A kötelező megvan, mehetett volna sokkal könnyebben is

Hosszas huzavona után végül lejátszotta első mérkőzését a magyar válogatott az egyiptomi férfikézilabda világbajnokságon. Zöld-foki Köztársaság ellen csak a gólkülönbség volt a kérdéses, végül . A második félidőt csak szűken nyerte meg Gulyás István csapata. A legeredményesebb játékosunk, a meccs emberének választott hét gólos Ancsin Gábor lett. Folytatás vasárnap Uruguay ellen.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 22:01
2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group A - Hungary v Cape Verde
Nagy Bence nem rontott lövést a nyitómeccsen Fotó: Anne-Christine Poujoulat Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi előzmények után végül csak megrendezték a magyar válogatott első mérkőzését az egyiptomi férfikézilabda vb-n. Az afrikai ország végül 2 kapust és 9 mezőnyjátékost nevezett a mérkőzésre. Gulyás István szövetségi kapitány a gyermeke születése miatt Szegeden tartózkodó Bodó Richárd mellett Bóka Bendegúzt, Rodriguez Alvarez Pedrót és Székely Mártont nem nevezte a találkozóra.

A világbajnokság abszolút újonca ellen mutatkozhatott be a magyar válogatott az idei vb-n. Lékai volt az irányító, Szita és Ancsin a két átlövő, beállóban kapott lehetőséget, Hornyák és Sunajko került be a csapatba. Egy-egy kapufa vezette fel a meccset, majd lőtt üres kapus gólt, a következő találatot szintén a veszprémi karmeser vállalta, majd Mikler ziccervédése után kétszer villant Ancsin, 4 perc után 4-0 volt ide. Ezt vártuk.

Edmilson Araujo (fehér mezben) tanácstalan volt a magyar védelemmel szemben
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / Pool/AFP

Az újonc, Sunajko is beköszönt. Kisebb hullámvölgy vette kezdetét, zsinórban két gólt kaptunk, sőt, emberelőnybe került az ellenfél, jött a harmadik kapott gól, 5-0-ról 5-3, majd 5-4. Újabb emberelőny, Hornyák dobott gólt a szélről. Jött Bánhidi is, az előző Eb all star csapatáb beválogatott beálló, könnyed gólt szerzett, de miután igyekezett visszafele futni, „búcsúzóul” rálépett a lábára egy zöld-foki szigeteki játékos. Bánhidi azonnal lekéredzkedett a pályáról.

Szita Zoltán próbálkozott becsülettel
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / Pool/AFP

Nagy gond nem történt, támadásban olykor eladogattuk a labdát, de elég nagy volt a külöbség ahhoz, hogy ne kelljen izgulnunk. Sunajko biztos kézzel lőtte be a ziccereit, beállt Balogh Zsolt, ő két gólpassz után szerzett egy gólt is. Gulyás István szövetségi kapitány kedvére forgathatta a csapatot, Győri Mátyás is megkapta a első játékperceit vb-n, Nagy Bence is. A fradista átlövő góllal kezdett. A másik vb-újoncunk, Topic is feliratkozott a gólszerzők közé.

A félidő hajrájára kicsit lankadt a figyelem, a kiharcolt hétgólos előny ötre apadt.

Sipos Adrián, az első játékrészben két kéterces kiállítást összegyűjtő védő szerezte az első gólunkat a folytatásban, aztán jött Ancsin találata. A jó kezdés az első fékidőt idézte, de a visszaesés szintén. Főleg Bánhidi megjátszásába csúszott egy kis hia. A nap gólját Győri dobta egy kínai figura végén. Szűk negyedórával a második félidő kezdése után csak három bekapott gól állt a válogatott neve mellett.

Nagy Bence bátran vállalkozott
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / Reuters

Hirtelen kettős emberhátrányba kerültünk, pedig előtte már a plusz 10-ért támadhattunk. Hanusz Egon személyében újabb újonc érkezett a pályára, de ne váltotta meg a világot. Ancsin zárt le egy hatperces gólcsendet, de sok, bántóan sok helyzet maradt ki, az ellenfél kapusa pedig elkezdett védeni. Hat gólos magyar előnnyel kezdődött az utolsó tíz perc.

A vége hét gólos győzelem, 34-27 lett, szemlátomást érződött a meccshiány, hibák is voltak szép számmal, de inkább most jöjjenek ki a hibák, mint később mondjuk a németek ellen. Folytatás vasárnap Uruguay ellen.

Férifkézilabda világbajnokság, A csoport: Magyarország–Zöld foki Köztársaság 34-27. A csoport másik mérkőzésén: Németország–Uruguay 43-14. A csoport állása: 1. Németország 2 pont (43-14), 2. Magyarország 2 (34-27) 3. Zöld foki Köztársaság 0, 4. Uruguay 0 pont,

A magyar válogatott legközelebb vasárnap Uruguay ellen (tv: M4 Sport, 20.30) játszik a vb-n.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.