mégpedig a rövidebbik sprinttáv olimpiai és világbajnoka, Noah Lyles és az NFL leggyorsabb futója, Tyreek Hill személyében. A szókimondó, ám szélvészgyors atléta ugyanis bejelentette, elfogadja az amerikai focista kihívását, és összecsap vele 60 méteren. Mielőtt bárki legyintene kettejük összecsapására, gyorsan jegyezzük meg, Hill nyert már atlétikai versenyt az említett távon.

2024. 09. 20. 12:57
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Noah Lyles szívfacsaró gesztusa a halott edzőjének, miután megnyerte a 100 méteres síkfutás, az olimpiai királyszám döntőjét Párizsban. Fotó: EPA/YOAN VALAT
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Armand Duplantis és Karsten Warholm már egy évvel ezelőtt megegyezett róla, hogy összecsap egymással 100 méteren, és nemrég, a Gyémánt Liga forduló előestéjén végre sor került a nagy csatára. A két olimpiai bajnok mindent beleadott, a svéd rúdugró és a norvég gátfutó is egyéni csúcsot futott a távon, végül Duplantis nyakába került az arany a zürichi különleges versenyen. Warholm egyéni csúcsa 10.49, míg Duplantisé 10.57 volt, ám most hiába javított a rekordján a norvég is, aki egészen pontosan 10,47-et futott, elmaradt Duplantistól. A rúdugrókirály jó rajt után végig vezetett, és 10,37 másodperces időt repesztett.

Saint-Denis, 2024. augusztus 4.
Az amerikai Noah Lyles (b), ünnepel, miután megnyerte a férfi 100 méteres síkfutás döntõjét a saint-denis-i Stade de France-ban 2024. augusztus 4-én. olimpia 2024
Noah Lyles szereti a különleges dolgokat, így elfogadta az NFL leggyorsabb futójának a kihívását. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Különleges versenyükre nemcsak a nézők figyeltek fel, hanem a sportolók is, és rövidesen sor kerülhet a következő összecsapásra is. A szókimondó, az NBA sztárjait megjegyzéseivel teljesen kibuktató – a 2023-as budapesti vb-n például közölte, hogy ő igazi világbajnok a kosarasokkal szemben – 100 méteres olimpiai és világbajnok Noah Lyles bejelentette: elfogadta az NFL leggyorsabb futójátékosának, Tyreek Hillnek a kihívását, és rövidesen összecsapnak majd 60 méteres síkfutásban. Azt már eddig is tudtuk, hogy Lyles nem hátrál meg a kihívásoktól.

Lyles párizsi győzelmével az Egyesült Államok visszaszerezte az olimpiák rövidebb sprinttávjának olimpiai aranyát, ráadásul éppen húsz éve vártak erre a pillanatra az amerikaiak, egész pontosan Justin Gatlin 2004-es athéni olimpián aratott győzelme óta. Sokan azt mondják, kissé komolytalan lesz ez a párbaj, ugyanis a világ leggyorsabb sprintere egy olyan emberrel versenyez majd, aki legyen bármilyen gyors a pályán, mégis csak egy amerikai focista, nem pedig atléta, akiből ráadásul hiányzik a profi sprinterek csúcssebessége.

Lyles elismerte, hogy a Miami Dolphins játékosa gyors, és arról sem feledkezett meg, hogy Hill megnyert egy 60 méteres versenyt a 2023-as USATF Masters Indoor Championships 25–29 éves korosztályban, azaz a rekortánon sem éppen lassú. Ráadásul 60 méteren igazi atlétákat győzött le meglepő fölénnyel. Lyles egyébként kiállt Hill mellett, akit az elmúlt héten a miami rendőrök rángattak ki az autójából a Buffalo Bills elleni meccs előtt.

– Senkinek sem szabadna ilyet átélnie, amit neki kellett a körülményektől függetlenül elszenvednie. Mindannyian emberek vagyunk, és úgy is kell bánni velünk – hangsúlyozta a sprinter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.