A címvédő ellen kezdi az Eb-selejtezőket a válogatott

A csapat elsőként február 20-án, csütörtökön 18 órakor Szlovéniát fogadja Szombathelyen, majd 23-án magyar idő szerint 17 órakor Ukrajna ellen játszik Zaporizzsjában.

2020. 02. 17. 10:34
null
Fotó: Pajor-Gyulai László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten megkezdi a selejtezőket a 2021-es Európa-bajnokságra a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Ivkovics Sztojan együttese Ausztriával, a címvédő Szlovéniával és Ukrajnával került egy csoportba, és a selejtezők végén az első három helyezettje jut ki a német, cseh, olasz és grúz közös rendezésű kontinenstorna 24-es mezőnyébe. A csapat elsőként február 20-án, csütörtökön 18 órakor Szlovéniát fogadja Szombathelyen, majd 23-án magyar idő szerint Ukrajna ellen játszik Zaporizzsjában.

A ma délelőtti kecskeméti sajtótájékoztatón Horváth Péter csapatvezető Szalay Ferenc elnök nevében mondta el, hogy az utóbbi nyolc évben Ivkovics Sztjannal nagy utat járt be a válogatott. Akkor rossz hangulat vette körül a csapatot, sok játékos nem is akart benne lenni, mára viszont mindenki szívesen jön, megtiszteltetés a meghívás ténye is. Ráadásul a 2015-ös Eb-selejtezők óta jönnek az eredmények is, a válogatott kijutott a 2017-es Európa-bajnokságra, ott jól szerepelt, és kiválóan helytállt az egy éve véget ért világbajnoki selejtezőkön is. A szövetség elnöksége ezért hálás Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánynak, és reális esélyt lát arra, hogy Magyarország ismét Eb-résztvevő lesz.

A játékosokat Váradi Benedek képviselte, aki megerősítette, hogy mindenki alig várja a válogatott edzőtáborait: – Jó ilyenkor kizökkenni a klubmeccsek hétköznapjaiból, és az is vonzó, hogy komoly feladatokat kell megoldanunk. Szlovénia címvédőként különösen veszélyes ellenfél, Ukrajnában sem lesz könnyű dolgunk, de remélem, sikerül jó rajtot vennünk.

Fotó: Pajor-Gyulai László

Sztojan Ivkovics – aki a felmondási idejét töltve vezeti ezen a két meccsen a válogatottat – először az helyszínválasztást indokolta meg: Szombathely a magyar férfi kosárlabda fellegvára, közel van Zalaegerszeg és Körmend, ahol szintén roppant népszerű a sportág, tehát a válogatott egy egész régiót szeretne kiszolgálni.

– Keller Ákos ma délután érkezik, a keret többi tagja itt van és harcra kész – folytatta. – Azok a játékosok, akik korábban nem elfogadható módon lemondták a válogatottságot, ezúttal sem kaptak meghívót. Szabó Zsolt esete annyiban különbözik, hogy ő öt éve indokoltan maradt távol, most szükségünk van rá, és az első szóra igent mondott. Tóth Norbert ezúttal nem került be a keretbe, de azt mondta, ha mégis szükség lenne rá, két órán belül itt van Kecskeméten. A szlovénok nem a legerősebb keretükkel érkeznek, hiányoznak az NBA-s sztárjaik, de így is nagyon jó csapatot alkotnak. Agresszívek, kívülről remekül dobnak, csak hasonló agresszivitással lehet ellenük esélyünk. Ukrajna keretéből heten magasan jegyzett bajnokságokban játszanak, idegenben nagyon nehéz meccsre számítok, itthon viszont majd le kell győznünk, akárcsak Ausztriát mindkétszer, és akkor ott lehetünk jövőre az Eb-n.

A magyar válogatott kerete: Pongó Marcell (Nürnberg, német), Pallai Tamás (Szolnok), Allén Rosco (Gunma Crane Thunders, japán), Keller Ákos (Orlandina Basket, olasz), Vojvoda Dávid (Reggio Emilia, olasz), Szabó Zsolt (ZTE), Benke Szilárd (Szombathely), Valerio-Bodon Vincent (Paks), Fazekas Máté (Orange Academy Ulm, német), Ferencz Csaba (Körmend), Horti Bálint (Pécsi VSK), Lukács Norbert (Alba Fehérvár), Perl Zoltán (Szombathely), Filipovity Márkó (Szombathely), Váradi Benedek (Szombathely), Govens Darrin (Alba Fehérvár).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.