A kemoterápia után a tokiói részvétel Suárez Navarro célja

Carla Suárez Navarro 2019 végén bejelentette, hogy az utolsó idényére készül. A spanyol teniszező terveit először a koronavírus-járvány, majd saját daganatos betegsége írta át. A küzdelmes hónapok után azonban Suárez Navarro szeretne a pályán, sőt a sportvilág legnagyobb színpadán búcsúzni az aktív játéktól.

2021. 04. 08. 8:41
Carla Suárez Navarro
Párizsban egy szettet tudott nyerni Fotó: Brian Hirschfeld Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a salakszezon. Amíg azonban a teniszvilág jelentős többségének ez csak a megszokott kerékvágást jelenti, addig Carla Suárez Navarro közösségi médiában megjelent, salakpályán készült fotója a nagy visszatérés jele. A spanyol teniszező tavaly nyáron pályafutása utolsó US Openjére készült, ám az utazás előtti orvosi vizsgálaton kiderült, hogy Hodgkin-limfómában szenved. Ez a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása, a diagnózist követően így nem volt más megoldás, mint a lehető leghamarabb elkezdeni a kemoterápiát. A betegséget korai stá­diumban észlelték, Suárez Navarro szervezete pedig jól reagált a kezelésre. A játékos számára így sem voltak könnyűek az elmúlt hónapok. A pandémia miatt barátaival sem találkozhatott, a családja viszont igazi támaszt jelentett neki.

– Mentálisan jól viseltem a küzdelmet, egyéni sportolóként a teniszezők hozzászoktak ahhoz, hogy egyedül harcolnak a visszatérésért. Fizikálisan sokkal nehezebb volt, minden egyes kemoterápia után három napig pihennem kellett. Az orvosok mondták, hogy a sport jót tesz nekem, úgyhogy amikor ezek a napok elteltek, akkor ütőt is ragadtam.

A kemoterápia januárban fejeződött be, a profi teniszhez szükséges intenzív munka azonban nem kezdődhetett el azonnal. Most viszont Suárez Navarro már készen áll az edzésekre, és feltett szándéka, hogy visszatérjen a legkomolyabb tenisztornákra, mielőtt valóban lezárja pályafutását.

– Nem akarom, hogy az emberek emlékezetében úgy éljek, mint aki a kórházi ágyában fekszik. Az az álmom, hogy az olimpián intek búcsút a teniszrajongóknak.

A női teniszezők között rendkívül ritka, látványos egykezes fonákot ütő Suá­rez Navarro 2008-ban, a Roland Garroson Grand Slam-debütánsként a negyeddöntőig menetelt, aminek köszönhetően részt vehetett a pekingi, majd később a londoni és a Rio de Janeiró-i olimpián is. A negyedik ötkarikás részvétel és az elképesztő visszatérés lehetősége az idei világranglistán múlik. A tokiói kvóták elosztásának a szempontjából a Roland Garros utáni, június 7-i rangsor lesz döntő. Suárez Navarro az esélyei javítása érdekében mindenképpen indulna Párizsban – feltéve, hogy nem kell a franciaországi vírushelyzet miatt elhalasztani a viadalt.

A WTA keddi döntése alapján bizonyos tornák esetében továbbra is figyelembe veszik a 2019-es eredményeket a ranglista összeállításakor. A régi eredmények segíthetnek Suárez Navarrónak, aki tavaly február óta nem játszott meccset. Ha pedig az egyes nem jön össze, akkor párosban indulhatna Garbiñe Muguruza oldalán, akivel 2016-ban, Rióban a negyeddöntőig jutott.

Magyar kvótahelyzet

Bár a pontszámítás folyamatos változásai miatt nehéz biztos kijelentéseket tenni, a jelenlegi 40. helye alapján várhatóan ott lesz az olimpiai tenisztorna férfi egyes főtábláján, ahogy a párosranglistán elfoglalt harmadik helyének köszönhetően női párosban is bizonyosnak látszik a magyar indulás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.