A járvány ezt is elintézte: rendhagyó út vezet Melbourne-be

Tavaly kaptunk egy kis ízelítőt a Grand Slam-versenyszervezők rugalmasságából. Wimbledont törölték, a Roland Garros rajtját elcsúsztatták, 2020 elején még nem tombolt a járvány, a koronavírus egyedül az Australian Opent nem érintette. Bezzeg idén: a melbourne-i torna a tervezett időponthoz képest három héttel később kezdődik. A férfiselejtezőkre Dohában, a nőire Dubajban kerül sor. Balázs Attila és Fucsovics Márton melbourne-i felhozóversennyel kezdi az új szezont. Rafael Nadal és Novak Djokovics is, de rájuk még vár egy ATP-kupa a Grand Slam-verseny előtt.

2021. 01. 12. 7:30
BALÁZS Attila; FUCSOVICS Márton
Nem vállalták a párost Melbourne-ben Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedes dogmákat rombolt le a koronavírus-járvány, lassan egy éve az élet minden mozzanatát átszövi az ellene való védekezés. A teniszezők versenynaptárát megalkotók is alkalmazkodtak a változásokhoz, ennek köszönhető, hogy a januárban esedékes Australian Opent idén február 8-tól rendezik meg. A döntés még tavaly megszületett, elsősorban az országba való belépéskor érvényes két hét karantén szólt a halasztás mellett. Azóta kiderült, hogy ezzel nincs megoldva a probléma. Az év első Grand Slam-tornájára érkező játékosok a Westin Melbourne luxushotelben töltötték volna a 14 napos kötelező karantént, de mivel a szállodában lévő apartmanok tulajdonosai panaszt tettek, amiért velük nem egyeztettek, jogi útra terelték az ügyet. A hotel a békés rendezést tartotta szem előtt, közölte, hogy a teniszezőket és stábtagjaikat egy másik szállodában fogják elszállásolni.

De egyelőre szó sincs Melbourne-ről. A férfi teniszezők egy csoportja a törökországi Antalyában és az Egyesült Államokban, Floridában (Delray Beach) készül egy-egy 250-es kategóriájú versenyen a rangosabb megméretésekre. Két top 100-as játékosunk, és Balázs Attila később csatlakozik a mezőnyhöz. A nők az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban kezdték az évet, Bondár Anna a sikeres kvalifikációja után az első fordulóban kiesett.

A magyar–francia sikerpáros címvédésre készül Melbourne-ben
Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Még mindig nem érkeztünk el Melbourne-höz! Az Australian Open férfiversenyének selejtezőit egészen rendhagyó módon Dohában, a nőkét Dubajban rendezik január 10. és 13. között, a főtáblára jutott teniszezők pedig onnan utaznak majd egyből az ausztrál városba, ahol érkezésük után karanténba kerülnek. A párosban címvédő, a tegnapi Év sportolója gálán az egyéni sportágak csapatversenyében diadalmaskodó Kristina Mladenovic, duó magyar tagja az egyes selejtező első körén már túljutott Dubajban, majd onnan utazik Melbourne-be. A szigorú szabályoknak megfelelően a páros partnere, a francia Kiki Mladenovic lesz az egyetlen, akivel a négyszeres Grand Slam-bajnok a karantén első hetében érintkezhet.

Balázs Attila először lesz főtáblás az Australian Openen
Fotó: Mirkó István

Persze nem mindenki kényszerül selejtezőre, Fucsovics Márton és Balázs Attila is alanyi jogon, a világranglistás helyének köszönhetően lesz főtáblás egyesben az év első Grand Slam-versenyén, de előtte még Melbourne-ben indul egy-egy felhozóversenyen. Balázs a Melbourne 1-es tornára nevezett, ahol a korábbi ranglistahetedik David Goffin lesz a legmagasabban rangsorolt játékos. Fucsovics Márton a Melbourne 2-n próbálkozhat a pontszerzéssel, ahol valamivel erősebbnek tűnik a mezőny: a háromszoros Grand Slam-győztes Stan Wawrinka mellett a korábbi ATP-világbajnok Grigor Dimitrov, a húszéves őstehetség, Felix Auger-Aliassime és a horvátok örök ígérete, Borna Ćorić is nevezett. Balázs és Fucsovics először a Grand Slam-tornák történetében idén egy párost alkot az Australian Openen.

A felhozótornákkal párhuzamosan, február 1. és 5. között zajlik majd a népszerű csapatverseny, az ATP-kupa , csúcsminőségű felhozatallal. A címvédő szerbek és a tavalyi döntőben 2-1-re alulmaradt spanyolok sztárja, Novak Djokovics és is jelezte részvételét. Az oroszokat a tavaly ATP-világbajnok Danyiil Medvegyev és a szintén top 10-es Andrej Rubljov vezeti, az osztrákok éljátékosa a US Open-címvédő Dominic Thiem lesz, a németek Alexander Zverevre építenek. A világranglista legjobb 15 teniszezője közül csak a két térdműtéten átesett Grand Slam-rekorder, hiányzik majd, a 39 éves svájci csak az Australian Open után tér vissza. Elvileg májusban láthatjuk őt legközelebb Grand Slam-versenyen, a Roland Garroson, de hogy valóban így lesz-e, az már nemcsak rajta, hanem a járvány elleni védekezésen is múlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.