Tragédia: huszonnégy évesen elhunyt a világcsúcstartó

Sokkoló hír rázta meg a sportvilágot az éjjel. Autóbalesetben elhunyt a maratonfutás világcsúcstartója, a huszonnégy éves Kelvin Kiptum. A kenyai klasszis tavaly Chicagóban állította fel a 2:00:35 órás rekordot, s idén Rotterdamban a kétórás álomhatár áttörése lett volna a célja.

2024. 02. 12. 8:43
Kelvin Kiptum
Fotó: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelvin Kiptum pályafutásának érdemi része alig több mint egy éve kezdődött, a huszonnégy éves sportoló halálával mégis egy óriási hőst veszített el az atlétika. A kenyai futó 2022 decemberében teljesítette az első maratoniját, s rögtön megközelítette az addigra már legendás honfitárs, Eliud Kipchoge néhány hónappal korábban futott, 2:01:09 órás világcsúcsát. Kiptum tavaly két kiemelt maratonit nyert meg, Londonban, majd Chicagóban, s utóbbi győzelmekor 2:00:35 órára javította a rekordot.

Miután Kipchoge 2019-ben váltott irammenőkkel, steril körülmények között már teljesítette két órán belül a 42,195 km-t, a tavalyi év alapján úgy tűnt, hogy Kiptum lehet az, aki versenyen töri át az álomhatárt, sőt a futó már ki is mondta, hogy az idei rotterdami maratonon a hitelesíthető világcsúcsot két óra alá vinné.

Mindez azonban már csak álom marad, ugyanis vasárnap éjszaka Kiptum elveszítette az uralmát az autója fölött, s a baleset helyszínén meghalt, ahogy vele utazó edzője, a ruandai Gervais Hakizimana is. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint még egy nő is utazott a kocsiban, őt kórházba szállították.

Míg a közelmúlt nagy maratonfutói rendre a pályán elért sikerek után váltottak a klasszikus távra, Kiptum azért kezdett maratonfutással, mert még ahhoz sem volt elég pénze, hogy eljárjon pályaedzésekre.

 

Kelvin Kiptum személyében igazi hős távozott

Kelvin Kiptum villámkarrierje épp olyan hirtelen ért véget, mint ahogy elkezdődött. Az atlétikában azonban lényegében egyetlen év alatt is kitörölhetetlen nyomot hagyott.

– Hihetetlen sportoló hihetetlen örökséggel, nagyon hiányozni fog – reagált a halálhírre a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe, míg a korábbi kenyai miniszterelnök, Raila Odinga kiemelte, hogy az ország egy igazi hőst veszített el.

 

Borítókép: Kelvin Kiptum és a világcsúcs – ez volt a klasszis utolsó versenye (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.