Maraton: korszakos világcsúcs született vagy a folyamat közepén járunk?

Vasárnap új dimenzióba lépett a női maratonfutás világcsúcsa. A kenyai Ruth Chepngetich 2:09:56 órára javította a rekordot Chicagóban, ezzel visszaszerezte a csúcsot hazájának és a chicagói pályának is. Chepngetich sikerét honfitársa, a férfi világcsúcstartó Kelvin Kiptum emlékének ajánlotta, aki idén hunyt el autóbalesetben.

2024. 10. 15. 5:20
maraton világcsúcs  Chicago Marathon
Ruth Chepngetich Kenya
Ruth Chepngetich büszke rá, hogy visszaszerezte a világcsúcsot Kenyának Fotó: Reuters/Patrick Gorski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még álomhatárnak is alig lehetett nevezni, annyira távolinak tűnt a 2:10 órán belüli maratonfutás a női atlétáknak. Az etióp Tigst Assefa tavaly Berlinben több mint két perccel döntötte meg a korábbi rekordot, amikor 2:11:53 óra alatt ért célba. Mégsem lett abból az időből korszakos csúcs, vasárnap ugyanis Chicagóban a kenyai Ruth Chepngetich 2:09:56 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot.

Az, hogy Chepngetich világcsúcsot ért el, semmiképpen sem előzmények nélküli. A harmincéves kenyai futónő 2019-ben, Dohában világbajnoka lett a klasszikus versenyszámnak, majd 2021-ben és 2022-ben is megnyerte a legrangosabb (major) maratonik közé tartozó chicagói versenyt. Utóbbi sikere alkalmával Chepngetich kis híján világcsúcstartó lett, mindössze tizennégy másodperccel maradt el honfitársa, Brigid Kosgei 2019-ben felállított rekordjától (2:14:04). Ezt a csúcsot végül Assefa döntötte meg, az övét pedig most Chepngetich.

Hogyan dőlt meg a női maratonfutás világcsúcsa?

A kenyai versenyző vasárnap alaposan bekezdett Chicagóban, fél távnál 1:04:16 volt a részideje, amivel a félmaratoni örökrangsorban az ötödik helyen állna. Ekkor még úgy-ahogy közel volt hozzá az etióp Sutume Asefa Kebede, de már kezdett világossá válni, hogy nem Chepngetich győzelme, hanem a világcsúcsdöntés a kérdéses – Kebede végül több mint hét perc hátrányban ért be a második helyen.

Bár a táv második felére Chepngetich minimálisan visszaesett, ezúttal nem másodperceken múlt a rekorddöntés, mint két évvel ezelőtt.

A kenyai futónő hihetetlen, 2:09:56-os idejénél a férfiak versenyében is mindössze kilencen futottak jobbat Chicagóban.

– Nagyszerűen érzem magamat. Büszke vagyok, valóra vált az álmom. Sokat küzdöttem, s eközben a világcsúcs járt a fejemben. A rekord visszatért Kenyába, ezt a világcsúcsot Kelvin Kiptumnak ajánlom – mondta bravúros sikere után Ruth Chepngetich, aki Kenya mellett Chicagónak is visszaszerezte a rekordot. Tavaly az amerikai városban futotta az azóta is fennálló férfivilágcsúcsot Kelvin Kiptum (2:00:35), ám a kenyai csodafutó idén februárban, mindössze huszonnégy évesen elhunyt autóbalesetben, mielőtt megpróbálhatta volna áttörni a kétórás álomhatárt.

Remélhetőleg hasonló tragédia nem befolyásolja majd a női világcsúcs további alakulását. A futócipők forradalmi javulásával azonban így is nehéz megjósolni, hogy meddig javulhat még a rekord. 2022 ősze előtt Kosgei mellett a brit Paula Radcliffe (2:15:25) volt az egyetlen, aki 2:17-en belül teljesítette a maratoni távot, az elmúlt bő két évben tizennégy futó csatlakozott hozzájuk. S ha figyelembe vesszük, hogy az örökranglista harmadik helyén álló, idén Párizsban Assefa előtt olimpiai bajnoki címet szerzett Sifan Hassan eddigi sikereit úgy érte el maratonfutásban, hogy mellette rövidebb számokra is készült, akkor a közeljövőben akár Chepngetich most felállított csúcsa is veszélyben foroghat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.