A hős kapitányt Eriksen drámája miatt kellett lecserélni

Megrázó jelenet szakította félbe a labdarúgó Európa-bajnokságon a Dánia–Finnország mérkőzést. Christian Eriksent a pályán kellett újraéleszteni. Csapattársai végül befejezték a találkozót, de kikaptak a trauma után.

Magyar Nemzet
2021. 06. 13. 6:50
Hjulmand büszke csapatára
Az újrakezdés előtt Fotó: Wolfgang Rattay Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Megrázó jelenet szakította félbe a labdarúgó Európa-bajnokságon a Dánia–Finnország mérkőzést. Christian Eriksent a pályán kellett újraéleszteni. Csapattársai végül befejezték a találkozót, de kikaptak a trauma után.

Kasper Hjulmand, Dánia szövetségi kapitánya könnyeivel küszködött a mérkőzés után. Az egész futballvilág számára megrázó volt, amikor a gyepre rogyott, de a családja mellett a csapattársait sokkolhatta legjobban az eset.

– A játékosok közül többen a padlóra kerültek érzelmileg. A következő napokban a csapat körüli pszichológusoknak sok dolguk lesz a trauma után – mondta Hjulmand, aki azt is elmondta, miért döntött a csapata a folytatás mellett.

– Két lehetőség állt előttünk: befejezzük a meccset este, vagy vasárnap délután visszatérünk a pályára. A játékosok nem tudták elképzelni, hogy egy éjszaka után, amelyen biztosan nehezen alszanak majd, másnap ismét pályára lépjenek. Jobb volt túl lenni az egészen.

A dánok az újrakezdés előtt Fotó: MTI/EPA/Reuters/Wolfgang Rattay

Bár a találkozó több mint másfél órás szünet után folytatódott, ennyi idő nem volt mindenkinek elég ahhoz, hogy függetlenítse magát az eseményektől. A csapatkapitány, Simon Kjær, aki talán Eriksen életét mentette meg gyors közbeavatkozásával, emiatt kért cserét nem sokkal a finnek gólja után.

– Nagyon mélyen érintette az eset. Kétségei voltak, hogy vállalja-e a folytatást, megpróbálta, de nem tudta végigjátszani a meccset – árulta el Hjulmand.

A finnek számára sem volt egyszerű a helyzet. A válogatott története első Eb-meccsét játszotta, Markku Kanerva szövetségi kapitány pedig a hosszú kényszerszünetben próbált lelket önteni játékosaiba.

– Azt mondtam a fiúknak, hogy próbáljanak a meccsre koncentrálni, amennyire lehetséges. Hozzátettem azt is, hogy tudom, mennyire nehezet kérek tőlük, de végül jól végrehajtották a feladatot, és nagyszerű eredményt értünk el – summázott Kanerva csapata 1-0-s sikerét követően.

Finnország a meccsen szint végig a védekezéssel foglalkozott, a csapat első lövéséből – pontosabban fejeséből – azonnal gólt is szerzett. A történelmi finn találatot jegyző Joel Pohjanpalo már a gól utáni visszafogott reakciójával is jelezte, hogy nem az eredmény a legfontosabb, a lefújás után pedig szinte egyáltalán nem volt hajlandó magáról a mérkőzésről beszélni.

Pohjanpalo, Pukki és Uronen a gól után Fotó: MTI/EPA/AP/Martin Meissner

– Eriksen maga mondta, azt akarta, hogy játsszuk le a meccset. Tiszteletben tartottuk a döntését. Nem volt könnyű volt visszamenni a pályára, azt pedig elképzelni sem tudom, hogy a dánoknak mennyire nehéz lehetett. Nagyszerű győzelem ez számunkra, de az egyetlen lényeges dolog most Christian Eriksen állapota – mondta a finn támadó.

A csoport másik meccsén Belgium simán verte Oroszországot, a duplázó Romelu Lukaku is üzent Eriksennek. A két játékos az Inter színeiben együtt nyerte meg a mögöttünk hagyott idényben a Serie A-t.

...

A magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT követheti figyelemmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.