A magyar válogatott a franciák ellen elment a tudása határáig

A magyar válogatott nagy meglepetésre, de nagyon megérdemelten 1-1-et játszott a világbajnok Franciaországgal az Európa-bajnokságon. Nagy Ádám okkal érezhette, hogy a pohár félig üres, ugyanakkor el kell ismerni, az ellenfél nagy helyzeteket hagyott ki, és így a döntetlen megszolgált, és nem igazságtalan. Kleinheisler László egyszer majd beleszédül, ha rádöbben, kik közül lett a meccs legjobbja, és a csapat pedig nem tét nélküli meccsre utazik Münchenbe a németek ellen.

2021. 06. 20. 6:45
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keserédes – ezt a szót használta a franciák elleni 1-1 után Nagy Ádám. Gyanítható, hogy ha valaki a meccs előtt garantálja neki ezt az eredményt, talán nem lett volna ellenére, hiszen mégiscsak a világbajnokkal kellett játszani, amely kedden Münchenben győzte le a német csapatot. Egész pontosan ezt nyilatkozta:

– Hihetetlenül boldogok vagyunk, főleg az első mérkőzés után. Bár én még egy kicsit keserédesnek érzem ezt az egészet, még félig üresnek látom a poharat. Mindenesetre ma sokkal bátrabban, sokkal tudatosabban játszottunk, mint a portugálok ellen. Amíg az első mérkőzésén támadásban egy kissé félénk csapat volt a pályán, most, a franciák ellen egy bátrabb és hátul stabilabb együttest láthattak a szurkolók. A portugálok ellen csúsztunk-másztunk, nyolcvanöt percig abszolút partnerei voltunk az ellenfélnek. Aztán a végeredmény három-null lett, ennek ellenére, ahogy ma jöttünk a busszal, ugyanolyan biztatást kaptunk, és ez óriási motivációt jelent. Ez a pontszerzés feltüzel minket a folytatásra, hiszen így a németek ellen egy ki-ki meccset fogunk játszatni.

A magyar gól szerzője, a mérkőzés után a családjával ünnepelhetett Fotó: Mirkó István

Alighanem megszületett a magyar válogatott eddigi Európa-bajnoki szereplésének a hű leírása. ráadásul érintett, okkal érezheti félig üresnek a poharat, mert bizony Nego mellett ő hibázott a franciák gólja előtt: nem szabadott volna engedni lepattanni a labdát, ha belefejel, nagyon messzire szál, nem jut lehetőséghez, hogy nagy lendülettel elvigye azt a két magyar orra elől.

Ugyanakkor el kell ismerni, a franciáknak, jelesül Didier Deschamps szövetségi kapitánynak is igaza van, amikor bosszús az első félidőben kimaradt helyzetek miatt, hiszen akkor ők tényleg nagy ziccereket hibáztak el. Mbappé és különösen Benzema olyan lehetőségekkel nem élt, amilyeneket máskor gond nélkül kihasználnak.

Ez azonban legyen Didier Deschamps baja. A franciák ellen sokkal jobb magyar válogatottat láthattunk, mint kedden, amikor kikaptunk 3-0-ra a portugáloktól, hiszen akkor csak kesereghettünk, a 84. percig álltuk a sarat, aztán a szerencse besegített az ellenfélnek, most viszont nagyon sokat tett a csapat azért, hogy rászolgáljon erre a döntetlenre, mert bátrabb volt, nemcsak rombolni, hanem építeni is akart, és ami lényegesebb, tudott is.

Kleinheisler László világklasszisokat előzött meg a teljesítményévelEzerszer elhangzott a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a két keret minősége – és persze pénzben érhető mértéke – között ég és föld a különbség, de a futballban éppen az a szép, hogy nem számok, hanem emberek döntenek a győztesről. A L’Équipe szerint például a „vörös tömeg”, azaz a többségükben pirosba öltözött hazai szurkolók megsokszorozták a magyar csapat erejét, ennek ellenére az első félidőben a franciáknak bőven volt lehetőségük arra, hogy tompítsák a lelkesedést, hűtsék a forró atmoszférát, de „szörnyű helyzetkihasználásuk” megakadályozta őket ebben. Fiola Attila gólja új helyzetet teremtett – a lemaradó „Benjamin Pavard a meccs eleje óta bizonytalanul futballozott” –, a lap szerint a szünet után „a franciáknak az Everestet kellett megmászniuk”. Az egyenlítés végül sikerült, ám a későbbi labdabirtoklási fölény „nem igazán ijesztette meg a magyarokat”.

Ismerve a francia sajtót, ezek a mondatok komoly elismerést jelentenek a magyar együttes számára. Ha valamikor, akkor most maradéktalanul megszolgálta ezt és a szurkolók ünneplését, ez volt az az eset, amikor egy csapat a tudása legjavát tudta nyújtani. csapata a világbajnok ellen mindent megtett, minden játékos beleadta, amire képes, és ennél többet nem lehet várni. Kleinheisler László nyilván roppant boldog, mert övé lett a meccs embere cím, de vélhetően még bele sem gondolt, mit is ért el valójában. A franciák összeállítása a cserékkel együtt így festett: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso 76.), Kanté, Rabiot (Dembélé 57., Lamar 87.) – Griezmann – Benzema (Giroud 76.), Mbappé. Ha majd leül, és átgondolja ezeket a neveket, majd bevillan neki, hogy ezek a különleges és hétköznapi világklasszisok mind ott voltak a pályán, és mégis ő kapta ezt a díjat, alighanem beleszédül.

 

bravúrjaira is szükség volt a világbajnok elleni döntetlenhez Fotó: Mirkó István

 

A csoport másik meccsén Németország imponáló futballal 4-2-re legyőzte Portugáliát. Ez azt is jelenti, hogy a harmadik körben mindkét meccsnek lesz tétje, ráadásul számunkra is. Igaz, csak úgy reménykedhetünk a továbbjutásban, ha legyőzzük Münchenben a németeket, ami újabb csoda lenne, de a magyar válogatott már elérte, hogy senki sem fogadhat ellene jelentősebb kockázat nélkül. És ebben a csoportban azt kiharcolni, hogy ne csak a tisztesen helytálló rokonszenves vesztesek legyünk, megsüvegelendő teljesítmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.