A kiváló taktika diadala

Alaposan borult a papírforma a csütörtöki első fordulóban a labdarúgó Európa-liga H csoportjában. Arra még megveszekedett drukkerei se nagyon számítottak, hogy a Ferencváros 1-1-es – méghozzá megszolgált! – döntetlent játszik a spanyol Espanyol otthonában. A Fradi meglepte nevesebb ellenfelét, ahogy jó ismerőse, a Ludogorec is, amely 5-1-re kiütötte a CSZKA Moszkvát.

Szilágyi László (Barcelona)
2019. 09. 21. 8:31
null
A ferencvárosiak vezető gólja váratlanul érte az Espanyol játékosait Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap volt hét éve, hogy az akkor Videoton néven szereplő fehérvári csapat megkezdte szereplését az Európa-liga csoportkörében. A Vidi edzőjét, Paulo Sousát rengetegen kritizálták, amiért mellőzte a magyar labdarúgókat (Lipták Zoltánt, Elek Ákost, Polonkai Attilát), de főképp amiért nem törekedett látványos futballra. Ám a játékosként kétszeres BL-győztes portugál szakember kitartott a betonbiztos szervezettség mellett, és valóban nem a látvánnyal nyűgözte le a drukkereket, viszont kis híján továbbjuttatta a Vidit az Európa-liga csoportköréből.

A Ferencvárost irányító Szergej Rebrov más karakter, mint portugál kollégája, de konokságban biztosan felveszi a versenyt Sousával (Böde Dániel és Davide Lanzafame erről sokat tudna mesélni…). Az ukrán edzőnél is alapvetés a szervezettség, s az ő irányításával a nemzetközi porondon talán még egyszer sem játszott olyan tudatosan és taktikusan a Fradi, mint csütörtök este az Espanyol ellen.

Sigér Dávid nem véletlenül dicsérte a mérkőzés után a szakmai stábot. – A végén nem volt szemet gyönyörködtető a játékunk, de meghozta az eredményét. A szakmai stáb megfelelő utasításokat adott nekünk, és ez működött.

Rebrov véleménye sok mindent elárul. – Megérdemeltük az eredményt, mert megítélésem szerint a Dinamo Zagreb elleni tapasztalatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy képesek legyünk így védekezni, ami persze fárasztó is volt – utalt az idény legfájóbb meccsére, a horvátok elleni hazai 0-4-re. Észlelve a középpályás védekezés problémáit, az ukrán tréner változtatott, és okos taktikát eszelt ki az Espanyollal szemben.

Három, elsősorban a védekezéshez értő középpályással (Sigér Dávid, Igor Haratin és Danilo Ihnatenko) kezdett, erre egy félidőn keresztül nem volt válasza a spanyolok edzőjének. Utóbb David Gallego a sajtótájékoztatón méltatta az FTC „ügyesen átgondolt stratégiáját”.

Nem játszott látványosan a Fradi, de elérte azt, amit akart. Részben a jó taktikának köszönhetően, részben azért is, mert a spanyolok mintha túl könnyedén álltak volna a találkozóhoz. Így gondolja is. – Az első félidőben talán meg tudtuk lepni az Espanyolt, de még az is lehet, hogy a spanyolok lebecsültek minket. A szünet után sajnos magunkra húztuk az ellenfelet. Pedig az edzőnk, Szergej Rebrov fel is hívta erre a figyelmünket a szünetben, hogy ha folyamatosan védekezünk, akkor nem tudjuk kihúzni 1-0-lal. Igaza lett.

A ferencvárosiak vezető gólja váratlanul érte az Espanyol játékosait
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Nem túl hosszú ferencvárosi pályafutása során az Espanyol ellen játszott eddig a legjobban Isael, aki (ön)gólpasszt adott, majd szabadrúgásból vagy harminc méterről kis híján látványos gólt rúgott, a labda a kapufán csattant. Az NB I egyik legjobban kereső futballistája elégedett volt az eredménnyel. – Régen tudtam kezdőként segíteni a csapatot, az Espanyol ellen ez megadatott. Az eredmény nem rossz, még úgy sem, hogy mi vezettünk. Rebrov a meccs előtt két nappal jelezte, hogy készüljek, mert kezdeni fogok. Készültem!

A Fradi két hét múlva a Ludogorecet fogadja az Európa-ligában. Azt a csapatot, amelyet még a BL selejtezőjében oda-vissza megvert, s amely csütörtökön a Fradi barcelonai pontszerzéséhez mérhető bravúrként Razgradban 5-1-re kiütötte a CSZKA Moszkvát.

(A Ferencváros vasárnap Zalaegerszegen 17 órakor pótolja az NB I 2. fordulójából elhalasztott mérkőzését.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.